
Her yıl “Kara Cuma” yaklaşırken, insanlar genellikle alışveriş merkezlerinde uzun kuyruklar oluşturarak “büyük indirimlerin” bir parçası olmak için bir şeyler satın almanın baskısını hissediyorlar. Öte yandan, sadece hiçbir şey satın almayarak tüketimciliğe karşı tavır alan yeni bir grup ortaya çıkmaya başladı. “Bir şeylere sahip olma” dürtüsüne karşı isyankar bir eylemdir.
Amerika’daki Şükran Günü tatilinin ertesi günü olan “Kara Cuma”, büyük perakendecilerin çok çeşitli mallarda indirimler ve pazarlıklar sunmasıyla ABD’de yılın en büyük alışveriş çılgınlıklarından biri haline geldi.
Yıllar geçtikçe, diğer ülkeler de yıllık alışveriş çılgınlığını benimserken, bugün pek çok insan sabaha kadar yerel perakendecilerinin önünde kamp yapmaktansa dilek listelerini e-ticaret web sitelerinde incelemeyi tercih ediyor.
Neden ‘Kara Cuma’ diyorsunuz?
İsim, Philadelphia polisinin tatil alışverişi için şehre akın eden sayısız turistin kaosunu tanımlamak ve bazı yıllarda Cumartesi günkü Ordu-Donanma futbol maçını izlemek için kullandığı kaosu tanımlamak için kullanmaya başladığı 1960’ların başına kadar uzanıyor. britanika Ansiklopedisi.
Açıklamada, “Devasa kalabalık, trafik sıkışıklığı, kazalar, hırsızlık ve diğer sorunlarla uğraşırken normalden daha uzun vardiyalarda çalışan polis için baş ağrısı yarattı” denildi.
Walnut Creek, California, ABD’deki bir perakende mağazasındaki Kara Cuma tabelası, 27 Kasım 2021. (Getty Images Fotoğrafı)
Bugün dünyanın her yerinde çok benzer bir kargaşaya tanık olunabilir, çünkü birçok müşteri bulabilecekleri en iyi fırsatları ararken hem harcama hem de öfke konusunda kendilerini tamamen kaybetmiş görünüyor.
Hatta bazı müşteriler, indirimdeki en son büyük ekran TV’yi veya oyun konsolunu kapmaya çalışırken birbirleriyle çatışırlar.
‘Hiçbir şey almama günü’
Günün adından da anlaşılacağı gibi, bazıları sadece evde kalır ve bu gün kesinlikle hiçbir şey satın almaz.
Aslen tüketim karşıtı bir hareket olarak başlayan “Buy Nothing Day”, 1997’den bu yana Kanada’da sanatçı Ted Dave tarafından kurulan “Black Friday” ile aynı gün yapılıyor.
Birincil amacı, insanların ne alacakları ve nereden alacakları konusunda kararları hakkında daha fazla düşünmelerini sağlamaktır.
Toparlanma çığlığı açıktır: 24 saat boyunca hiçbir şey satın almayın ve sahip olduğunuz şeylerin kölesi olmayın.
Bu nedenle, her yıl “Kara Cuma”ya, iklim aktivistlerinin mesajlarını vurgulamak için harekete tutundukları ve esasen tüketimin iklim değişikliğine ne kadar katkıda bulunduğunu kamuoyunun dikkatine sunmaya çalıştığı bir protesto eşlik ediyor.
Tüketici harcamaları küresel ekonominin büyük bir bölümünü oluştururken, alışverişin ve yeni ürünlerin üretiminin de küresel ısınmaya ne kadar katkıda bulunduğunu tahmin etmek zor değil.
Hiçbir Şey Satın Alma Günü, insanların gereksiz ürünleri satın almamayı tercih ederek etik olarak nasıl harcama yapacakları konusunda farkındalık yaratma günüdür.
“25’inci Cuma, ‘Hiçbir Şey Satın Alma Günü’dür.’ Hareketi destekleyen birçok Twitter hesabından biri, ‘Kara Cuma’ çılgınlığına kapılmak yerine, biraz çay yudumlayın, huzurunuzu koruyun ve sadece bir gün kapitalizme bağlı kalın. Haberi yayın” dedi.
İnsanlar 23 Kasım 2018, Sao Paulo, Brezilya’da bir “Kara Cuma” etkinliğine katılıyor. (Getty Images Fotoğraf)
Extinction Rebellion, “Amazon, 2040 yılına kadar Net Sıfır karbon emisyonuna ulaşma sözü vermesine rağmen, ABD Hükümeti ile iklim mevzuatına karşı mücadele etmesi için lobi yapıyor. Bu hedef, emisyonlarının %75’ine katkıda bulunan tedarik zincirini de içermiyor.” İklim değişikliği konusu Twitter’da da iddia edildi.
Hareketin sahip olduğu geniş takipçi kitlesine bakıldığında, bazılarının “Kara Cuma” çılgınlığını protesto etmek için sokaklara döküldüğünü, bazılarının ise yeni ürünler almak için büyük markaların mağazalarında uzun kuyruklarda beklediğini görmek şaşırtıcı olmaz. gerek bile yok.
“Kara Cuma”ya karşı “Hiçbir Şey Satın Alma Günü”: Harcama kararlarımız ve bunların doğayla uyumlu olup olmadığı hakkında daha fazla düşünmenin zamanı geldi.
Daily Sabah Bülteni
Türkiye’de, bölgesinde ve dünyada olup bitenlerden haberdar olun.
BENİ KAYDET
İstediğiniz zaman abonelikten çıkabilirsiniz. Kaydolarak Kullanım Koşullarımızı ve Gizlilik Politikamızı kabul etmiş olursunuz. Bu site reCAPTCHA tarafından korunmaktadır ve Google Gizlilik Politikası ile Hizmet Şartları geçerlidir.
.
More Stories
Kayıp ısırık: ‘T. rex’in dudakları vardı, çıkıntılı tırtıklı dişleri yoktu’
Bu ay geliyor: Ara tatil, dilek dileme, en tatlı tatil
Türk sağlık uzmanı: Ramazan sigarayı bırakmak için ‘iyi bir fırsat’