Mart 31, 2023

Diyarbakır Haber

Diyarbakır Haberleri

Türkiye’nin Amasra’da bulunan büyülü antik Mısır muska mührü

Bartın’ın Amasra ilçesine bağlı Amasra Antik Kenti’nde yapılan arkeolojik kazılarda eski Mısırlılara ait olduğu düşünülen büyülü muska damga mühür bulundu.

Kazı alanı 2014 yılında Milli Eğitim Bakanlığı’na bağışlanmış ve 2017 yılında arazi üzerine okul yapımı için inşaata başlanmış, Roma dönemine ait olduğu düşünülen bazı kalıntıların bulunması üzerine inşaat çalışmaları durdurulmuş ve kazı çalışmaları durdurulmuştur. bölge koruma altına alındı.

Amasra Müze Müdürlüğü başkanlığında ve Bartın Üniversitesi’nin bilimsel danışmanlığında Haziran ayında başlatılan arkeolojik kazılar, tarihi kalıntıların gün yüzüne çıkarılmasına devam ederken, geçtiğimiz günlerde eşsiz bir bulguya rastlandı.

Amasra, Bartın, Türkiye, 9 Kasım 2022'de keşfedilen Mısır kökenli antik bir muska mührü. (AA Fotoğrafı)

Piramidal damga mühür şeklindeki muska, 2 santimetre (0.78 inç) yüksekliğe ve 0,9 santimetre piramidal bir şekle sahiptir. Muska, bir kılıç tutan sağ el, iki kanat ve harf karakterleri gibi çeşitli işaretlere sahiptir.

Bartın Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Doç. Dr. Fatma Bağdatlı Çam, gazetecilere verdiği demeçte, muskanın MS 2. yüzyıla tarihlenen mermerden yapılmış bir Roma yapısında bulunan ilk eşsiz eser olduğunu söyledi.

Çam, muskanın obsidyen taşından yapılmış, kare tabanlı, tepesi piramidal formlu bir eser olduğunu açıkladı.

Arkeolojik ekibin bir üyesi, 9 Kasım 2022, Amasra, Bartın, Türkiye'de bulunan Mısır kökenli olduğu düşünülen antik bir muska mührünü elinde tutuyor. (AA Fotoğrafı)

Amasra, Bartın, Türkiye, 9 Kasım 2022'de Mısır kökenli olduğu düşünülen antik bir muska mührünün bulunduğu arkeolojik kazı. (AA Fotoğrafı)

“Eserin kaidesinde Mısır dininden tanıdığımız tanrı Bes’i çizili çizgilerle tasvir eden bir figürün olduğunu görüyoruz. Eserin üst kısmında harf karakterleri ve tılsımlı kelimelerin olduğunu görüyoruz. eski Mısır dininden demotik olarak adlandırılan eserdeki harf karakterleri muhtemelen bu koruma anlamını temsil etmektedir.Bir nevi tılsımsal nesne olarak kişinin kötülüklerden ve hastalıklardan korunmak için giydiği ya da her ne anlamda olursa olsun bir nesne olarak tanımlayabiliriz. Korunmak istiyor. Anadolu’da yapılan kazılarda Roma tabakasında bulunan türünün tek örneği olduğunu söyleyebiliriz” dedi.

Çam, eserin keşfinin arkeologlar için önemli ve heyecan verici bir gelişme olduğunu ifade etti.

“Bu mührün ne anlama geldiğini, onu takan kişinin rahip mi, din görevlisi mi, yoksa sağlık ve güvenlik amacıyla mı taşıdığını araştıracağız. Belki de lejyondaki bir askerin (sonra) buraya getirip getirmediğini öğreneceğiz. doğudaki görevi.”

DiyarbakırHaber Bülteni

Türkiye’de, bölgesinde ve dünyada neler olup bittiğini takip edin.

BENİ KAYDET

İstediğiniz zaman abonelikten çıkabilirsiniz. Kaydolarak Kullanım Koşullarımızı ve Gizlilik Politikamızı kabul etmiş olursunuz. Bu site reCAPTCHA tarafından korunmaktadır ve Google Gizlilik Politikası ve Hizmet Şartları geçerlidir.

.