Mart 24, 2023

Diyarbakır Haber

Diyarbakır Haberleri

Marangozdan sinirbilimciye: Türkiye’de bir doktorun ilham verici yolculuğu

Avusturya doğumlu Türk asıllı bir araştırmacı, Türkiye’de insan beyin dolaşım sistemi üzerine bir araştırma yürütüyor. Araştırması, serebral vasküler disfonksiyonun Alzheimer ve Parkinson’a benzer hastalıklar üzerindeki etkisini inceliyor.

Dr. Emrah Eroğlu, ABD’de Harvard Üniversitesi’nde araştırma yaparken, ülkenin Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu’nun (TÜBİTAK) 2232 Uluslararası Lider Araştırmacılar Programı kapsamında Türkiye’ye geldi.

Avusturya’da küçük bir köyde dünyaya gelen Eroğlu, maddi imkansızlıklar nedeniyle erken yaşlarda marangoz olarak çalışmaya başladı. 27 yaşında liseden mezun oldu.

Eğitimine Viyana Üniversitesi Moleküler Biyoloji Bölümü’nde ve Viyana Teknik Üniversitesi Teknik Kimya yüksek lisans programında devam etti.

Eroğlu, doktora eğitimini tamamladıktan sonra aldığı araştırma desteği kapsamında iki yıl Harvard Üniversitesi’nde ve bir yıl Avusturya’nın Graz Tıp Üniversitesi’nde doktora sonrası araştırmacı olarak çalıştı.

Ancak Harvard’daki araştırmasının ardından 2019 yılında TÜBİTAK’ın araştırma programına başvurarak Türkiye’ye geldi.

İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri ve Teknolojileri Araştırma Enstitüsü’nde bilimsel çalışmalarını sürdürürken, Avrupa Moleküler Biyoloji Örgütü (EMBO) tarafından “Beyin endotel disfonksiyon mekanizmalarının kemogenetik yöntemlerle araştırılması” projesi için destek aldı.

Eroğlu, AA muhabirine, Türkiye’deki teknik imkanların dünya standartlarında araştırma yapmaya uygun olduğunu söyledi.

2023 EMBO Yerleşim Destek Ödülü’ne layık görülen 11 bilim insanından biri olduğunu vurguladı.

“Özellikle yaşlandıkça vücudumuzda oksidatif stres seviyesi artar. Bu da genel olarak cilt yaşlanmasına, farklı organların yaşlanmasına ve işlevselliğinin bozulmasına neden oluyor” dedi.

Dr. Emrah Eroğlu, beyin damar fonksiyon bozukluğunun Alzheimer ve Parkinson benzeri hastalıklar üzerindeki etkisini inceleyen insan serebral dolaşım sistemi üzerine bir proje yürütürken görülüyor. Dr. Emrah Eroğlu, İstanbul, Türkiye, 1 Şubat 2023. (AA Fotoğraf)

Oksidatif stresin beyin damar sistemi üzerindeki doğrudan etkisini ve beyin damar sistemindeki işlev bozukluğunun Alzheimer ve Parkinson gibi hastalıklar üzerindeki etkilerini araştırırlar.

“Öyle bir hızla başladım ki normalde üç dört yıl, bazen beş yıl süren doktora programını bir buçuk yılda bitirdim. Zaten ilk dönem tüm beklentileri tamamladığım için müfredattaki tüm dersleri hızlı bir şekilde tamamladım” dedi.

Daha sonra başka bir araştırma projesine kabul edildi ve araştırmalarına Harvard Üniversitesi’nde devam etti.

Amerika’da başarılı eğitimler tamamladıktan sonra Türkiye’ye gitmeyi düşündü ve TÜBİTAK projesinden haberdar oldu.

Projeye kabul edilmek için kendisini yeterli görmediğini kaydeden Akın, kabul edildiğini duyunca çok sevindiğini, bunun için çok emek harcadığını söyledi.

Türkiye’de her türlü bilimsel imkan olduğunu vurgulayan Bakan, ülkenin teknoloji ile ilgili her şeye erişimi olduğunu söyledi.

Türkiye’de bu tür araştırmaları tereddüt edenlere veya çekinceleri olanlara yapabileceğimizi gösterdik” diye konuştu.

Dünyadaki bilimsel imkanları karşılaştırarak, “Orada (dünyanın geri kalanında) imkanlar bizimkinden çok fazla değil. Burada bazı alanlarda (Türkiye’de) daha fazla avantajımız var. Öğrencilerimiz çok parlak, parlak ve çalışkan. Yurtdışında pek bulamayabilirsiniz. Onlar olmadan bilim yapmak istiyorsanız, insan kaynakları olmadan yapmak kolay değil.”

Daily Sabah Bülteni

Türkiye’de, bölgesinde ve dünyada olup bitenlerden haberdar olun.

BENİ KAYDET

İstediğiniz zaman abonelikten çıkabilirsiniz. Kaydolarak Kullanım Koşullarımızı ve Gizlilik Politikamızı kabul etmiş olursunuz. Bu site reCAPTCHA tarafından korunmaktadır ve Google Gizlilik Politikası ile Hizmet Şartları geçerlidir.

.