Mart 24, 2023

Diyarbakır Haber

Diyarbakır Haberleri

Öncüler: Dünya tarihine iz bırakan 5 gezgin

Yaklaşık 10 yıldır kocamla fırsat buldukça dünya haritasını önümüze koyup okyanusları, kıtaları, ülkeleri ve şehirleri inceledik. Bunu çoğu zaman görmek istediğimiz yerlere veya bir sitenin konumuna, yakındaki ülkelere ve şehirlere karar vermek için yapsak da, bazen bir atlası incelerken veya bir haritaya bakarken heyecanlanırız.

Her gün içimizde yeşeren bu gezi tohumlarını, ailemizin aramıza katılan küçük üyesi Atlas oğlumuzun minik kalbine ekmeye çalışıyoruz. Çünkü biliyoruz ki seyahat etmek sadece bir yere gidip geri dönmek değildir. Seyahat etmek, yolda olmak, merak etmek, keşfetmek, görmek, öğrenmek, bazen dinlenmek, bir arayış içinde olmak ve bir amaç sahibi olmak demektir. Doğayı, dünyayı, hayvanları ve insanları tanımak, onları sevmek, onlara saygı duymak, ahlaki değerleri öğrenmek ve kültürlü olmak demektir.

Pek çok ünlü gezgin merak edip bir arayış peşinden gitti ve kendileri için yola çıktılar ama sonunda dünyayı değiştirdiler. Tıpkı dünyaca ünlü Evliya Çelebi, Marco Polo, Magellan gibi…

Gaetano Bonutti tarafından Venedikli gezgin Marco Polo’nun gravürü. (Getty Images Fotoğrafı)

Dünyanın bakir yerlerini keşfeden ve gördüklerini seyahatnamelerine kaydeden dünyaca ünlü beş seyyahı yakından tanıyalım.

marco polo

Birincisi, dünyayı dolaşan ve 24 yılını yeni keşifler arayarak geçiren Marco Polo.

O kadar çok şey keşfetti, o kadar çok şey gördü ki, “Gördüklerimin sadece yarısını anlattım” dedi. Bence gerçek buydu çünkü insan ne kadar belgelese de bir gezide gördüklerini ve yaşadıklarını anlatmak için her zaman biraz yetersiz kalıyor.

Marco Polo’nun seyahat anılarının orijinali kaybolmuş olsa da, en eski baskılardan biri Oxford’daki Bodleian Kütüphanesi’ndedir.

1254-1324 yılları arasında yaşayan ünlü Venedikli seyyah, ailesiyle birlikte ilk seyahatlerini Akdeniz ve Karadeniz kıyılarına yapmıştır.

Marco Polo, 17 yaşında İpek Yolu’nu zorlu Pamir Dağları’ndan Çin’e kadar takip etmiş, orada Kubilay Han ile tanışmış ve bambaşka bir yolculuğa sürüklenmiştir. Nefes kesici deneyimler yaşadı, kendisinden sonra gelen isimler için büyük bir ilham kaynağı oldu ve bugün bile birçok alanda birçok kişiye öncülük etti. Bir öncü ve akıl hocası oldu, isterseniz.

19. yüzyıldan kalma bir sanat eseri, Kristof Kolomb'un 1492'de Piuzon Kardeşler'le bayraklar ve haçlar taşıyarak Amerika'ya inişini gösteriyor. (Getty Images Fotoğraf)

19. yüzyıldan kalma bir sanat eseri, Kristof Kolomb’un 1492’de Piuzon Kardeşler’le bayraklar ve haçlar taşıyarak Amerika’ya inişini gösteriyor. (Getty Images Fotoğraf)

Kristof Kolomb

Dünya tarihinde büyük bir değişikliğe öncülük eden Kristof Kolomb, İspanya’nın desteğiyle 1492’de üç gemiyle Atlantik Okyanusu’nu geçmiş ve yeni bir kıta keşfettiğini öğrenemeden ölmüştü. Dünyanın en ünlü gezginlerinden ve en önemli kaşiflerinden biridir. Bahamalar, Jamaika ve Küba’ya ulaşan Columbus, bu toprakların Hindistan olduğunu düşündüğü için orada yaşayan yerlilere “Kızılderililer” adını verdi. 1451-1506 yılları arasında yaşamış Cenovalı Columbus, Avrupa’ya yeni bir olasılıklar dünyasının kapılarını açan ve yeni bir çağı başlatan bir isim.

