Mart 24, 2023

Diyarbakır Haber

Diyarbakır Haberleri

Yeşil ışıktan sonra bile, laboratuvarda yetiştirilen et Singapur’da henüz satışta değil

Singapur’un insan tüketimi için laboratuvarda yetiştirilen ete yeşil ışık yakmasından bu yana iki yıl geçti, ancak seri üretim tutunamadı. Singapur’un yemyeşil Dempsey Tepesi’nde laboratuvarda yetiştirilen et satan dünyadaki tek restoran olan Huber’s Butchery’de arz o kadar sınırlı ki, sadece perşembe günleri sadece altı porsiyon – salatada veya kebap çubuklarında yetiştirilmiş tavuk – var.

Singapur’un insan tüketimi için laboratuarda yetiştirilen ete yeşil ışık yakmasından iki yıl sonra seri üretim başlamadı.

Yavaş ilerleme, esas olarak yüksek üretim maliyetlerinden kaynaklanmaktadır. Ancak, yeni oluşan endüstrinin hayvanlara veya çevreye zarar vermeyen alternatif protein talebini karşılamadaki zorluklarının altını çiziyor.

Bununla birlikte, ilk işaretler, gurme ürünlerin tavuk gibi günlük etlerden daha erken kar elde edebileceğini gösteriyor.

2022 itibarıyla Singapur, gıda güvenliğini artırmak isteyen alternatif proteinler üzerinde çalışan yaklaşık 30 şirketi cezbetti. Şehir devleti, yiyeceğinin %90’ını ithal ediyor ve bunu 2030’a kadar %70’e düşürmek istiyor.

Şimdiye kadar, ABD’li startup Eat Just’ın Huber’in menüsündeki tavuğu, mevcut tek laboratuvar eti ürünü.

İsrail’de ekili dana biftek yapan Aleph Farms’ın CEO’su Didier Toubia, ekili ete girişin önündeki teknolojik, düzenleyici ve ölçeksel engellerin bitki bazlı ete kıyasla çok yüksek olduğunu söyledi.

Kültürlü et, çiftlik hayvanlarından alınan küçük hücre örneklerinden, beslenen besinlerden elde edilir, biyoreaktör adı verilen devasa çelik kaplarda yetiştirilir ve doğal bir et parçası gibi görünen ve tadı olan bir şeye işlenir.

Toubia Reuters’e verdiği demeçte, “Bence pek çok şirketin … başarılı olup pazara girmesini göremeyeceğiz, bu da ekili et ürünlerinin metalaştırılmasını da engelleyecektir.”

Alameda, California, ABD’deki bir ekili et tesisindeki biyoreaktör (Reuters Fotoğrafı)

Premium’a geç

Sektör yöneticileri, üretimdeki ilerlemelerin birçok şirketin üretim maliyetlerini yıllar önce ilk başladıkları zamandan %90’a varan oranlarda düşürmelerine yardımcı olduğunu söyledi.

Örneğin, Eat ve Avant Meats, kesim işlemi sırasında ineklerden alınan fetüslerin kanında bulunan cenin sığır serumunu ekili etler üretmek için besinlerle değiştirme kodunu kırdı.

Eat Just, daha önce 50 dolardan her bir tavuk kanadı için maliyetleri düşürmede “önemli ilerleme” kaydetti, ancak ne kadar olduğunu söylemedi.

Eat Just CEO’su Josh Tetrick, “Çok yüksek ve utanç verici … Birisi ekili tavuğumuzdan her keyif aldığında para kaybediyoruz” dedi.

Huber, Eat Just ekili tavuk yemeklerini yaklaşık 19 SG$ (14$) karşılığında satıyor.

Maliyetler o kadar yüksek ki, Eat Just, önceden tahmin edilenden dokuz yıl sonra, bu on yılın sonuna kadar kar elde etme tahminini zorladı.

Hong Kong merkezli Avant Meats, birinci sınıf bir gıda, ekili balık gırtlağı yapma hırsıyla Eat Just’dan daha fazla yükseliş gösteriyor.

Balık gırtlağı, bir balığın yüzme kesesidir ve Çin’de derecesine bağlı olarak kilogramı binlerce dolara kadar çıkabilen bir inceliktir.

Şirket, ürünü için Singapur’dan düzenleyici onay bekliyor ve 2024’ün başlarında üretime başlamak için bir pilot tesis kurmayı planlıyor.

Avant Meats CEO’su Carrie Chan, şirketin ekili balık gırtlağını geleneksel balık gırtlağıyla aynı fiyata yapabileceğini ve bunu birinci sınıf doğal ürünle yaklaşık aynı fiyata satmayı beklediğini söylüyor.

Chan, “Brüt düzeyde bir miktar marjımız olması muhtemel … Kendimizi sübvanse etmiyoruz,” dedi.

Singapur'da İYİ bir Et paket yemek ürünü.  (Reuters Fotoğrafı)

Singapur’da İYİ bir Et paket yemek ürünü. (Reuters Fotoğrafı)

Test Alanı

Eat Just, Asya’nın en büyük laboratuvarda yetiştirilen et fabrikasını bu yılın sonlarında Singapur’da açarak “onbinlerce” pound et üretmeyi planlıyor.

Diğerleri, McKinsey’in 2030 yılına kadar 25 milyar dolara çıkacağını tahmin ettiği bir pazarda yetişiyor.

2.000 litrelik küçük biyoreaktörü ülkedeki tek onaylı tesis olan ve Eat Just’ın ekili tavuk etini üretmek için kullanılan Singapur merkezli girişim Esco Aster, 50.000 litrelik bir tesis inşa etmek için 60 milyon dolar toplamaya hazırlandığını söyledi.

Esco CEO’su Xiangliang Lin, ekili domuz ve sığır eti üretmek için diğer girişimlerle de ortaklık kurduğunu söyledi.

Bir araştırma grubu olan Good Food Institute’a (GFI) göre, 2021’de 5,1 milyar dolarlık rekor bir gelir elde ettikten sonra alternatif protein sektörü, bitki bazlı et talebinde keskin bir bozulma, zayıf ekonomik koşullar ve kısa vadeli karlılık için düşük görünürlük.

Ancak risk sermayesi şirketi Good Startup’ın yönetici ortağı Gautam Godhwani, başarılı olan şirketlerin gıda sistemini önemli ölçüde etkileyeceğini söyledi.

Godhwani, “Ve bence çok büyük işler yaratacağız,” dedi.

Daily Sabah Bülteni

Türkiye’de, bölgesinde ve dünyada olup bitenlerden haberdar olun.

BENİ KAYDET

İstediğiniz zaman abonelikten çıkabilirsiniz. Kaydolarak Kullanım Koşullarımızı ve Gizlilik Politikamızı kabul etmiş olursunuz. Bu site reCAPTCHA tarafından korunmaktadır ve Google Gizlilik Politikası ile Hizmet Şartları geçerlidir.

.