
Peynir, çok çeşitli yöntemlerle üretilen farklı çeşitleri, sütü, katkı maddeleri ve değişen yıllandırma süreleri ile günlük hayatımızın vazgeçilmez bir parçasıdır. Peynirin dokusu, kokusu, tadı ve rengi gibi özellikleri, hangi hayvanın sütü kullanıldığına, salamurada mı yoksa tuzluda mı saklandığına, yıllanmış olup olmadığına kadar pek çok faktöre bağlı olarak değişir. Bu faktörler, her bölgenin benzersiz çeşitler ürettiği anlamına gelir. Ve bulabileceğiniz en eşsiz ve lezzetli peynirlerden bazıları, yedi göz kamaştırıcı bölgesinde Türkiye’de.
Dünya çapında 1000’den fazla peynir çeşidi olduğu tahmin edilmektedir. Ayrıca bazıları coğrafi işarete sahip olup, birçoğu Türkiye genelinde hala geleneksel yöntemlerle üretilmektedir.
Türk kahvaltılarının, ara öğünlerinin ve hatta ana yemeklerinin vazgeçilmezi olan Türkiye’nin bazı peynir çeşitlerinden ve bunların üretiminden bahsedelim.
Otlar ve siyah zeytin ile beyaz peynir. (Shutterstock Fotoğrafı)
beyaz peynir
Türkiye’de üretilen ve tüketilen peynirler arasında ilk sıralarda yer alan beyaz peynir, orijinal haliyle keçi ve koyun sütünden üretilmekle birlikte, sadece inek sütü veya üç çeşit süt karışımı ile yapılan beyaz peynirler de mevcuttur. Bu peynir özellikle Trakya, Marmara, Ege ve İç Anadolu bölgelerinde teneke veya salamurada yapılır.
Çeçil
Doğu Anadolu bölgesinde özellikle Kars ve Erzurum illerinde üretilen çiğ sütten yapılan çeçil peyniri çeçil peyniri, dil peyniri veya tel peynir olarak da bilinir. Yüksek rakımlı bölgelerde yetişen taze otlarla beslenen hayvanlardan elde edilen sütün yağının ayrıştırılması, asitleştirilmesi ve fermente edilmesiyle üretilen tuzsuz bir peynir çeşididir. Peynir, ekşitme, mayalama, yağı ayrılmış sütün ısıtılması, elde edilen telemenin yoğrulup çekilmesi, peynire ip yapısı verildikten sonra asılması, tuzlanarak veya salamura edilerek olgunlaştırılması aşamalarından oluşur.
Geleneksel Türk çeçil peyniri. (Shutterstock Fotoğrafı)
Çökelek
Ülkemizde özellikle kırsal kesimde en çok tüketilen peynirlerden biri olan Çökelek peyniri, yoğurt, süt, ayran veya tereyağı yapımından arta kalan ayranın kaynatılmasıyla elde edilen bir peynirdir. Batı Anadolu ve Trakya’da çökelekten “ekşimik”e, Akdeniz’de “keş”, “kesik” veya “urda”ya, Doğu Karadeniz’de “minzi” veya “minci”ye kadar Türkiye genelinde çok sayıda adı vardır. Doğu Anadolu bölgesinde “jaji”, “cacık” ve “torak”.
Ezine
Türkiye zengin bir ürün çeşitliliği hazinesine sahip bir coğrafyaya sahiptir. Birçok ürün, menşei oldukları coğrafi bölgenin adlarıyla bilinir ve tanınır. Bu ürünlerden biri de 2006 yılında coğrafi işaretini alan Ezine peyniridir. Ezine peyniri kuzey ve batıdaki doğal bitki örtüsü ve su kaynakları ile beslenen koyun, keçi ve ineklerden elde edilen sütün karıştırılmasıyla üretilen tam yağlı beyaz peynirdir. Balıkesir ve Çanakkale’de Kaz Dağları’nın bazı kesimlerinde mevsimlere göre belirli oranlarda. Peynir, beyaza yakın açık sarı bir renge ve orta sertlikte bir dokuya sahiptir.
