
Türk Kahvenizi yudumlarken size eşlik edecek heyecan verici bilgilerle dolu bu kahve rehberini yazmaya nereden başlasam diye düşündüm. Neden derseniz Türk Kahvesi hazırlanışı, içim şekli ve bilinmeyen gerçekleri ile uzun sohbetlerin konusu olabilir. Türk Kahvesini yudumlarken bu kahvenin nasıl ve nereden geldiğinden bahsetmekle başlamalıyım diye düşünüyorum.
Adını Türklerin icat ettiği pişirme yönteminden alan Türk Kahvesinin ortaya çıkışı Osmanlı Dönemine denk gelmektedir. Kahvenin dünyaya yayılımı bu dönemden sonra gerçekleşir. Avrupalılar da Osmanlı’dan kahveyi öğrenip Amerika’ya getirdiler. Bu nedenle kahve kelimesinin birçok dildeki karşılığı “kahve”ye çok benzer. Hollandalı tüccarlar kahveyi “koffie” olarak tanıttılar ve dünya çapında yaygınlaştırdılar. İngilizce’de kahve, Fransızca’da café olarak ifade edilir ve bu kelimelerin tamamı Arapça “kahva” kelimesinden gelir.
Geleneksel Türk kahvesi bir fincana dökülür. (Shutterstock Fotoğrafı)
Osmanlı Döneminde ilk kahve çekirdekleri Yemen Valisi Özdemir Paşa tarafından İstanbul’a getirilmiştir. Osmanlı Hanedanı tarafından keşfedilmek üzere getirilen kahve çekirdekleri testi ve fincanlarda pişirilir ve buralarda da içilirdi. Bu sayede meşhur Türk Kahvesi pişirme şekli ortaya çıkmış ve yıllara meydan okuyarak günümüze kadar gelmiştir. Türk Kahvesini diğer kahvelerden ayıran en belirgin özelliği pişirme tekniğidir. Leziz bir Türk Kahvesi için güzelce kavrulmuş ve çok ince öğütülmüş bir kahve gerekir. Cezvede pişen kahve, telvesiyle birlikte süzülmeden servis edilir. Telveler, süzgeçten geçirmeye gerek kalmadan kendiliğinden bardağın dibine çöker. Türk kahvesi hazırlanışındaki en önemli detaylardan biri köpüğüdür. Türk Kahvesi ne kadar köpüklü olursa o kadar iyi. Köpüğü kahvenin sunumuna harika bir görsellik sağlamasının yanı sıra kahvenin uzun süre sıcak kalmasını da sağlıyor.
Türk Kahvesi, espresso gibi küçük fincanlarda servis edilir ancak bu konuda espressodan bir noktada ayrılır. 60 mililitreden 120 mililitreye kadar değişen hacimlerde Türk Kahvesi fincanlarını tercih etmeniz önerilir.
Espressoda kalın cidarlı fincanlar tercih edilirken, Türk Kahvesinde ince cidarlı fincanlar tercih edilir. İnce cidarlı bir fincan kullanılmasına rağmen kahve çabuk soğumuyor. Ayrıca bu tip fincanlar kahveyi daha yavaş soğutur ve kahve telvesi dibe çökene kadar içilebilir sıcaklıkta kalır. Espresso ise çekilmiş kahve olmadığı ve hazırlandığı gibi tüketilmesi gerektiği için sıcaklığı hızla düşürebilen kalın cidarlı fincanlarda içilir.
Bir adam geleneksel bir yöntemle kumda Türk kahvesi pişiriyor. (Shutterstock Fotoğrafı)
Kahvenizi nasıl tercih edersiniz?
Biri size kahve ikram edecekse hazır olun çünkü kahveden önce bir sorunuz olacak. “Kahveni nasıl istersin?” Merak etme; bu sorunun cevabı net. Üç seçeneğiniz var: şekersiz (“sade”), orta şekerli (“orta şekerli”) veya tatlı (“şekerli”). Bu cevaplara geçtiğimiz günlerde bir yenisi daha eklendi: az şekerli. Cevabınız, kahvenize ne kadar şeker eklenmesini istediğinize bağlıdır. Sonra köpüklü kahveler gelir.
Ama şunu söylemeden geçemeyeceğim. Kalabalık bir gruba servis yapıyorsanız ve her birey farklı bir şeker miktarı istiyorsa, kahveyi yapan kişi için genellikle çok zordur. Her fincandaki şeker miktarı farklı olduğunda Türk Kahvesine sonradan şeker ilave edilmediği için kişi başına ayrı kahve yapılmalıdır. Kahve, su ve istenilen miktarda şeker bir araya getirilerek pişirilir. Tüm zorluklara rağmen tercihinizden asla vazgeçmemenizi tavsiye ederim çünkü herkesin değişmeyen bir kahve tarzı vardır.
Türk Kahvesinin Sırları
Sanırım yazının en sevdiğim kısmı burası olacak. Hazırsanız size Türk Kahvesi içmenin inceliklerini ve birçok sırrını açıklıyorum.
