Mart 24, 2023

Diyarbakır Haber

Diyarbakır Haberleri

İstanbul’un muhteşem, tarihi kapalı çarşıları ve çarşıları

Tek bir satın alma ihtiyacınız bile olmadığında hiç pazara gittiniz mi? Aptalca geliyor değil mi? İyi ben yaptım. Aslında hiçbir şey almama gerek kalmadığı halde birçok markete gittim. Ancak, herhangi bir pazar değil. Tarihi Osmanlı İmparatorluğu’na kadar uzanan ve bugün hala çarşı olmanın yanı sıra tarihi mekan olarak ziyaret edilen İstanbul’un çarşılarından bahsediyorum.

Birçoğu birbirine çok yakın olduğu için peş peşe görebileceğiniz İstanbul’un bu tarihi çarşılarını daha yakından tanımaya ne dersiniz?

Aradığınız hemen hemen her şeyi bulabileceğiniz Kapalıçarşı’dan rengarenk Mısır Çarşısı’na, kitap tutkunlarının en tarihi durağı olan Kitap Çarşısı’na, özenle işlenmiş bakırlarıyla Bakırcılar Çarşısı’na İstanbul bu tarihi güzelliklerle dolu. eserler ve Türk Kültürünü yansıtan objelerin bulunduğu Arasta Çarşısı.

İstanbul, Türkiye'deki tarihi Mısır Çarşısı.  (Shutterstock Fotoğrafı)

Mısır Çarşısı

Mısır Çarşısı, Eminönü semtinde tarihi Yeni Camii’nin hemen arkasında ve Çiçek Pazarı’nın yanında yer almaktadır. İstanbul’un en eski bedestenlerinden biri olan Mısır Çarşısı’nın tarihinin Bizans Dönemi’ne kadar dayandığını ve bu noktada bir çarşı da olduğunu duymuştum.

Yeni Cami’ye gelir sağlamak amacıyla külliyenin bir parçası olarak inşa edilen çarşı, daha önce “Yeni Çarşı” veya “Valide Çarşısı” olarak biliniyordu. Ancak burada satılan ürünler genellikle Mısır’dan geldiği için çarşı 18. yüzyıldan sonra “Mısır Çarşısı” adını almış ve Mısır Çarşısı olarak da anılmaktadır.

Doğu’dan gelen baharatlar, İpek Yolu’nun en önemli noktası olan bu çarşıdan Avrupa’ya dağıtılırdı. Dönemin ticaret merkezi olan Mısır Çarşısı’nda bin bir çeşit baharat, şifalı ot, bitki, kuruyemiş, şarküteri ürünleri ve hediyelik eşyalara doyacaksınız. Eminönü semtinin simgesi haline gelen çarşıya adım attığınız anda sizi karşılayan baharat kokuları peşinizi bırakmayacaktır.

Toplam altı kapısı bulunan çarşının ana meydanı olan Dua Meydanı’nın balkonunda yer alan Ezan Köşkü’nü mutlaka görmelisiniz. Osmanlı döneminde esnaf sabahları burada toplanır, dua ederek işlerine başlardı.

İstanbul’a gelirseniz bir şey satın almayacak olsanız bile Mısır Çarşısı’nı mutlaka ziyaret etmelisiniz. İstanbul’da kendinizi kokuların ve renklerin dansına kaptırıp tarihe yolculuk edebileceğiniz Mısır Çarşısı ziyaretçilerini bekliyor.

Bu arada Mısır Çarşısı’na geldiğinizde yakınlarda bulunan Çiçek Pazarı’nı da görmeden ayrılmayın.

İstanbul, Türkiye'deki Kapalıçarşı'da çeşitli mağaza ve mağazalar.  (Shutterstock Fotoğrafı)

İstanbul, Türkiye'deki tarihi Kapalıçarşı'nın kuşbakışı görünümü.  (Shutterstock Fotoğrafı)

Kapalıçarşı

Şimdi size İstanbul’da hem alışveriş hem de turistik amaçlı ziyaret edilebilecek bir çarşıdan bahsedeceğim. Sadece alışveriş yapmak isteyenlerin değil, birçok yerli ve yabancı turistin de tarihi ve mistik havayı solumak için geldiği, dünyanın ender çarşılarından biri burası; Kapalıçarşı.

