Mart 31, 2023

Diyarbakır Haber

Diyarbakır Haberleri

Gökbilimciler potansiyel olarak felakete yol açabilecek yeni asteroit keşfettiler

NASA kısa süre önce heyecan verici bir deneyle, bir asteroide roket çarpmanın yörüngesini değiştirebileceğini ve böylece Dünya’yı yıkıcı bir çarpışmadan kurtarabileceğini ve uluslararası bir gökbilimciler ekibinin keşfini açıkladığında, Dünya’nın bu kavramın daha sonra değil, daha önce tekrar test edilmesine ihtiyaç duyabileceğini sonucuna vardı. Yörüngesi Dünya’nınkiyle kesişen büyük bir asteroit, çok uzak bir gelecekte yıkıcı bir çarpışma için küçük bir şans yaratıyor.

2022 AP7 olarak adlandırılan 1,5 kilometre (0,9 mil) genişliğindeki asteroit, güneşten gelen parlama nedeniyle nesneleri tespit etmenin çok zor olduğu bir bölgede keşfedildi.

Aslen karanlık maddeyi incelemek için geliştirilen Şili’deki Victor M. Blanco teleskopunda yüksek teknoloji ürünü bir alet kullanılarak Dünya’ya yakın diğer iki asteroidle birlikte bulundu.

Bulguların baş yazarı astronom Scott Sheppard, “2022 AP7 Dünya’nın yörüngesini geçiyor, bu da onu potansiyel olarak tehlikeli bir asteroit yapıyor, ancak şu anda veya gelecekte Dünya ile çarpışmasına neden olacak bir yörüngeye sahip değil” dedi. Carnegie Bilim Enstitüsü.

Potansiyel tehdit, yörüngedeki herhangi bir nesne gibi, yörüngesinin, başta gezegenler olmak üzere sayısız yerçekimi kuvveti nedeniyle yavaşça değiştirileceği gerçeğinden kaynaklanmaktadır. Tahminler bu nedenle çok uzun vadede zordur.

Birden fazla gözlemevini işleten ABD tarafından finanse edilen bir araştırma grubu olan NOIRLab, yeni keşfedilen asteroidin “son sekiz yılda keşfedilen Dünya için potansiyel olarak tehlikeli olan en büyük nesne” olduğunu söyledi.

2022 AP7’nin, Dünya’ya en yakın noktasında birkaç milyon kilometre uzakta kalan mevcut yörüngesi altında Güneş’in çevresini dolanması beş yıl sürer.

Sheppard, bu nedenle riskin çok küçük olduğunu, ancak bir çarpışma durumunda, bu büyüklükteki bir asteroitin “bildiğimiz şekliyle yaşam üzerinde yıkıcı bir etkisi olacağını” söyledi. Havaya fırlatılan tozun büyük bir soğutma etkisine sahip olacağını ve “Dünya’da milyonlarca yıldır görülmemiş türden bir yok olma olayını” kışkırtacağını açıkladı.

Ekibinin sonuçları bilimsel dergi The Astronomical Journal’da yayınlandı. Diğer iki asteroit Dünya için hiçbir risk oluşturmaz, ancak biri şimdiye kadar bulunan Güneş’e en yakın asteroittir.

Her boyuttan yaklaşık 30.000 asteroit – bir kilometreden geniş 850’den fazlası dahil – Dünya’nın yakınında kataloglandı ve onlara “Yakın Dünya Nesneleri” (NEO’lar) etiketini kazandırdı. Önümüzdeki 100 yıl boyunca hiçbiri Dünya’yı tehdit etmeyecek.

Sheppard’a göre, “bululacak muhtemelen 20 ila 50 büyük NEO kaldı”, ancak çoğu, onları Güneş’in parıltısına sokan yörüngelerde.

NASA, gelecekte daha tehdit edici bir nesnenin keşfine hazırlanırken, Eylül ayı sonlarında bir uzay aracını bir asteroitle çarpıştırarak yörüngesini değiştirmenin mümkün olduğunu kanıtladığı bir test görevi gerçekleştirdi.

Daily Sabah Bülteni

Türkiye’de, bölgesinde ve dünyada olup bitenlerden haberdar olun.

BENİ KAYDET

İstediğiniz zaman abonelikten çıkabilirsiniz. Kaydolarak Kullanım Koşullarımızı ve Gizlilik Politikamızı kabul etmiş olursunuz. Bu site reCAPTCHA tarafından korunmaktadır ve Google Gizlilik Politikası ile Hizmet Şartları geçerlidir.

.