Mart 24, 2023

Diyarbakır Haber

Diyarbakır Haberleri

Tempolu, erken ölümü önlemeye yetecek kadar her gün 11 dakikalık yürüyüş

11 dakikalık tempolu bir yürüyüş, yaşamla ölüm arasındaki fark olabilir. Büyük bir çalışma, her 10 erken ölümden birini önlemek için sadece küçük bir günlük egzersizin yeterli olduğunu ortaya koydu.

Fiziksel aktivitenin kalp hastalığı, kanser ve diğer önde gelen ölüm nedenlerini azalttığı biliniyor, ancak bir etkiye sahip olmak için tam olarak ne kadarının gerekli olduğu belirsiz.

Bu nedenle, uluslararası bir araştırma ekibi, konuyla ilgili en kapsamlı incelemelerden birini oluşturmak için 30 milyondan fazla insanı içeren 196 önceki çalışmanın sonuçlarını bir araya getirdi.

Çalışmalardaki herkesin haftada en az 150 dakika orta yoğunlukta fiziksel aktiviteye sahip olması durumunda, İngiltere Ulusal Sağlık Servisi tarafından önerilen seviye olan, yaklaşık altı erken ölümden birinin önlenebileceğini hesapladılar.

Ancak British Journal of Sports Medicine’de yayınlanan meta-analize göre, bu miktarın yarısı bile -haftada 75 dakika veya günde 11 dakikadan az- bu ölümlerin 10’da birini önleyebilir.

Buna kalp hastalığında %17 azalma ve kanserde %7 azalma dahildir.

Az fiziksel aktiviteye sahip bir kişi için günde 11 dakika erken ölüm riskini %23 oranında azaltır.

İngiltere’deki Cambridge Üniversitesi’nde fiziksel aktivite epidemiyolojisi uzmanı ve çalışmanın ortak yazarlarından Soren Brage, Agence France-Presse’ye (AFP) bunun “mükemmel bir haber” olduğunu söyledi.

“Yapmanız gereken tek şey, her gün 10 dakikadan biraz daha fazlasını bulmak” dedi. “Ve bu aktiviteleri yapmak için spor salonuna gitmenize gerek yok; bu günlük hayatın bir parçası” diye ekledi.

İnsanlara daha erken bir otobüs durağında inmeyi veya işe gitmek için eve bisikletle gitmeyi denemelerini önerdi. “Çok esnek” dedi.

Brage, egzersizin bu tür hastalıkların riskini nasıl etkilediğini değerlendirmek yıllar aldığından, çalışmaların çoğunun on yıldan uzun bir süre önce yapıldığını söyledi.

Brage, bunun bir çalışma sınırlaması olduğunu kabul ederek, bunun, çalışma katılımcıları tarafından bildirilen etkinliğin, fitness izleyicileri gibi daha yeni teknolojilerle elde edilebilecek olandan muhtemelen daha az doğru olduğu anlamına geldiğini söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre, kalp krizi ve felç gibi kardiyovasküler hastalıklar 2019’da dünya çapında 17,9 milyon insanı öldürürken, ertesi yıl kanser yaklaşık 10 milyon kişinin ölümüne neden oldu.

Daily Sabah Bülteni

Türkiye’de, bölgesinde ve dünyada olup bitenlerden haberdar olun.

BENİ KAYDET

İstediğiniz zaman abonelikten çıkabilirsiniz. Kaydolarak Kullanım Koşullarımızı ve Gizlilik Politikamızı kabul etmiş olursunuz. Bu site reCAPTCHA tarafından korunmaktadır ve Google Gizlilik Politikası ile Hizmet Şartları geçerlidir.

.