
Dünya gezegeninin okyanuslarının tarihinde, yalnızca en büyük balinalar, dinozorlar çağında gelişen başarılı bir deniz sürüngenleri grubu olan ve bazıları yaklaşık 21 metre (70 fit) uzunluğa ulaşan ichthyosaurları boyut olarak geride bıraktı. kökenleri biraz gizemli olmuştur. Bununla birlikte, yaklaşık 250 milyon yıl öncesine ait fosiller, zorlu ve uzak bir bölgede – Norveç’in Arktik adası Spitsbergen – ortaya çıkarıldığında değişmek üzere olabilecek bir gizem, şimdi iktiyozorların yükselişine dair şaşırtıcı bir fikir veriyor.
Araştırmacılar, Permiyen Dönemi’ni sona erdiren Dünya’nın en kötü kitlesel yok oluşundan yaklaşık 2 milyon yıl sonra yaşayan ve devasa Sibirya volkanizmasının ortasında gezegen türlerinin kabaca %90’ını yok eden bilinen en eski ichthyosaur’un kalıntılarını bulduklarını söylediler. Keşfedilen 11 kuyruklu omur, hayvanın yaklaşık 3 metre uzunluğunda olduğunu gösteriyor ve bu da onu en iyi yırtıcı yapıyor.
Memeli olan balinalar ve Dünya’nın okyanuslarında yaşayan diğer çeşitli sürüngen soyları gibi, iktiyozorlar da karada yürüyen ve karadan denize geçiş yapan atalardan evrimleşmiştir.
Araştırmacılar, 250 milyon yıl önce yaşayan herhangi bir ichthyosaur’un, karada yaşayan atalarından çok da uzak olmayan ilkel bir form olacağını düşünmüştü. Ancak bunun yerine fosiller, henüz bilimsel bir isim verilmeyen bu canlının anatomik olarak oldukça gelişmiş olduğunu göstermiştir.
“Asıl sürpriz, bir dizi jeokimyasal, bilgisayarlı mikro-tomografik ve kemik mikroyapısal analizden sonra, omurların oldukça gelişmiş, hızlı büyüyen, muhtemelen sıcakkanlı, yaklaşık 3 metre uzunluğunda büyük gövdeli olduğu ortaya çıktı. İsveç’teki Uppsala Üniversitesi Evrim Müzesi’nde omurgalı paleontoloji küratörü ve Current Biology dergisinde yayınlanan araştırmanın baş yazarı Benjamin Kear, “Ve tamamen okyanus ichthyosaur” dedi.
Kear, “Bu keşfin çıkarımları çok yönlüdür, ancak en önemlisi, uzun zamandır beklenen geçici iktiyozor atalarının önceden şüphelenilenden çok daha önce ortaya çıkmış olması gerektiğini göstermektedir.”
Kear, bu keşfin ışığında, ichthyosaur kökenlerinin kitlesel yok oluş olayından 20 milyon yıl öncesine kadar uzanmış olabileceğini söyledi. Kitlesel yok oluşu izleyen Trias Dönemi, dinozorlar çağının açılış perdesiydi, ancak bilinen en eski dinozorlar yaklaşık 230 milyon yıl öncesine kadar ortaya çıkmamıştı.
Fosillerin bulunduğu alan, derin bir fiyordun kıyısı boyunca yüksek karla kaplı dağların olduğu klasik bir Kuzey Kutbu manzarasıdır. Fosiller, denizin dibinde bir zamanlar çamur olan kaya katmanlarını kesen eriyen karla beslenen bir nehir kanalı boyunca açığa çıkarıldı. Dolayısıyla, bugün 250 milyon yıl önce Spitsbergen’de kutup ayıları ve beluga balinaları varken, oradaki deniz balıklar, köpekbalıkları, kabuklu kalamar benzeri ammonoidler ve temnospondil adı verilen timsah benzeri deniz amfibileriyle dolup taşıyordu.
Kitlesel yok oluş, kara ve deniz ekosistemlerini sarstı ve yeni türlerin, nesli tükenmekte olan canlılar tarafından boşalan ekolojik rolleri doldurması için fırsatlar yarattı. Ichthyosaurlar hızla baskın hale geldi ve yaklaşık 90 milyon yıl öncesine kadar varlığını sürdürdü.
Pek çok ichthyosaur, yatay yerine dikey kuyruk şansları dışında yunuslara benziyordu. Diğerleri büyük balinalara benziyordu. En büyüğü, yaklaşık 21 metre boyundaki Shastasaurus’u içeriyordu. Balık ve kalamar yediler. Fosiller, ichthyosaurların yavrularını canlı doğurduğunu gösteriyor.
Şimdiye kadar, ichthyosaur soyunun bilinen en eski üyesi, 248 milyon yıl önce Çin’de yaşayan Cartorhynchus adlı 40 santimetre uzunluğundaki (16 inç uzunluğunda) bir yaratıktı.
Son yıllarda araştırmacılar, karada hareket etmesini sağlayan uzuvları tuttuğu için “yürüyen balina” olarak adlandırılan Ambulocetus da dahil olmak üzere balinaların en eski biçimlerini belirlediler.
Kear, “En heyecan verici olanı, gizemli ‘yürüyen’ ichthyosaur atası şüphesiz hala orada ortaya çıkmayı bekliyor” dedi. “Ancak şimdi daha da eski kayalara bakmaya başlamamız gerekecek, bu yaz Spitsbergen’e yapacağımız bir sonraki fosil avı gezimizde yapacağımız şey de tam olarak bu.”
Daily Sabah Bülteni
Türkiye’de, bölgesinde ve dünyada olup bitenlerden haberdar olun.
BENİ KAYDET
İstediğiniz zaman abonelikten çıkabilirsiniz. Kaydolarak Kullanım Koşullarımızı ve Gizlilik Politikamızı kabul etmiş olursunuz. Bu site reCAPTCHA tarafından korunmaktadır ve Google Gizlilik Politikası ile Hizmet Şartları geçerlidir.
.
More Stories
Kefir, Ramazan ayında uzun oruç saatlerine toleransı artırır
Kayıp ısırık: ‘T. rex’in dudakları vardı, çıkıntılı tırtıklı dişleri yoktu’
Bu ay geliyor: Ara tatil, dilek dileme, en tatlı tatil