Mart 31, 2023

Diyarbakır Haber

Diyarbakır Haberleri

Webb, evrende daha önce görülmemiş en eski gizli galaksileri ortaya koyuyor

NASA’nın James Webb Uzay Teleskobu yakın zamanda, Büyük Patlama’dan yalnızca 350 milyon yıl sonra yeniden şekillenen ve yeniden şekillenen Büyük Patlama’dan sadece 350 milyon yıl sonra oluşmuş olabilecek bir tanesi de dahil olmak üzere şimdiye kadar gözden uzak olan parlak ve erken galaksileri ortaya çıkardığı için, ilk galaksiler daha önce düşünülenden çok daha erken oluşmuş olabilir. astronomların erken evren anlayışı.

Gökbilimciler Perşembe günü, eğer sonuçlar doğrulanırsa, yeni keşfedilen bu yıldız topluluğunun, evrenin başlangıcından 400 milyon yıl sonra oluşan bir kayıt sahibi olan Hubble Uzay Teleskobu tarafından tanımlanan en uzak galaksiyi yeneceğini söyledi.

Yaratılış Sütunları, James Webb Uzay Teleskobu tarafından yakın kızılötesi ışık görünümünde çekilmiş, 19 Ekim 2022. (AP Fotoğrafı)

Geçen Aralık ayında Hubble’ın halefi olarak başlatılan Webb teleskopu, yıldızların daha önce düşünülenden daha erken, belki de birkaç milyon yıllık yaratılış içinde oluşmuş olabileceğini gösteriyor.

Webb’in son keşifleri, Harvard-Smithsonian Astrofizik Merkezi’nden Rohan Naidu liderliğindeki uluslararası bir ekip tarafından Astrophysical Journal Letters’da detaylandırıldı. Makale, ilkinin Büyük Patlama’dan 350 milyon yıl sonra, diğerinin ise 450 milyon yıl sonra oluştuğu düşünülen, son derece parlak iki gökadayı detaylandırıyor.

Naidu, yeni bir mesafe rekoru sahibi olduğunu iddia etmeden önce Webb tarafından kızılötesinde daha fazla gözlem yapılması gerektiğini söyledi.

Bazı araştırmacılar, 13.8 milyar yıl önce evrenin yaratılışına daha da yakın olan galaksileri ortaya çıkardıklarını bildirseler de, bilim adamları bir NASA basın toplantısında, bu adayların henüz doğrulanmadığını vurguladılar. Bunlardan bazılarının daha öncekileri taklit eden daha sonraki galaksiler olabileceğini belirttiler.

Perşembe günü yayınlanan makalenin ortak yazarlarından Santa Cruz’daki California Üniversitesi’nden Garth Illingworth, “Bu çok dinamik bir zaman” dedi. “Daha eski galaksilere dair birçok ön duyuru yapıldı ve biz hala topluluk olarak bunlardan hangilerinin gerçek olabileceğini çözmeye çalışıyoruz.”

James Webb Uzay Teleskobu tarafından yakalanan, büyümesini besleyen bir malzeme bulutu içine gömülü kara bulut L1527 içindeki bir protostar, 16 Kasım 2022. (AP Fotoğrafı)

James Webb Uzay Teleskobu tarafından yakalanan, büyümesini besleyen bir malzeme bulutu içine gömülü kara bulut L1527 içindeki bir protostar, 16 Kasım 2022. (AP Fotoğrafı)

Webb’in erken yayın bilim programının baş bilim adamı olan Los Angeles, California Üniversitesi’nden Tommaso Treu, Büyük Patlama’dan 350 milyon sonra oluştuğuna inanılan galaksi için şimdiye kadar sunulan kanıtların “olabildiğince sağlam” olduğunu söyledi.

Bulgular doğrulanırsa ve daha erken galaksiler oralarda bulunursa, Naidu ve ekibi Webb’in “kozmik sınırı Büyük Patlama’nın eşiğine kadar itmede son derece başarılı olacağını” yazdı.

Makalelerinde “İlk galaksilerin ne zaman ve nasıl oluştuğu en ilgi çekici sorulardan biri olmaya devam ediyor” dediler.

Webb’in proje bilimcisi olan NASA’dan Jane Rigby, bu galaksilerin “Hubble’ın yapabileceklerinin sınırlarının hemen altında saklandığını” kaydetti.

“Orada bizi bekliyorlardı,” dedi gazetecilere, “Öyleyse bu gökadaların incelenecek çok sayıda olması mutlu bir sürpriz.”

Dünyanın şimdiye kadar uzaya gönderilen en büyük ve en güçlü teleskopu olan 10 milyar dolarlık gözlemevi, Dünya’dan 1,6 milyon kilometre (1 milyon mil) uzaklıkta bir güneş yörüngesinde bulunuyor. Tam bilim operasyonları yaz boyunca başladı ve NASA o zamandan beri evrenin bir dizi göz kamaştırıcı anlık görüntüsünü yayınladı.

Daily Sabah Bülteni

Türkiye’de, bölgesinde ve dünyada olup bitenlerden haberdar olun.

BENİ KAYDET

İstediğiniz zaman abonelikten çıkabilirsiniz. Kaydolarak Kullanım Koşullarımızı ve Gizlilik Politikamızı kabul etmiş olursunuz. Bu site reCAPTCHA tarafından korunmaktadır ve Google Gizlilik Politikası ile Hizmet Şartları geçerlidir.

.