Mart 28, 2023

Diyarbakır Haber

Diyarbakır Haberleri

Radar görüntülerinin yeni analizi, Venüs’ün volkanik aktivitesini ortaya koyuyor

Dünya gezegeninin kapı komşusu Venüs, fotoğraflarda huzurlu görünebilir, ancak otuz yıldan uzun bir süre önce elde edilen radar görüntülerinin yeni bir analizi, Güneş’ten ikinci gezegenin şu anda volkanik olarak aktif olduğunu ve dinamik bir dünyaya ev sahipliği yaptığını gösteren yeni kanıtlar sağladı. püskürmeler ve lav akıntıları.

Araştırmacılar, NASA’nın Magellan uzay aracı tarafından çekilen radar görüntülerinin, Venüs yüzeyinde yaklaşık 1,6 kilometre (1 mil) genişliğindeki bir volkanik menfezin 1991 yılında sekiz aylık bir süre içinde genişlediğini ve şekil değiştirdiğini gösterdiğini söyledi. dokuz kilometre yüksekliğinde ve gezegenin en yüksek volkanı ve ikinci en yüksek dağıdır.

Şubat 1991 tarihli bir görüntü, havalandırmayı yaklaşık 2,6 kilometre kareyi (1 mil kare) kaplayan dairesel bir oluşum olarak gösterdi. Ekim 1991’den bir görüntü, havalandırmayı yaklaşık 3,9 kilometrekarelik bir alanı kaplayan düzensiz bir şekle sahip olarak gösteriyordu.

Alaska Üniversitesi Fairbanks Jeofizik Enstitüsü’nden Prof. Robert Herrick, “Kesin olarak gösterebileceğimiz şey, volkanik bir bacanın büyüdüğü ve iç kısmının yüzlerce metre derinliğindeki koni şeklinden düz, neredeyse dolu bir iç kısma doğru gittiğidir” dedi. araştırma profesörü ve Science dergisinde yayınlanan çalışmanın baş yazarı.

“Bizim yorumumuz, havalandırmanın altındaki bir odaya yeni bir magma akışı olduğu ve bunun, hala aktif bir lav gölüne sahip olan daha geniş, düzensiz bir kalderanın (bir yanardağ patlayıp çöktüğünde oluşan büyük bir çöküntü) oluşumuyla sonuçlandığıdır. ikinci görüntü çekildiğinde içinde,” dedi Profesör Herrick.

Havalandırma, Maat Mons’un ana zirvesinin hemen dışındaki daha büyük bir volkanik yapının kuzey tarafında yer almaktadır.

Çalışma ekibi, “Mümkün olsa da, havalandırma çökmesi aktif volkanizma ile ilişkili değildi, Dünya’da bu büyük bir çöküş genellikle bir tür magmatik hareketle ilişkilendirilir ve bu nedenle, burada durumun muhtemelen böyle olacağını düşünüyoruz” dedi. yazar Scott Hensley, NASA’nın California’daki Jet Propulsion Laboratuvarı’nda radarla uzaktan algılama konusunda uzmanlaşmış kıdemli bir araştırma bilimcisi.

Venüs kraterler, volkanlar, dağlar ve lav ovalarıyla kaplıdır. Magellan, 1990’dan 1992’ye kadar 24 ay boyunca Venüs’ün bazı kısımlarını üç defaya kadar görüntüledi. Son yıllarda bilgi işlem yeteneğindeki gelişmeler, bu verilerin analizini kolaylaştırdı.

Herrick, yeni bulguların, Hawaii, Kanarya Adaları ve İzlanda gibi yerlerdeki bazı Dünya volkanlarına benzer şekilde, Venüs’te yaklaşık birkaç ayda bir patlamalar olduğunu gösterdiğini söyledi.

Bu, Dünya’nın yüzeyini yavaş yavaş yeniden şekillendiren levha tektoniğinden yoksun olan Venüs’ün, bir zamanlar bazı bilim adamlarının düşündüğü gibi jeolojik olarak hareketsiz bir dünya olmadığına dair en son kanıt. 2020’de yayınlanan bir başka çalışma, son 2-3 milyon yılda aktif olduğu anlaşılan 37 volkanik yapı tespit etti.

Yaklaşık 12.000 kilometre çapındaki Venüs, Dünya’dan biraz daha küçüktür. Kalın atmosferi – esas olarak karbondioksit – ısıyı kaçak bir sera etkisinde hapseder ve Venüs’ü güneş sisteminin en sıcak gezegeni yapar.

Güneş sistemimizde dünya, güneşin etrafındaki “yaşanabilir bölge” içinde rahat bir şekilde bulunur – bu mesafe, yaşamı barındırabilmek için bir yıldıza çok yakın veya çok uzak sayılmaz, Venüs iç sınıra yakın ve Mars dış sınıra yakındır. kenar.

Profesör Herrick, “Diğer yıldızların etrafında yeni güneş sistemlerini keşfetmeye devam ederken, Venüs ve Dünya’nın nasıl bu kadar farklı hale geldiğini anlamak, bir gezegeni yaşanabilir kılmak için koşulların ne olduğunu anlamak açısından önemlidir.” Dedi.

“Örneğin, Venüs’ün tarihinin büyük bir bölümünde yaşanabilir olduğunu düşünen pek çok bilim insanı var, bu da bir yıldızın etrafında sabit bir mesafenin ‘yaşanabilir bölge’ kavramının modası geçmiş bir kavram olduğu anlamına gelir. mesafe katkıda bulunan faktörlerden yalnızca biridir ve eşit derecede önemli olan bir dizi başka faktör vardır,” dedi Profesör Herrick.

Daily Sabah Bülteni

Türkiye’de, bölgesinde ve dünyada olup bitenlerden haberdar olun.

BENİ KAYDET

İstediğiniz zaman abonelikten çıkabilirsiniz. Kaydolarak Kullanım Koşullarımızı ve Gizlilik Politikamızı kabul etmiş olursunuz. Bu site reCAPTCHA tarafından korunmaktadır ve Google Gizlilik Politikası ile Hizmet Şartları geçerlidir.

.