
Kara başlı sarkaç baştankara, doğudaki Iğdır ilinde kaydedilerek Türkiye’nin 498. türü oldu.
Şu anda Türkiye’nin doğusundaki Aras Nehri Sulak Alanları Kuş Cenneti’nde bulunan Kuş Halkalama, Araştırma ve Eğitim Merkezi, Kuzey Doğa Derneği ve Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü’nün izniyle bölgedeki çalışmalarına devam ediyor.
Dünyada kaydedilen en nadir tür olarak kabul edilen kara başlı sarkaç baştankara, derneğin Nisan ayında bölgede yaptığı araştırmalarda kayıt altına alındı.
Dernek başkanı ve Koç ve UTAH Üniversitelerinde öğretim üyesi olan Profesör Çağan Şekercioğlu, yaban hayatı için önde gelen bilimsel dergi Zoology in the Middle East’te yayınlanan kuş hakkında bir makale yazdı.
Derginin Aralık 2022 sayısının kapağında kuşun fotoğrafına yer veren Şekercioğlu, kuşun Türkiye’nin 498. türü olarak bilimsel kayıtlara resmen girdiğini doğruladı.
Zoology in the Middle East dergisinde yayınlanan kara başlı sarkaç baştankara ile ilgili makale, Iğdır, Türkiye, 6 Nisan 2022. (AA Fotoğraf)
Dünya yaban hayatı için çok önemli olan bir derginin kapağında bu türün yer almasının Iğdır için gurur kaynağı olduğunu belirten Şekercioğlu, şöyle konuştu: “EBird kayıtlarına baktığımızda bu kuş türü teknik olarak en nadide kuş türü. Türkiye’de dünyada en az kaydedilen tür ve sadece 48 kez gözlemlendi.İlk kez kayıt altına aldığımız Basra ötleğen (Acrocephalus Griselda) ve shikra (accipiter badius) türlerinin yanı sıra üç yeni tür daha kayıt altına alındı. Aras Nehri Sulak Kuş Cenneti listesine girdi.”
Şekercioğlu, Türkiye’deki kuş türlerinin çoğunun Iğdır’da yaşadığını belirterek, Aras Nehri Sulak Alanları Kuş Cenneti’ndeki tür sayısının 316’ya ulaştığını sözlerine ekledi.
Ülkedeki kuş türlerinin yaklaşık üçte ikisinin sadece 10 kilometrekarelik kuş cennetinde kaydedildiğini vurgulayan Şekercioğlu, “Aynı zamanda burada takip ettiğimiz 16 türden 120’ye yakın kuş var. Sibirya’nın Arktik Okyanusu kıyılarından Güney Afrika’ya, Nijerya’ya ve Ortadoğu’nun çeşitli ülkelerine kadar onlarca ülkeden uydu vericileri ile gelen kuşlar, iki yarım küre arasında mekik dokuyan kuşlar, Aras Nehri Sulak Alanları Kuş Cenneti’ni hem göç, hem üreme hem de üreme amacıyla kullanıyor. kışı geçirmek, dünyadaki sekiz ana kuş göç yolundan üçünün kesiştiği bölgenin dünya çapında çok önemli bir sulak alan ve kuşlar için kritik bir yaşam alanı olduğunu gösteriyor.”
Daily Sabah Bülteni
Türkiye’de, bölgesinde ve dünyada olup bitenlerden haberdar olun.
BENİ KAYDET
İstediğiniz zaman abonelikten çıkabilirsiniz. Kaydolarak Kullanım Koşullarımızı ve Gizlilik Politikamızı kabul etmiş olursunuz. Bu site reCAPTCHA tarafından korunmaktadır ve Google Gizlilik Politikası ile Hizmet Şartları geçerlidir.
.
More Stories
Webb, dış gezegenin sıcaklığını ilk kez ölçtü, atmosfer bulamadı
Hayır diyemem: Beyinler yağlı, şekerli yiyecekleri sevmeyi öğrenir
Ramazanda oruç tutan kalp ve damar hastalarına 5 tavsiye