Mart 31, 2023

Diyarbakır Haber

Diyarbakır Haberleri

Türkiye preterm doğumlarda artış görüyor

Türkiye’de erken doğum yapan annelerin vakaları hızla artmakta ve bu durum bebek ölümlerinde artışa neden olmaktadır.

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı Anabilim Dalı, her yıl 17 Kasım’da tüm dünyada toplumsal farkındalığı artırmak amacıyla kutlanan Dünya Prematüre Doğum Günü dolayısıyla etkinlik düzenledi. Etkinlikte konuşan Dr. Betül Acunaş, “Türkiye’de her 100 bebekten 15’i erken doğuyor ve bu oran giderek artarak yüzde 11’den yüzde 15’e ulaştı. Amacımız bu bebeklerin sağlıklı bir yaşam sürmelerini sağlamak. Bu süreçte büyük emek harcayan sağlık çalışanlarını tebrik ediyorum.”

2021 yılında Türkiye’deki 1,79 milyon doğumun %12’sini prematüre doğumlar oluşturdu. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) istatistiklerine göre her yıl 15 milyon bebek erken doğuyor ve bunların 1 milyondan fazlası 1 yaşına gelmeden ölüyor. erken doğumla birlikte bebek sayısı artar.

Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre erken doğum oranları %5 ila %18 arasında değişmektedir. 28 haftadan önce doğan bebekler en yüksek risk grubunda olup, bunu 28-31 hafta arasında doğanlar ve 32-26 hafta arasında doğanlar takip etmektedir. Erken doğum oranları için küresel ve Türkiye eğilimleri benzerdir.

Özellikle prematüre bebekler, miadında doğan bebeklere göre öğrenme ve davranış anormallikleri, beyin felci, algısal eksiklikler, enfeksiyonlar ve kronik hastalıklara karşı daha hassastır. Bunun nedeni organ ve doku sistemleri bakımından henüz tam olarak olgunlaşmamış olmalarıdır.

Yüksek riskli gebelikler, erken doğumlara önemli ölçüde katkıda bulunur. Erken gebelik, sık gebelik, yetersiz beslenme, yetersiz doğum öncesi bakım ve birden fazla bebek taşıma gibi faktörler de prematüre bebek doğurma riskini artırır.

İkizlerin doğum oranı 35. haftada iki kat, 33. haftada üç kat ve 29. haftada dört kat daha fazladır. Türkiye’de çoğul doğum oranı %2,3’tür.

Anne adaylarının dikkat etmesi gereken bazı önemli hususlar vardır; Doğum öncesi bakım, özellikle gebeliğin dikkatle izlenmesi ve gerekli acil müdahaleler erken doğumun önlenmesinde büyük rol oynayabilir.

Ayrıca Sağlık Bakanlığı tarafından anne adaylarına aile kliniklerinde izlem, tetanoz aşıları, çeşitli takviyeler, beslenme danışmanlığı, gebelikte test ve tedavi, tansiyon takibi ve emzirme eğitimi gibi hizmetler verilmektedir.

Kronik hastalığı olan gebeler rutin kontrollerini aksatmamalı ve rahim ağzı yetmezliği olanlar kadın doğum uzmanlarının tavsiyelerine göre tedavi edilmelidir. Daha önce erken doğum yaşamış olanların da gebelik planlaması başlar başlamaz bir sağlık kuruluşuna başvurmaları önerilir.

Erken doğum bir hastalık olarak görülmemelidir çünkü bu yeni doğanlar sağlıklı, üretken bir hayat yaşayabilirler ve normal bir gelişim sürecinden geçebilirler, ancak bu kapasiteyi kendi kendilerine harekete geçirmekte zorlanabilirler.

Daily Sabah Bülteni

Türkiye’de, bölgesinde ve dünyada olup bitenlerden haberdar olun.

BENİ KAYDET

İstediğiniz zaman abonelikten çıkabilirsiniz. Kaydolarak Kullanım Koşullarımızı ve Gizlilik Politikamızı kabul etmiş olursunuz. Bu site reCAPTCHA tarafından korunmaktadır ve Google Gizlilik Politikası ile Hizmet Şartları geçerlidir.

.