Mart 24, 2023

Diyarbakır Haber

Diyarbakır Haberleri

O kadar da süper olmayan gökbilimciler: Samanyolu süpernovası sadece bir saçmalık

Bir yıldızın ölümüne işaret eden süpernovalar, genellikle inanılmaz derecede enerjik olan inanılmaz patlamalardır, ancak bilim adamlarının yakın zamanda ayrıntılı olarak belgelediği gibi, arada bir tam bir saçmalık olabilirler.

Bilim adamları bu hafta kusurlardan birini detaylandırdılar – malzemesinin büyük bir kısmı, ikili sistem adı verilen bir yıldız evliliğinde eşlik eden bir yıldızın yerçekimi çekişi tarafından emilen ve sonunda patlayan devasa bir yıldız. yaşam döngüsü, bir sızlanmayı zar zor yönetebiliyordu.

Nihai patlaması o kadar uysaldı ki, artık nötron yıldızı olarak adlandırılan inanılmaz derecede yoğun bir nesne olan çöken yıldız, arkadaşıyla birlikte uysal dairesel bir yörüngede kalıyor. En azından daha güçlü bir patlama, daha oval şekilli bir yörüngeye yol açardı ve hatta yıldızı ve arkadaşını zıt yönlere fırlatabilirdi.

Şili merkezli Cerro Tololo Inter-Amerikan Gözlemevi’nde bir teleskop kullanılarak incelenen bu ikili sistem, Dünya’dan yaklaşık 11.000 ışıkyılı uzaklıkta, Samanyolu galaksimizde, Puppis takımyıldızı yönünde yer almaktadır. Bir ışık yılı, ışığın bir yılda kat ettiği mesafedir, 9,5 trilyon kilometre (5,9 trilyon mil).

Nötron yıldızının kütlesi, daha önce güneşten 12 kat daha büyük olan güneşimizin yaklaşık 1,4 katıdır. Arkadaş yıldızı, eşini yamyam ettikten sonra güneşten 18 ila 19 kat daha büyük bir kütleye sahiptir. İki yıldız, her 59 1/2 günde bir, Dünya ile güneş arasındaki mesafenin yaklaşık onda sekizi kadar bir mesafe ile birbirlerinin etrafında dönerler.

Meydana gelen anemik yıldız patlamasına “ultra soyulmuş” bir süpernova adı verildi. Bunlar, çekirdeğindeki yakıtı biten büyük bir yıldız çöktüğünde, ancak güçlü bir patlamayı yönetemediğinde meydana gelir, çünkü eşlik eden bir yıldız, dış katmanlarının çoğunu emmiş ve aksi takdirde şiddetli bir şekilde uzaya fırlatılacak olan materyali çıkarmıştır.

Nature dergisinde yayınlanan çalışmanın baş yazarı Embry-Riddle Havacılık Üniversitesi’nden Arizona merkezli astronom Noel Richardson, “Yıldız kabuğunda çok az malzeme olduğu için, çöküşün şokundan neredeyse hiç püskürme yok” dedi.

Fizik okuyan bir Embry-Riddle lisans öğrencisi olan çalışma ortak yazarı Clarissa Pavao, patlamayı şöyle tanımladı: “Sönük, ince ve pasif.”

Richardson, “Bir patlama daha fazla olsaydı, yörünge dairesel olmazdı” dedi. “Normal bir süpernova, yoldaşı mutlaka yok etmez, ancak yörüngeyi çok daha fazla bozabilir. Örneğin, yörüngeyi çok daha eliptik hale getiren veya hatta hayatta kalan yıldızı ve nötron yıldızını gönderen sisteme bir tekme verebilir. onları galaksinin dışına bile gönderebilecek hızlarla zıt yönlerde hızlı yörüngelerde.”

Bu çalışmada incelenen ikili sistem türü nadirdir ve yaklaşık 100 milyar ila 400 milyar yıldızın yaşadığı Samanyolu’nda yaklaşık 10 tanesinin var olduğu tahmin edilmektedir.

Yalnız güneşin aksine, galaksimizin yıldızlarının belki de yarısı ikili sistemlerde bulunur. Bilim adamları, örneğin “Yıldız Savaşları” karakteri Luke Skywalker’ın ana gezegeni Tatooine ile tasvir edildiği gibi, bu tür sistemlerde yaşamı barındırabilen gezegenlerin var olup olmadığını düşündüler.

Richardson, “Gezegenlerle ikili olan bazı sistemler biliyoruz, ancak bunları doğrulamak daha zor ve bunların tümü güneşimiz gibi kütlelere sahip yıldızlar içindir” dedi. “Bu büyük kütleli yıldızlar söz konusu olduğunda, etraflarındaki gezegenleri henüz tespit edemedik. Yıldızlar, güneş benzeri yıldızlardan çok daha ağır ve daha parlaktır, bu da gezegen tespitini daha küçük yıldızların etrafında olduğundan daha zor hale getirir.”

Daily Sabah Bülteni

Türkiye’de, bölgesinde ve dünyada olup bitenlerden haberdar olun.

BENİ KAYDET

İstediğiniz zaman abonelikten çıkabilirsiniz. Kaydolarak Kullanım Koşullarımızı ve Gizlilik Politikamızı kabul etmiş olursunuz. Bu site reCAPTCHA tarafından korunmaktadır ve Google Gizlilik Politikası ile Hizmet Şartları geçerlidir.

.