
Manisa’nın ünlü kiraz ağaçlarının birçoğu yetersiz yağış ve kuraklık nedeniyle Türkiye’nin Ege bölgesinde çorak ve meyvesiz kalıyor. Hassas bir çiçek türü olan kiraz ağaçları da küresel ısınmadan sert bir şekilde etkileniyor.
Kuzey Yarımküre’nin ilk kiraz hasadı Manisa’nın Sancaklıbozköy ilçesinde yapılırken, genellikle nisan ayının ikinci haftasında başlayan hasat için gün sayılıyor.
Sancaklıbozköylü üreticiler, yaklaşık bir ay sonra gerçekleşecek hasat için son hazırlıklarını yapıyor. Çiftçiler her yıl hem ağaçlarına hem de toprağa özen göstererek dünyanın dört bir yanındaki sofralara en iyi kirazları gönderirler. Ancak bu yıl ağaçlar beyaz çiçeklerle süslense de kış yağışlarının az olmasından dolayı meyve vermekte zorlanıyorlar. Ağırlıklı olarak hasatlarına bağlı olarak durum, bölgedeki çiftçileri zor günler geçirmesine neden oldu. Kuraklık nedeniyle bazı mahsuller tamamen mahvolurken, bölge halkı kar elde etmek için zeytin, kayısı ve incir gibi alternatif ürünlere yöneldi.
Manisa’da kiraz ağaçları çiçek açıyor, 16 Mart 2023. (IHA Fotoğrafı)
Bölgede meyve üretiminin artması için kendini tarıma adayan, ziraat fakültesi mezunu emekli öğretmen Metin Koyuncu, hem çiftçilik yapıyor hem de komşularının bahçelerine destek oluyor. “İlk kirazlarımızı 12-15 Nisan’da topluyoruz. Adı ‘cristobalina’ olan bu çeşidin erkenci ve ilk üretim olması daha karlı. Bu Türkiye’ye daha fazla gelir sağlayacak.”
Üretimin gelişmesi için gençlerin tarımda yetiştirilmesi ve yönlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Koyuncu, “Gençlerimiz için çok iyi bir tarım politikası uygulanmalı, gelecek nesillerimizi bu konularda yetiştirmeli. Eski bir eğitimci olarak görüyorum ki insanlar 50-70 yaş arası normalde tarımsal üretimde ve tarlada çalışırken gençlerimiz tarıma hiç yönelmiyor ki bu ülkemiz için bir kayıp.Lise mezunu gençlerimiz olmadığı için ortalıkta dolaşıyor. Tarım uygulamalarının ve bu sektörün potansiyelinin farkındalar.Herkes bir fabrikada iş arıyor ve toprağı olduğu halde asgari ücretle orada çalışıyor.Tarımla ilgili farkındalığın sorunsuz bir şekilde yaygınlaşması için gerçekten uygun bir çerçeveye ihtiyaç var.Bilmeleri gerekiyor. yetkililerin onlara kendi topraklarını bilinçli bir şekilde işlemeleri için fırsatlar sağladığını söyledi.”
Kiraz tüccarı İbrahim Bodur, Rusya başta olmak üzere Avrupa ve Uzakdoğu ülkelerine ihracat gerçekleştirdiklerini söyledi.
Daily Sabah Bülteni
Türkiye’de, bölgesinde ve dünyada olup bitenlerden haberdar olun.
BENİ KAYDET
İstediğiniz zaman abonelikten çıkabilirsiniz. Kaydolarak Kullanım Koşullarımızı ve Gizlilik Politikamızı kabul etmiş olursunuz. Bu site reCAPTCHA tarafından korunmaktadır ve Google Gizlilik Politikası ile Hizmet Şartları geçerlidir.
.
More Stories
Webb, dış gezegenin sıcaklığını ilk kez ölçtü, atmosfer bulamadı
Hayır diyemem: Beyinler yağlı, şekerli yiyecekleri sevmeyi öğrenir
Ramazanda oruç tutan kalp ve damar hastalarına 5 tavsiye