Kapalıçarşı, 550 yılı aşkın tarihi ile dünyanın en eski ve en büyük bedestenlerinden biridir.

Labirent sokakları ve geçitleriyle birçok ürünü bir arada bulabileceğiniz Kapalıçarşı, İstanbul’un Beyazıt semtinde bulunuyor. Mehmed tarafından 1461 yılında yapımına başlanan çarşının devamı, Sultan I. Süleyman döneminde tamamlanmıştır.

Bugün oldukça geniş bir alana yayılmış olan çarşıda yaklaşık 4.000 dükkân bulunuyor. Günümüzde işlevini yitirmemiş bir Osmanlı mirası olan Kapalıçarşı, satılan ürünlerin cinsine göre bölümlere ayrılan bir yapıya sahiptir. 11 kapısı, 65 caddesi ve 14 hanı bulunan Kapalıçarşı, 110.868 metrekarelik (1.193.373 fit kare) bir alan üzerine kurulmuştur.

Aklınıza gelebilecek hemen hemen her şeyi bulabileceğiniz bu sokaklar ve hanlar, size tüm ihtiyaçlarınızı tek bir yerde karşılama imkanı sunuyor. İstanbul’dan alabileceğiniz en güzel ve anlamlı hediyelerin burada bulunabileceğini söylemeliyim.

İkinci El Kitap Pazarı, İstanbul, Türkiye.  (Shutterstock Fotoğrafı)

İkinci El Kitap Pazarı, İstanbul, Türkiye. (Shutterstock Fotoğrafı)

Sahaflar Çarşısı

15. yüzyıldan günümüze ulaşan bu çarşının adı, ikinci el kitap alıp satanlar için kullanılan “sahaf” kelimesinden gelmektedir. Osmanlı Devleti zamanında bu meslek ilk olarak Osmanlı Padişahı Orhan Gazi zamanında Bursa’da ortaya çıkmıştır. Onun zamanında sahaflar Bursa’daki büyük camilerin çevresinde kitap satarlardı. Daha sonra sahaflar başka şehirlerde de camilerin çevresinde kitap satmaya başladılar.

Entelektüel bakış açısına da sahip sahaflar sayesinde İstanbul’daki kitap pazarı, sadece kitapların satıldığı değil, bilgilerin paylaşıldığı bir yer haline geldi.

Beyazıt Camii’nin arkasında dar ve uzun bir sokakta yer alan çarşı, Osmanlı döneminde medrese öğrencilerinin kullandığı bir yerken, günümüzde her türlü ikinci el kitabı bulabileceğiniz bir yer haline geldi. Çarşı, deprem ve yangın felaketlerinden sonra 1952 yılında büyük bir onarımdan geçmiştir.

Eski kitap kokuları arasında dolaşmak ve o kokuyu içinize çekmek istiyorsanız, İstanbul’daki Kitapçılar Çarşısı’nı görmeden dönmeyin.

Hem ticaretin hem de tarihin kalbinin İstanbul’da attığı bu çarşılara bir kere insan adım atıyor ve bu çarşıların havasını soluyunca insan defalarca gitmek istiyor. Bu tarihi çarşılara her gittiğinizde farklı yerler keşfedeceğinizi ve her gittiğinizde farklı bir tat alacağınızın garantisini verebilirim.

Daily Sabah Bülteni

Türkiye’de, bölgesinde ve dünyada olup bitenlerden haberdar olun.

BENİ KAYDET

İstediğiniz zaman abonelikten çıkabilirsiniz. Kaydolarak Kullanım Koşullarımızı ve Gizlilik Politikamızı kabul etmiş olursunuz. Bu site reCAPTCHA tarafından korunmaktadır ve Google Gizlilik Politikası ile Hizmet Şartları geçerlidir.

.