
Bilim adamlarının Madagaskar’ın ücra bölgelerine yaptığı bir keşif gezisi, ada ulusuna özgü sarı gerdanlı bir ötücü kuş olan esmer tetraka’nın, ornitologların korkmaya başlamasından 24 yıl sonra ilk kez görülmesiyle, korumacılar için kutlamalara neden olan bir sonuç verdi. en kötüsü
Bilim adamları ayrıca minyon kuşun davranışları hakkında, son derece nadir kalsa bile, nasıl bu kadar uzun süre dikkatlerden kaçtığını açıklamaya yardımcı olabilecek bir şey öğrendiler.
Karanlık tetraka’nın en son belgelenmiş görüşü, 1999’da, yüzlerce benzersiz omurgalı türüyle dünyanın en çeşitli biyolojik çeşitlilik sıcak noktalarından biri olan kuzeydoğu Madagaskar’ın yağmur ormanlarındaydı.
Aralık ayında, Amerika Birleşik Devletleri merkezli Peregrine Fund liderliğindeki uluslararası bir araştırma ekibi, ötleğen benzeri kuşun görüldüğü son noktaya kadar 40 saat sürdü ve yarım gün boyunca yürüyüş yaptı.
Keşfettikleri ormanın büyük bir kısmı, bölge resmi olarak korunuyor olsa da, yok edilmiş ve vanilya üretimi için çiftliklere dönüştürülmüştü.
Sekiz gün sonra, American Bird Conservancy’deki kayıp kuşlar programının yöneticisi olan ekip üyesi John Mittermeier, sonunda kayalık bir nehrin yakınında yerdeki yoğun çalılıkların arasından zıplayan birini gördü ve fotoğrafını çekti.
“Karanlık tetraka her zaman nehirlere yakın bölgeleri tercih ederse, bu, türün neden bu kadar uzun süredir göz ardı edildiğini açıklamaya yardımcı olabilir” dedi.
“Tropikal ormanlarda kuş gözlemciliği, kuş seslerini dinlemekle ilgilidir ve bu nedenle doğal olarak hiçbir şey duyamayacağınız akan nehirlerin yanında vakit geçirmekten kaçınırsınız.”
İkinci bir ekip tarafından tespit edilen başka bir karanlık tetraka da zamanının çoğunu bir nehre yakın yoğun bitki örtüsünde, muhtemelen nemli çalılıklarda böcekler ve diğer avları arayarak geçirdi.
The Peregrine Fund Madagaskar Program Direktörü Lily-Arison Rene de Roland, “Artık karanlık tetrakayı bulduğumuza ve yaşadığı habitatı daha iyi anladığımıza göre, onu Madagaskar’ın diğer bölgelerinde arayabiliriz,” dedi.
Kuş, keşif gezisinin tüm ortakları olan Re:wild, American Bird Conservancy ve BirdLife International arasındaki bir işbirliğine göre En Çok Aranan İlk On Kayıp Kuş listesinde yer alıyor.
Madagaskar kuşlarının yarısından fazlası – yaklaşık 115 tür – endemiktir, yani başka hiçbir yerde bulunmazlar.
Adadaki 40’tan fazla kuş türü, Uluslararası Doğayı Koruma Birliği’nin (IUCN) Kırmızı Listesi’nde yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olarak sınıflandırılmıştır.
Tozlu tetraka – namı diğer Crossleyia tenebrosa – veri eksikliği nedeniyle sınıflandırılmamıştır.
Madagaskar’daki biyoçeşitlilik kaybının ana nedenleri, tarıma yer açmak için ormanların yok edilmesi, yaşam alanlarının bozulması, istilacı türler, iklim değişikliği ve avlanmadır.
Daha önceki araştırmalara göre, adanın orijinal orman örtüsünün yaklaşık %40’ı 1950’ler ile 2000 yılları arasında kayboldu.
Daily Sabah Bülteni
Türkiye’de, bölgesinde ve dünyada olup bitenlerden haberdar olun.
BENİ KAYDET
İstediğiniz zaman abonelikten çıkabilirsiniz. Kaydolarak Kullanım Koşullarımızı ve Gizlilik Politikamızı kabul etmiş olursunuz. Bu site reCAPTCHA tarafından korunmaktadır ve Google Gizlilik Politikası ile Hizmet Şartları geçerlidir.
.
More Stories
DNA Sonatı: Beethoven’ın saçı, ölümüyle ilgili genetik fikir veriyor
Kalp kırıklıklarını iyileştirmek: NZ, gençlerin ayrılıklarına yardımcı olmak için 4 milyon dolarlık bir program başlattı
Bilim adamları, okyanusun esrarengiz en küçük devi minke balinasını inceliyor