Mart 24, 2023

Diyarbakır Haber

Diyarbakır Haberleri

Türkiye’nin Marmara’sının saklı tarihi, kültürel hazinesi: Tirilye

Tirilye yıllardır bize göz kırpan bir yer oldu. Bursa’ya giderken, yaklaşık bir saat uzaklıkta bulunan bu küçük eski Rum köyünü keşfetmeye karar verdik. Ocak ayının kış ayı olduğu için terk edilmiş bir köye benzese de sokaklarında kaybolmak isteyeceğiniz bir yer izlenimi veriyordu.

Öncelikle şunu belirtmeliyim: Bu beldeye yapacağınız yolculukta karşınıza çıkacak olan Trilye, Tirilye ve Zeytinbağı isimleri kafanızı karıştırmayın. Bu isimlerin üçü de bu köy için kullanılmaktadır.

Trilye’nin adı 1909’da öldürülen ünlü şahsiyetin anısına “Mahmud Şevket Paşa” olarak değiştirilmiştir. Bu isim yöre halkı tarafından benimsenmediğinden 1963 yılında “Zeytinbağı” (Zeytinbağı) olarak değiştirilmiştir. Köylüler bunları neredeyse hiç kullanmamıştır. iki isim Köyün adı daha sonra 2011 yılında yeniden değiştirilerek bu kez Tirilye olarak değiştirilmiştir.

Tirilye nerede?

Trilye, Bursa’nın Mudanya ilçesinde yer almaktadır. Bursa ya da Mudanya’ya yolunuz düşerse bu gizli bohem köye mutlaka uğramalısınız.

Trilye sahil kasabası, Bursa, Türkiye. (Shutterstock Fotoğrafı)

Tirilye’nin Tarihi

Köklü bir geçmişe sahip olan bu köy birçok medeniyete de ev sahipliği yapmıştır. Daha yakın bir tarihle başlayacak olursak, Osmanlılar bu bölgeye geldiğinde burada Rumlar yaşıyordu. Türklerin bölgeye gelişinin başlangıcı 1450’li yıllara dayanmaktadır. 1923 yılında Yunanistan ile Türkiye arasındaki nüfus mübadelesine kadar, o dönemde sadece 30 Türk ailenin yerleştiği Tirilye’de çoğunlukla Rumlar yaşıyordu. 1923 yılındaki mübadele ile Rumlar Yunanistan’a giderken Selanik, Kavala ve Girit’ten gelen Türkler buraya yerleştirilmiştir. Türkler buraya geldiklerinde Rumlar gibi zeytincilik ve ipekböcekçiliği ile geçimlerini sağlamaya devam ettiler.

Bugün burada ipekböcekçiliği pek rağbet görmese de halk geçiminin büyük bir bölümünü zeytincilikten sağlıyor. Bunun yanı sıra son dönemde oldukça popüler bir destinasyon haline gelen Tirilye’de halk, özellikle yaz aylarında turizmden de gelir elde etmektedir. Bizim gibi sakinlik arayanlar için yazın buraya gelmek aslında pek iyi bir fikir değil ama Ocak ayında da gelmemenizi kesinlikle tavsiye ederiz. Kışın birçok yerin kapalı olması burayı daha çok terk edilmiş bir köy gibi hissettiriyor. Eminiz ki burası yaz ve bahar aylarında hareketli bir köydür. Açıkçası burayı muhteşem bir bahar havasında hayal etmeye çalıştık ve şimdiden tekrar gidilecek yerler listemize ekledik.

Adım adım

Tirilye son zamanlarda turizmden gelir elde etmeye başladı. Köklü bir geçmişe sahip olduğu için birçok tarihi yapıyı görmeniz mümkün. Yazın gelirseniz birbirinden güzel kumsallarında serinleyebilir, geleneksel ahşap evlerin olduğu sokaklarda kaybolabilirsiniz.

Tarihi Fatih Camii ve Trilye ilçesi, Bursa, Türkiye.  (Shutterstock Fotoğrafı)

Tarihi Fatih Camii ve Trilye ilçesi, Bursa, Türkiye. (Shutterstock Fotoğrafı)

Çamlı Kahve

Tirilye’yi keşfe manzaralı bir yerde güzel bir kahvaltı ile başlamak isterseniz Tarihi Çamlı Kahve ya da Tarihi Çam Çayevi tam size göre. Yüksek bir tepede kayalıklara kurulmuş olan Çamlı Kahve’de Marmara Denizi manzarası eşliğinde güne lezzetli bir kahvaltı ile başlayabilir veya günün sonunda dinlenmek ve bir fincan kahve içmek için buraya gelebilirsiniz. .

