Mart 24, 2023

Diyarbakır Haber

Diyarbakır Haberleri

“Ramazan orucu tutan hakimler daha hoşgörülü”

Pazartesi günü yayınlanan bir araştırma, Müslüman hakimlerin Ramazan ayında oruç tutarken daha yumuşak kararlar verme eğiliminde olduklarını, daha önce yemek yemeyen hakimlerin daha sert kararlar verme eğiliminde olduklarını gösteren önceki araştırmaların aksine öne sürdü.

“Aç yargıç etkisi” olarak adlandırılan olayda, 2011’de yapılan bir araştırma, İsrail’deki yargıçların suçluları yemek yemeden önce şartlı tahliyeyi reddetme olasılığının daha sonraya göre daha yüksek olduğunu ortaya çıkardı.

Yeni çalışmanın baş yazarı Rusya’nın Yeni Ekonomi Okulu’ndan Sultan Mehmood, Agence France-Presse’ye (AFP) aynı etkinin Müslümanların genellikle şafaktan sabaha kadar yiyeceksiz ve susuz kaldıkları kutsal Ramazan ayında da meydana gelip gelmediğini merak ettiğini söyledi. gün batımı.

Bunu bulmak için Mehmood ve diğer iki ekonomi araştırmacısı, en büyük Müslüman nüfusa sahip ilk üç ülkeden ikisi olan Hindistan ve Pakistan’daki 50 yılı kapsayan yaklaşık yarım milyon dava ve 10.000 yargıç dahil olmak üzere çok büyük miktarda ceza verisini inceledi.

Mehmood, aç yargıç etkisinin tersini bulduklarında “şaşırdıklarını” söyledi.

Nature Human Behavior dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, Ramazan ayında Müslüman hakimlerin beraat kararlarında “keskin ve istatistiksel olarak anlamlı” bir artış oldu ve gayrimüslim hakimler için böyle bir artış olmadı.

Mehmood, her iki ülkedeki Müslüman hakimlerin Ramazan ayında yılın diğer dönemlerine göre ortalama yüzde 40 daha fazla beraat kararı verdiğini söyledi.

Yargıçlar ne kadar uzun süre yiyeceksiz ve susuz kalırsa, o kadar hoşgörülü oldular.

Çalışma, her ek saat oruç tuttuklarında beraat etme olasılıklarının %10 daha fazla olduğunu söyledi.

Merhamet fikri

Araştırmacılar ayrıca, daha hoşgörülü kararların Ramazan dışında alınan kararlardan daha iyi mi yoksa daha kötü mü olduğunu ölçmeye çalıştılar.

Hafif kararların alıcı tarafındaki sanıkların başka bir suç işleme ihtimalinin artık kalmadığını gördüler.

Tekrar suç işleme oranı genellikle silahlı soygun ve cinayet gibi şiddet içeren suçların sanıklarından biraz daha düşüktü.

Çalışma, hoşgörülü kararların temyiz edilme olasılığının da düşük olduğunu söyledi.

Fransa’nın Aix-Marsilya Üniversitesi’nde bir araştırma yazarı ve ekonomist olan Avner Seror, “İlk kararın bozulma olasılığı da daha düşüktü” dedi.

Seror, Ramazan’ın “istatistiksel analiz için çok uygun” olduğunu, çünkü her yıl farklı tarihlerde tutulmasından, güneşin doğuş ve batışına göre değişen oruç süresine kadar çok sayıda karşılaştırma yolu sunduğunu söyledi.

Yargıçların karar vermesindeki değişikliğin, “biraz Hıristiyanlar arasındaki Noel ruhu gibi, Müslüman ritüelinin doğasında var olan merhamet fikriyle” bağlantılı olabileceğini öne sürdü.

“Ancak daha da ileri gidiyor çünkü hakimlerin doğru karar vermesine yardımcı oluyor gibi görünüyor” diye ekledi.

Araştırmacılar, önceki araştırmaların aralıklı oruç tutmanın ruh halini, bilişi ve hafızayı iyileştirebileceğini ve bunun da hakimlerin daha iyi kararlar vermesine yardımcı olabileceğini ileri sürdüler.

Mehmood, araştırmanın bir parçası olarak Pakistan’daki hakimlerle konuştuğunda hepsinin Ramazan ayında “çok müsamahakar davrandığımız” konusunda hemfikir olduğunu söyledi.

Bunun iyi bir şey olup olmadığı konusunda hemfikir olup olmadıklarından emin değilim” dedi.

Daily Sabah Bülteni

Türkiye’de, bölgesinde ve dünyada olup bitenlerden haberdar olun.

BENİ KAYDET

İstediğiniz zaman abonelikten çıkabilirsiniz. Kaydolarak Kullanım Koşullarımızı ve Gizlilik Politikamızı kabul etmiş olursunuz. Bu site reCAPTCHA tarafından korunmaktadır ve Google Gizlilik Politikası ile Hizmet Şartları geçerlidir.

.