
Mısır’ın ikonik adı ve en büyük limanı olan efsanevi ve efsanevi İskenderiye şehri, onlarca yıl içinde Akdeniz’in dalgaları altında kaybolma tehlikesiyle karşı karşıya kalırken yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.
Nil Deltası’nda kurulan Büyük İskender metropolü, küresel ısınma nedeniyle kara batıyor ve deniz yükseliyor.
Birleşmiş Milletler’in en iyi senaryosuna göre bile, 2050 yılına kadar şehrin üçte biri sular altında kalacak veya yaşanamaz hale gelecek ve 6 milyonluk nüfusun 1,5 milyonu evlerini terk etmek zorunda kalacak.
Antik kalıntıları ve tarihi hazineleri de Akdeniz’den büyük tehlike altındadır.
Halihazırda yüzlerce İskenderiyeli, 2015 ve 2020 yıllarında sel baskınları nedeniyle zayıflayan daireleri terk etmek zorunda kaldı.
Şehir her yıl 3 milimetreden fazla batıyor, bir zamanlar toprağını sağlamlaştıran nehir siltini tutan Nil üzerindeki barajlar ve denizden gaz çıkarması nedeniyle altı oyuluyor.
Bu sırada deniz yükseliyor.
BM iklim uzmanları paneli IPCC’nin en korkunç tahminine göre, Akdeniz önümüzdeki otuz yıl içinde 1 metre (3,2 fit) yükselebilir.
Bu, “Nil Deltası’ndaki yüksek verimli tarım arazilerinin üçte birini” ve “İskenderiye gibi tarihi öneme sahip şehirleri” sular altında bırakacaktır.
31 Ekim 2022’de İskenderiye, Mısır’da bir kedi, Akdeniz dalgalarını limandan kırmak için sahil boyunca kurulan beton blokların yakınındaki plastik bir kaseden arta kalan sütlaç yiyor. (AFP Fotoğrafı)
Şehrin üçte biri gidebilir
BM uzmanları, Akdeniz’in dünyanın neredeyse her yerinden daha hızlı yükseleceğini söylüyor.
Mısır kıyı şeridini koruyan otoritenin başkanı Ahmed Abdel Qader, “İklim değişikliği bir gerçektir ve artık boş bir tehdit değil” dedi.
Diğer Mısır ve BM araştırmalarının ana hatlarıyla belirttiği en iyi senaryo altında bile, Akdeniz 2050 yılına kadar 50 santimetre (19,6 inç) yükselecek.
Bu, İskenderiye’nin %30’unun sular altında kalmasına, nüfusun dörtte birinin yeniden yerleşime ve 195.000 kişinin işini kaybetmesine neden olur.
Abdel Qader, “İskenderiye aynı zamanda ülkenin en büyük limanına ev sahipliği yapıyor” ve ekonominin ana merkezlerinden biri olduğu için, böyle bir felaketin Mısır’ın 104 milyonluk nüfusu için dramatik yansımaları olacak.
Delta boyunca deniz, 1960’lardan bu yana iç kesimlerde 3 kilometreden (1,8 mil) daha fazla ilerlemiş ve 1980’lerde Rosetta’nın ikonik 19. yüzyıl deniz fenerini yutmuştur.
Tüm bunlar, İskenderiye’nin nüfusu patlarken, son on yılda yaklaşık 2 milyon daha fazla insanın gelmesiyle oluyor ve Mısır’ın başka yerlerinde olduğu gibi altyapı yatırımları gecikiyor.
Şehrin valisi Mohamed al-Sharif, yollarının drenaj sisteminin 1 milyon metreküp (35 milyon fit küp) yağmuru emmek için inşa edildiğini söyledi. Ancak iklim değişikliğiyle birlikte gelen daha şiddetli fırtınalarla birlikte, “bugün tek bir günde 18 milyon metreküp düşebiliriz.”
Değişen iklim aynı zamanda İskenderiye’nin mevsimsel olmayan sıcaktan kara dönüşebilen havasını da alt üst ediyor.