Evliya Çelebi

1611 yılında Kütahya’da dünyaya gelen dünyanın en ünlü seyyahlarından Evliya Çelebi, neredeyse tüm hayatını seyahat ederek geçirmiştir. Hatta bu nedenle “Yüzyılın Gezgini” unvanını da aldı. Tarihi şekillendiren kişiler arasında da sayılan Evliya Çelebi, heyecan verici bir rivayete dayanarak seyahat etmeye başlar. Gençliğinde rüyasında Hazreti Muhammed’i gördü. Planında Hz. Muhammed’e gidip şefaatini istemek istemiş ama “Şefaat ya Resulallah!” – “(Ver) şefaat, ey Peygamber!” – yanlışlıkla “Seyahat ya Resulallah!” – yani “Seyahat et ey Peygamber!” Böylece dileği gerçekleşecekti; Evliya Çelebi hayatı boyunca seyyah olmuş ve gezmiştir.

Ortaçağ dünyasını geniş çapta dolaşan Müslüman bir bilgin ve kaşif olan İbn Battuta'nın portresi.  (Getty Images Fotoğrafı)

Ortaçağ dünyasını geniş çapta dolaşan Müslüman bir bilgin ve kaşif olan İbn Battuta’nın portresi. (Getty Images Fotoğrafı)

Evliya Çelebi, pek çok seyyahın aksine küçük yaşta seyahate başlamamıştır. İlk seyahatini 29 yaşında Bursa’ya yaptı ve bir süre sadece İstanbul ve çevresini ziyaret etti. O yüzden gezgin olmak istiyorsanız ve geç kaldığınızı düşünüyorsanız rahatlayın ve Evliya Çelebi’nin peşinden gidin. Evliya Çelebi tek başına seyahat etmiş ve gezdiği yerleri not alarak seyahatname yazmıştır. 1682’de vefat etti. Anılarını yazdığı 10 ciltlik seyahatname bugün Topkapı Sarayı Müzesi’ndedir.

ibn battuta

Faslı seyyah İbn Battuta’nın yol maceraları 1325 yılında Mekke’ye yaptığı hac ziyaretiyle başladı. 30 yılda 44 ülke gezdiği bilinen İbn Battuta, “Rihla” adlı kitabında gittiği yerlerin kültürlerini, örf ve adetlerini, yemeklerini anlattı.

Evliya Çelebi gibi gezdiği yerleri anlatan bir seyahatnamesi olan İbn Battuta da “Rihla”da yol maceralarına yer vermiştir. İbn Battuta ile ilgili heyecan verici olan şey; İlk yolculuğu kendini bulmak, seyahat etme arzusunu gerçekleştirmekti. Fiziksel seyahatlerimizle eş zamanlı olarak kendi içimize bir yolculuk yaparak da kendimizi keşfedebiliriz.

Paul Dumouza'nın 19. yüzyıldan kalma bir tasviri, Mısır'da İbn Battuta'yı gösteriyor.  (Getty Images Fotoğrafı)

Paul Dumouza’nın 19. yüzyıldan kalma bir tasviri, Mısır’da İbn Battuta’yı gösteriyor. (Getty Images Fotoğrafı)

Ferdinand Magellan

1505 yılında 25 yaşında ilk deniz yolculuğuna çıkan Ferdinand Magellan’ın o sıralarda önemli bir tezi vardı. Magellan her zaman batıya giderek doğu ülkelerine ulaşabileceğini savunmuştur.

1519’da bu tezini kanıtlamak için yola çıkan Magellan, önce Rio de Janeiro’ya ulaştı. Daha sonra pusulasını Latin Amerika’nın güneyine çeviren Macellan, kendi adını taşıyan yeni bir geçit keşfetti. Magellan ayrıca Pasifik Okyanusu’na sakin anlamına gelen “Pasifik” adını verdi. En önemlisi, Magellan, arkadaşı Juan Sebastian Elcano ile birlikte dünyanın çevresini dolaşan ilk kişi olarak tarihe geçti. Magellan, seyahatleri sırasında kendisine eşlik eden Antonio Pigafetta’ya anılarını yazdırttı ve güncel tuttu.

Başarısız bir isyanın ardından Ferdinand Magellan'ın mürettebatının çarmıh üzerinde kendisine bağlılık yemini etmelerini gösteren resim.  (Getty Images Fotoğrafı)

Başarısız bir isyanın ardından Ferdinand Magellan’ın mürettebatının çarmıh üzerinde kendisine bağlılık yemini etmelerini gösteren resim. (Getty Images Fotoğrafı)

Özetlemek gerekirse, dünya tarihine adlarını altın harflerle yazdıran bu figürler, insanlığa bırakacakları büyük mirası belki de hayal bile edemezken, seyahat tutkuları, hayal güçleri, merakları ve keşfetme arzuları onları bir uçtan diğer uca sürükledi. dünyanın diğerine.

Çok çetin koşullarda yaptıkları yolculuklarla tarihe damgasını vuran ve daha önce kimsenin gitmeye cesaret edemediği yerlere giderek insanlığa pek çok miras bırakan bu isimler, gördüklerini kayıt altına alarak bilime ve insanlığa da katkıda bulundular.

.