
Büyük İskender Biyoaktif Yapay Resif Projesi, deniz biyolojik çeşitliliğinin korunmasına ve geliştirilmesine katkı sağlamak amacıyla Hatay’ın İskenderun Körfezi’nde geliştirilmiştir. Balık popülasyonunu ve yaşam alanlarını artırmak ve desteklemek için Çarşamba günü 11 resif vinçle denize indirilerek dalgıçların yardımıyla yerleştirildi.
Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Dekanı Prof. Ayrıca 500 yıllık bir ömre sahip olan resifler, balıklara yuvalanma alanı ve üreme olanağı sağlamaktadır. Çevre illerde de model olarak yaygınlaştırmayı planlıyoruz, faydalarını takip edeceğiz, izleyeceğiz, kayıt altına alacağız” dedi.
Turan, projenin Avrupa’da ikinci, Türkiye’de birinci olduğunu belirtti. Proje, İskenderun Körfezi’ndeki deniz canlılarını korumak, biyolojik çeşitliliği artırmak ve bölgede dalış turizmini canlandırmak amacıyla hazırlanmıştır. İskenderun Körfezi ve çevresindeki kıyılarda çok az sayıda doğal resif bulunmaktadır.
Ayrıca bilinçsizce, bilimsel bir dayanağı ve projesi olmadan yerleştirilen resiflerin yarardan çok zararı vardır.
Turan, bu sayede iklim değişikliğinin olumsuz etkilerini hafifletmek istediklerini ve dalış turizmine de katkı sağlayacaklarını söyledi.
Daily Sabah Bülteni
Türkiye’de, bölgesinde ve dünyada olup bitenlerden haberdar olun.
BENİ KAYDET
İstediğiniz zaman abonelikten çıkabilirsiniz. Kaydolarak Kullanım Koşullarımızı ve Gizlilik Politikamızı kabul etmiş olursunuz. Bu site reCAPTCHA tarafından korunmaktadır ve Google Gizlilik Politikası ile Hizmet Şartları geçerlidir.
.
More Stories
Kayıp ısırık: ‘T. rex’in dudakları vardı, çıkıntılı tırtıklı dişleri yoktu’
Bu ay geliyor: Ara tatil, dilek dileme, en tatlı tatil
Türk sağlık uzmanı: Ramazan sigarayı bırakmak için ‘iyi bir fırsat’