Örgü
Örgü – veya örgülü – peynir, yağlı, esnek bir peynirdir; adından da anlaşılacağı gibi örgülü bir şekle sahiptir. Örme peynir genellikle çiğ koyun sütü ile şirden mayasının karıştırılmasıyla yapılır, haşlanmış lorlu peynirler grubuna girer ve salamurada bekletilir. Üretimi bahar döneminde yapılmaktadır. 2010 yılında coğrafi işaret ile tescil edilmiştir.
Sepet
Marmara ve Ege yörelerinde bulunan sepet peyniri, göçmenler yoluyla Türkiye’ye geldikten sonra da üretimi ve tüketimi devam eden bir peynirdir. Genellikle sağımdan hemen sonra koyun veya keçi sütü ile fermente edilir. Oluşan telemeyi kırmak ve karıştırmak için tuzlanarak depolanan bir peynirdir. Daha sonra ısıtılır, süzülür, sepetlere konur ve şekillendirilir.
Lor peyniri. (Shutterstock Fotoğrafı)
Lor
Hızlı üretimi ve düşük maliyeti nedeniyle tüketiciler tarafından sıklıkla tercih edilen lor peyniri, peynir yapımından arta kalan peynir altı suyunun kaynatılmasıyla elde edilir. Besin değeri ve özellikle protein açısından oldukça zengin bir peynirdir. Çabuk bozulan taze bir peynir olduğu için ancak tuzlanarak veya fırında kurutularak saklanabilir.
Kaşar
“Kaşar” ismi İbranice “koşer” kelimesinden gelmektedir. Eski zamanlarda saklama ve taşıma koşullarının düşük olduğu yaylalarda üretilen kaşar peyniri, günümüzde her ilde ve her işletmede yapılabilmektedir. Yarı sert bir peynir olan cheddar peynirinin olmazsa olmaz özelliklerinden biri de lor mayalandıktan sonra kaynatılıp yoğrulmasıdır. Bu peynir bazı Balkan – Kashkaval, Kashkaval, Kasseri – ve İtalyan – Caciocavallo, Provolone, Mozzarella – peynirlerine benziyor.
Geleneksel Türk kaşar peyniri. (Shutterstock Fotoğrafı)
tulum
Erzincan tulum peyniri beyaz ve tereyağlıdır ve ekşi bir tada sahiptir. Ağırlıklı olarak Akkaraman koyununun sütü ile yapılmakta olup gerektiğinde Morkaraman koyununun sütü ile de yapılmaktadır. Tulum peynirinde süt çiğ olarak fermente edilir. Fermente süt peynire dönüştükten sonra 7-10 gün filtrelerde bekletildikten sonra preslenerek cilde yedirilir. Son olarak soğuk hava depolarında bekletildikten sonra kıvamına gelen peynir tüketime hazır hale gelir.
Otlu
Van ve Hakkari illerinde üretilen ve 200 yılı aşkın bir geçmişe sahip olan Van otlu (otlu) peyniri, özellikle koyun sütünden ve aynı zamanda inek sütünden yapılan, taze veya salamurada fermente edilebilen, orta sertlikte bir peynirdir. veya keçi sütü veya hepsinin karışımı. Ayırt edici özelliği ise taze sütten elde edilmesi ve çeşitli otlar içermesidir. Van otlu peynirinde kullanılan helix, sirmo, sov, siabo ve mendo bitkilerinin antibakteriyel özellik gösterdiği bir araştırma tarafından belirtilmektedir. Ayrıca dünya çapında üretilen çoğu peynirde bulunmayan C vitamini de bu çeşitte bulunmaktadır.
Daily Sabah Bülteni
Türkiye’de, bölgesinde ve dünyada olup bitenlerden haberdar olun.
BENİ KAYDET
İstediğiniz zaman abonelikten çıkabilirsiniz. Kaydolarak Kullanım Koşullarımızı ve Gizlilik Politikamızı kabul etmiş olursunuz. Bu site reCAPTCHA tarafından korunmaktadır ve Google Gizlilik Politikası ile Hizmet Şartları geçerlidir.
.
More Stories
Soğuk ramazan gecelerinde keyif için sıcak içecekler
DNA Sonatı: Beethoven’ın saçı, ölümüyle ilgili genetik fikir veriyor
Kalp kırıklıklarını iyileştirmek: NZ, gençlerin ayrılıklarına yardımcı olmak için 4 milyon dolarlık bir program başlattı