Türk Kahvesi küçük bir bardakta su yanında servis edilir. Bir rivayete göre misafire aç olup olmadığını sormanın en kibar yolu budur. Misafir suyu kahveden önce içerse acıkmış olur ve önce yemek servisi yapılır. Önce kahveyi içerlerse mideleri tok ve üzerine köpüklü bir Türk Kahvesi içmeye karar vermişler demektir.
Bazılarına göre kahvenin yanında su ikram etmenin amacı, kahveden önce suyu içmek, ağzımızdaki diğer tüm tatları yok etmek, kahvenin tadını ve aromasını sonuna kadar hissetmektir.
Türk lokumu yanında Türk kahvesi. (Shutterstock Fotoğrafı)
Kahvenin yanında zaman zaman lokum ikram edildiğini görebilirsiniz. Yine bir rivayete göre misafir kahvesini içtikten sonra lokum yerse ev sahibinden memnun kalır. Yemezlerse misafir ev sahibinden hiç memnun kalmaz.
Türkiye’de kız isteme törenleri hemen hemen her zaman kahve ikram edilir. Hatta bir ritüel olarak da adlandırılabilir. Düğünden önce damat adayı ve ailesi gelinin evine gelir ve gelinin babasından izin ister. Bu törende geleneksel bir eylem olan kahve ikram edilir. Bazen eski zamanlarda damadın kahvesine şeker yerine tuz eklenirdi. Görücü usulü evliliklerde birbirlerini daha önce hiç görmemiş olan gelin ve damat ilk kez o gün karşılaşırlar. Gelin adayı damadı beğenirse kahvesine şeker, beğenmezse tuz eklerdi.
Günümüzde bu gelenek devam etmektedir, ancak görücü usulü evlilikler artık norm olmadığından, ritüel iyi niyetli bir şaka olarak sürdürülmektedir. Gelin adayları damadın kahvesine tuz katar, damat adayı da bu tatsız kahveyi aşk uğruna içer.
Umarım kahveniz her zaman tatlıdır.
Türk kahvesi geleneksel kabartmalı metal bir bardağa dökülür. (Shutterstock Fotoğrafı)
Başlı başına bir kültür olan, hakkında pek çok öykü ve tarihçe bulunan Türk Kahvesi ve birçok geleneğinin UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Temsili Listesi’nde yer aldığını biliyor muydunuz? Listeye eklenmesinin yıl dönümü olan 5 Aralık, her yıl “Dünya Türk Kahvesi Günü” olarak kutlanmaktadır.
Tüm bu söylentilerin ardından Türk Kahvesi ile ilgili bazı bilimsel gerçeklerden de bahsetmek gerekiyor.
Türk Kahvesi doğru tüketildiğinde sağlığa birçok faydası vardır. Kolesterol, kan şekeri, sindirim ve tansiyonu olumlu yönde etkilediği söylenmektedir. Her şeyin fazlası zararlı olduğu gibi fazlası da mide ağrısına ve uykusuzluğa neden olabilir. Bu nedenle ölçülü tüketmenizde fayda var.
İyi Türk kahvesinin soğuk su ile yapılması gerektiği söylenir. Kahvenin uzun süre sıcak kalabilmesi için köpük olması gerekir. Elbette köpük kahve yapmanın da püf noktaları var. Kahveyi çok kaynatırsanız köpüğü gider. Ayrıca kahvenin tamamını dökmeden önce köpüğü fincanlara bölerek köpüğün herkes için yumuşak ve kadifemsi olmasını sağlamalısınız.
Bu arada Türk Kahvesi, telvesinde servis edilen tek kahvedir.
“Kahvaltı” (kahvaltı) kelimesinin Türk Kahvesinden geldiğini biliyor muydunuz? Kahvaltı, Türkiye’de genellikle sabah ile öğle arasında içilen, kahve öncesi veya kahve öncesi temel olarak tüketilen öğünün adıdır. “Kahve altı” (kahveden önce yenen yemek) ifadesi zamanla “kahvaltı” sözcüğüne dönüşmüştür. Kahvaltıdan sonra Türk Kahvesi içmek Türkiye’de birçok insan için hem bir gelenek hem de bir alışkanlıktır.
Türkiye’de kahve içmek için her zaman bir sebep vardır. Bazen uzun bir aradan sonra buluşan dostların sohbetine eşlik eder, bazen yoğun bir günün ardından insanı rahatlatır, bazen dertlerinize bazen de sevincinize ortak olur, bazen de en özel misafirlerinize sunacağınız en unutulmaz ikramdır ve lezzetli bir yemekten sonra kahve olmazsa olmazdır. Ne kadar tatlı olursa olsun, tadı her zaman güzeldir ve Türk Kahvesi her an için eşsizdir.
Peki, kahvenizi nasıl istersiniz?
.
More Stories
DNA Sonatı: Beethoven’ın saçı, ölümüyle ilgili genetik fikir veriyor
Kalp kırıklıklarını iyileştirmek: NZ, gençlerin ayrılıklarına yardımcı olmak için 4 milyon dolarlık bir program başlattı
Bilim adamları, okyanusun esrarengiz en küçük devi minke balinasını inceliyor