36 yaşındaki mukim Mohamed Omar, Agence France-Presse’ye (AFP) verdiği demeçte, “Ekim ayının sonunda hiç böyle bir sıcaklık yaşamamıştık,” dedi ve sıcaklık normalin beş derece üzerinde 26 santigrat dereceye (78.8 Fahrenheit) yükseldi.
31 Ekim 2022, İskenderiye, Mısır’daki Orta Çağ’dan kalma Kayıtbay Kalesi’nden Akdeniz dalgalarını kırmak için sahil boyunca kurulan beton blokların bir görünümü. (AFP Fotoğrafı)
‘Dalgaların altında kayboldum’
Artan tehdit, art deco kafeleri ve Paris tarzı apartmanların zarif caddeleriyle 20. yüzyılın başındaki kozmopolit altın çağını kutlamayı seven bir şehrin imajına da çekiç darbesi oldu.
İngiltere’nin o zamanki Başbakanı Boris Johnson, geçen yıl Glasgow’daki COP26 iklim değişikliği konferansında İskenderiye’nin “dalgaların altında” kaybolma riski altında olduğu konusunda uyardığında birçok Mısırlı dehşete kapıldı.
Abdel Qader, “Evet, tehdit var ve bunu inkar etmiyoruz, ancak onu hafifletmek için projeler başlatıyoruz.” Dedi.
69 kilometrelik sahil şeridi boyunca dev bir sazlık kuşağı dikiliyor. “Kum etraflarına yapışıyor ve birlikte doğal bir bariyer oluşturuyorlar” dedi.
Abdel Qader, uyarı mekanizmaları ve dalga ölçüm sistemlerinin de yakında devreye gireceğini ekledi.
Hazineler tehlikede
İskenderiye’nin zengin ve eski mirası özellikle savunmasızdır. En çok açığa çıkan, bir zamanlar antik dünyanın yedi harikasından biri olan İskenderiye Feneri’nin bulunduğu bir arazi boyunda inşa edilmiş 15. yüzyıldan kalma Kaytbay Memluk kalesidir.
Denize amansızca kırılan, onu korumak için 5.000 dev beton bloktan oluşan bir dalgakıran yerleştirildi.
19. yüzyıl kornişine verilen zararı sınırlamak için daha fazlası yerleştirildi.
Yıkım ve yeniden inşa etme, bir zamanlar dünyanın en büyük bilgi tapınağı olan İskenderiye Kütüphanesi’ne ev sahipliği yapan bir şehir için yeni bir şey değil, ta ki şehir yanlışlıkla Julius Caesar’ın birlikleri tarafından yakılıncaya kadar.
Abdel Qader, ne modern varisi, ne de Akdeniz’e doğru bir güneş diski gibi eğilen korniş üzerinde parıldayan bir yapı, ne de şehrin geri kalanı sulu bir mezara bırakılamayacağı konusunda ısrar etti.
“Batı’nın ahlaki bir sorumluluğu var: uygarlığının sonucu olan iklim değişikliğinin olumsuz etkilerine karşı koymaya yardım etmeli” ve sanayileşmiş model.
Ve Mısır, BM COP27 iklim müzakereleri 6 Kasım’da orada başladığında bu mesajı eve verecek.
DiyarbakırHaber Bülteni
Türkiye’de, bölgesinde ve dünyada neler olup bittiğini takip edin.
BENİ KAYDET
İstediğiniz zaman abonelikten çıkabilirsiniz. Kaydolarak Kullanım Koşullarımızı ve Gizlilik Politikamızı kabul etmiş olursunuz. Bu site reCAPTCHA tarafından korunmaktadır ve Google Gizlilik Politikası ve Hizmet Şartları geçerlidir.
.
More Stories
Kayıp ısırık: ‘T. rex’in dudakları vardı, çıkıntılı tırtıklı dişleri yoktu’
Bu ay geliyor: Ara tatil, dilek dileme, en tatlı tatil
Türk sağlık uzmanı: Ramazan sigarayı bırakmak için ‘iyi bir fırsat’