Kemerli Kilise

Burası Tirilye’nin köklü tarihini gösteren bir nokta. Kemerli Kilise, dünyanın duvarlarında tablolar bulunan ilk kilisedir ve sütunları 13. yüzyılda Mısır’dan getirilmiştir. Ortodoks dünyası için oldukça önemli olan bu kilisenin dünyanın en eski üçüncü kilisesi olduğu da rivayetler arasında.

Taş Okul

1909-1912 yılları arasında inşa edilen Taş Mektep ya da Yeni Taş Mektep, Osmanlı Devleti’nin eğitim alanındaki yeniliklerinin en güzel örneklerinden biridir. O dönemde kültür ve sanatın bazı dallarında dersler verilen okul, 1924 yılında Kazım Karabekir tarafından Öksüzler Evi olarak yeniden açılmıştır. 1928’de yeniden okul olarak kullanılan Taş Mektep, 1988’de riskli görüldüğü için boşaltıldı. Tarihi yapı o zamandan beri restorasyondan geçti.

Trilye'nin tarihi Fatih Camii, Bursa, Türkiye.  (Shutterstock Fotoğrafı)

Trilye’nin tarihi Fatih Camii, Bursa, Türkiye. (Shutterstock Fotoğrafı)

Fatih Camii

Önemli dini yapılara ev sahipliği yapan Tirilye’de bir diğer önemli yapı ise, eskiden Hagios Stephanos Kilisesi olarak bilinen 8. yüzyıldan kalma bir kiliseden camiye dönüştürülen Fatih Camii. Rum döneminden günümüze kalan üç kilisenin en büyüğü olduğu söylenen bu yapı aslında Hristiyan dünyası için çok önemli.

1661 yılında kubbe, minare ve mihrap eklenerek camiye çevrilen kilisenin yanında Osmanlı Padişahı I. Selim tarafından yaptırılan Avlu Hamamı da bulunmaktadır.

Trilye'nin tarihi geleneksel evleri, Bursa, Türkiye.  (Shutterstock Fotoğrafı)

Trilye’nin tarihi geleneksel evleri, Bursa, Türkiye. (Shutterstock Fotoğrafı)

Tarihi Tirilye evleri

Tirilye’nin daracık sokaklarında tarihi ahşap evlerinin önünde mutlaka durup bol bol fotoğraf çekmelisiniz. Kasabanın girişinde yer alan ve kasabadaki diğer evlere göre daha dar ve uzun bir yapıya sahip olan ve “Tabut Ev” olarak bilinen iki katlı ünlü ahşap ev ile bu adın verildiği “Perili Ev”. Kırık camları ve bakımsız görüntüsüyle insanın içini ürperten evler mutlaka görmeniz gereken evlerden bazıları.

Tirilye’deki bu katlı evlerin dışında, hikayesi bilinmeyen geleneksel ahşap evlerin tamamı da keşfedilmeye ve fotoğraflanmaya değer.

Ayrıca mübadele döneminde özel mülk olan ve o dönemde Agios Georgios Ano kilisesi olarak anılan Dündar Evi de mutlaka görmeniz gerekenler listenizde olabilir.

Tirilye’de sokaklarda dolaşırken tarihin içine sürüklendiğimizi hissettik. Küçük olmasına rağmen iyot kokusunu içimize çekip zeytin dallarının arasından evimize dönerken oldukça tatmin edici bir kültür turu yaşattı mekan bize. Belki baharda yeniden Trilye’de, Tirilye’de, Zeytinbağı’nda ya da siz nasıl adlandırırsanız buluşuruz!

Daily Sabah Bülteni

Türkiye’de, bölgesinde ve dünyada olup bitenlerden haberdar olun.

BENİ KAYDET

İstediğiniz zaman abonelikten çıkabilirsiniz. Kaydolarak Kullanım Koşullarımızı ve Gizlilik Politikamızı kabul etmiş olursunuz. Bu site reCAPTCHA tarafından korunmaktadır ve Google Gizlilik Politikası ile Hizmet Şartları geçerlidir.

.