Mart 28, 2023

Diyarbakır Haber

Diyarbakır Haberleri

Metaverse K-pop kız grubu MAVE sosyal medyada viral oluyor

Güney Koreli bir kız dörtlüsü olan MAVE, iki aydan daha kısa bir süre önce ilk müzik videoları ile viral bir başarı elde etti, YouTube’da yaklaşık 20 milyon görüntüleme topladı ve olası uluslararası zaferin yolunu açtı.

İlk bakışta MAVE, idolleştirilmiş diğer K-pop gruplarına benziyor – sadece sanal olarak var olması dışında. Dört üyesi – SIU, ZENA, TYRA ve MARTY – metaverse’te, şarkılarında, danslarında, röportajlarında ve hatta web tasarımcıları ve yapay zeka tarafından yaratılan saç modellerinde yaşıyorlar.

Seul’de yaşayan 19 yaşındaki Han Su-min, “MAVE’yi ilk gördüğümde, onların insan mı yoksa sanal karakter mi olduklarını anlamak biraz kafa karıştırıcıydı” dedi. “Arkadaşlarımla sık sık metaverse platformları kullandığım için onların hayranı olabileceğimi hissediyorum.”

Grubun neredeyse insana benzeyen avatarları, Güney Kore’nin eğlence ve teknoloji endüstrilerinin yeni gelişen teknolojide el ele vermesiyle meta evrenin nasıl gelişeceğine dair erken bir fikir veriyor.

Aynı zamanda teknoloji devi Kakao Corp’un eğlencede baskın bir güç haline gelmesi için ciddi bir çabayı temsil ediyor. MAVE:’yi desteklemenin yanı sıra Kakao, Güney Koreli K-pop öncüsü SM Entertainment’ı satın almak için geçen hafta 1.25 trilyon won’luk (960 milyon $) bir ihale teklifinde bulundu.

SM, Girls’ Generation, HOT, EXO, Red Velvet, Super Junior, SHINee, NCT Dream ve Aespa gibi popüler K-pop gruplarına ev sahipliği yapmaktadır.

Kakao, gerçek ve sanal grupları yönetmenin taleplerini nasıl dengeleyeceği konusunda yorum yapmaktan kaçındı.

Teknik Departman başkanı Kang Sung-ku ve Metaverse Entertainment İş Bölümü Departmanı başkanı Chu Ji-yeon, 9 Mart 2023'te Seul, Güney Kore'de sanal kız grupları MAVE üzerinde çalışıyorlar. (Reuters Fotoğrafı)

Şirketin metaverse üzerine oynadığı bahis, küresel bir trend oluşturuyor. Facebook ana şirketi Meta Platforms Inc’den Çinli Tencent Holdings’e kadar büyük teknoloji şirketleri, ekonomik gerilemeden kurtulmak için sanal dünyalara yaptıkları harcamaları dizginliyor.

Kakao daha önce, oyun şirketi Netmarble Corp ile MAVE:’yi oluşturmak için oluşturduğu bir yan kuruluş olan Metaverse Entertainment’a 12 milyar won yatırım yaptığını söylemişti.

Ancak şirket, girişimden herhangi bir gelir tahmini yapmayı reddetti.

Metaverse Entertainment başkanı Chu Ji-yeon, MAVE’nin yeni iş fırsatlarını keşfetmeye ve teknolojik zorlukları aşmanın yollarını bulmaya yönelik “devam eden” bir proje olduğunu söyledi.

4 dil

Konsept Güney Kore’de yeni değil. 1998’de sanal şarkıcı Adam piyasaya sürüldü ve yirmi yıl sonra, League of Legends video oyunundaki karakterlerden ilham alan K-pop kız grubu K/DA da çıkış yaptı. İkisi de havalanmadı.

Ancak Güney Kore teknolojisi o zamandan beri sanal karakterler yaratmada çok ilerleme kaydetti. MAVE: izleyiciler, geliştiricilerin yüz ifadeleri ve saç çizgileri gibi küçük ayrıntılar oluşturmak için kullandıkları yeni araçlar ve yapay zeka sayesinde daha doğal görünüyor.

Bir AI ses oluşturucunun yardımıyla üyeleri dört dil konuşabilir – Korece, İngilizce, Fransızca ve Bahasa. Ancak istemlere yanıt olarak konuşamazlar ve insanlar tarafından hazırlanan senaryolara güvenmek zorundadırlar.

Grubun sesleri çıkış single’ı “Pandora”da duyuldu ve müzik videosundaki koreografi insan sanatçılar tarafından oluşturuldu ve hareket yakalama ve gerçek zamanlı 3D render teknolojileri ile işlendi.

Uzmanlar, COVID-19 salgınının bu tür sanal karakterlerin büyümesine yardımcı olduğunu söylüyor çünkü birçok K-pop şirketi eve bağlı hayranlarını doyurmak için çevrimiçi içeriğe yöneldi.

Metaverse Entertainment'ın Teknik Departman başkanı Kang Sung-ku, 9 Mart 2023'te Seul, Güney Kore'de sanal kız grupları MAVE üzerinde çalışıyor. (Reuters Fotoğrafı)

Metaverse Entertainment’ın Teknik Departman başkanı Kang Sung-ku, 9 Mart 2023’te Seul, Güney Kore’de sanal kız grupları MAVE üzerinde çalışıyor. (Reuters Fotoğrafı)

Seul Ulusal Üniversitesi’nde ders veren bir pop kültür eleştirmeni olan Lee Jong-im, “Hayranlar, yaklaşık üç yıldır idol gruplarıyla yüz yüze olmayan içerikleri tüketmeye ve iletişim kurmaya daha çok alıştı” dedi. “Görünüşe göre sanal ve gerçek idol gruplarının entegre olabileceği konsepti daha fazla kabul etmeye başladılar.”

MAVE gibi sanal gruplar yenilikleriyle manşetlere çıkarken, geleneksel popüler gruplar ve onların hayran lejyonları arasındaki etkileşimi yakalayıp yakalayamayacakları konusunda soru işaretleri var.

Kore George Mason Üniversitesi’nde kültürel çalışmalar profesörü olan Lee Gyu-tag, “Sanal idoller tam olarak üretildikleri gibi hareket edecekler. Ve herhangi bir öngörülemezlik olmaksızın, K-pop’a değil, video teknolojisine yakın bir şey haline gelecekler” dedi.

Yine de MAVE:’nin yaratıcıları ve eğlence sektörü yetkilileri, potansiyeli konusunda iyimser.

Yerel TV kanalı MBC’de haftalık bir müzik programının baş yapımcısı Roh Shi-yong, “Dünyanın her yerinden gelen bu kadar çok yorumla, izleyicilerin yeni bir şey istediğini ve oldukça açık fikirli olduklarını fark ettim” dedi. MAVE’nin performansını iki kez yayınladı.

“Metaverse dönemi geliyor.”

Daily Sabah Bülteni

Türkiye’de, bölgesinde ve dünyada olup bitenlerden haberdar olun.

BENİ KAYDET

İstediğiniz zaman abonelikten çıkabilirsiniz. Kaydolarak Kullanım Koşullarımızı ve Gizlilik Politikamızı kabul etmiş olursunuz. Bu site reCAPTCHA tarafından korunmaktadır ve Google Gizlilik Politikası ile Hizmet Şartları geçerlidir.

.