
Türkiye’nin önemli inanç turizmi merkezlerinden biri olan Sümela Manastırı, dik yamacındaki ışıltılı görüntüsüyle geceleri de ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.
Trabzon’un Maçka ilçesinde, Karadağ’ın Altındere Vadisi’nde 300 metre (985 fit) yükseklikte kayaların oyulmasıyla yapılan manastır, halk arasında “Meryem Ana” olarak biliniyor. Konuklarına her mevsim doğa, tarih ve kültürle iç içe bir manzara deneyimi sunan ve aynı zamanda UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer almaktadır.
Eylül 2015’te heyelan riski nedeniyle ziyarete kapatılan site, Şubat 2016’da Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restorasyon çalışmalarına başlandı. Restorasyon, çevre düzenlemesi, jeolojik ve jeoteknik araştırmalar ve kaya oluşumlarının güçlendirilmesini içeriyordu. Projenin %65’i tamamlanan manastır, 28 Temmuz 2020’de kısmen ziyarete açıldı. Restorasyonun iç avluyu da içeren üçüncü etabı daha sonra tamamlandı ve bölüm 1 Temmuz 2021’de yeniden ziyarete açıldı. Bu süre zarfında 340.000 ziyaretçiyi ağırladı.
Hem daha önce araştırılmamış “mezarlık şapeli”nde hem de manastırdaki yeni duvar resimleriyle “gizli şapel”de kazı ve temizlik çalışmaları yapıldı.
Ekipler ayrıca kutsal alandaki fresklerin üzerine karalanmış grafitilerin silinmesi için de çalışıyor. Manastır içindeki çalışmalar devam ederken, çevre düzenlemesine de hız verildi. Bu kapsamda manastırın dış aydınlatması da tamamlandı.
İçi, dışı, su kemerleri ve çevre aydınlatması bulunan Sümela, dik yokuşta ışıltılı cephesiyle geceleri de ayrı bir güzellik sunacak. İl Kültür ve Turizm Müdürü Tamer Erdoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sümela Manastırı’nın konumu nedeniyle eşsiz bir güzelliğe sahip olduğunu söyledi.
Manastırın inanç turizmi açısından önemine dikkat çeken Erdoğan, bu kapsamda Sümela Manastırı’nın bölge ve ülke turizmine katkı sağladığını ifade etti.
Aydınlatma tesisatının yaklaşık 8 ayda tamamlandığına işaret eden Erdoğan, “Bakanlık teknik ekibinin çok dikkatli ve titiz çalışmaları sonucunda aydınlatma işinin teknik altyapısı tamamlandı. Şimdi bir güzellik daha eklenecek. 2023’ün daha fazla ziyaretçiyi ağırlayacağını umuyoruz.”
Kaynaklara göre Sümela Manastırı’nın birçok yeri 18. yüzyılda yenilenmiş, bazı duvarları fresklerle süslenmiştir. 19. yüzyılda büyük yapıların eklenmesiyle manastır muhteşem bir görünüme kavuşmuştur.
Sümela Manastırı ana kaya kilisesi, birkaç şapel, mutfak, öğrenci odaları, misafirhane, kütüphane ve ayazmadan oluşmaktadır. Mağara ve şapellerin duvarlarındaki fresklerin 12. yüzyıldan 19. yüzyıla kadar uzanan farklı dönemlere ait olduğu düşünülmektedir.
Daily Sabah Bülteni
Türkiye’de, bölgesinde ve dünyada olup bitenlerden haberdar olun.
BENİ KAYDET
İstediğiniz zaman abonelikten çıkabilirsiniz. Kaydolarak Kullanım Koşullarımızı ve Gizlilik Politikamızı kabul etmiş olursunuz. Bu site reCAPTCHA tarafından korunmaktadır ve Google Gizlilik Politikası ile Hizmet Şartları geçerlidir.
.
More Stories
Kayıp ısırık: ‘T. rex’in dudakları vardı, çıkıntılı tırtıklı dişleri yoktu’
Bu ay geliyor: Ara tatil, dilek dileme, en tatlı tatil
Türk sağlık uzmanı: Ramazan sigarayı bırakmak için ‘iyi bir fırsat’