Mart 24, 2023

Diyarbakır Haber

Diyarbakır Haberleri

Gıda tüketimi 2100 yılına kadar küresel ısınmayı sınırlayacak

Bir araştırmaya göre, insanların yiyecek üretme ve tüketme biçiminden kaynaklanan sera gazı emisyonları, 2100 yılına kadar Dünya’nın iklimini yaklaşık 1 derece ısıtabileceğinden, gezegeni ve insan türünü kurtarmak istiyorsak, beslenme modellerimizi değiştirmeliyiz. yeni çalışma, gezegeni iklim değişikliğinin en kötü etkilerinden kaçınmak için Paris iklim anlaşması kapsamında aranan 1,5 santigrat derece (2,7 Fahrenheit) ısınma sınırını aşıyor.

Nature Climate Change’de yayınlanan araştırmaya göre, günümüzün üretim ve tüketim alışkanlıkları, gezegenin anlaşmanın 2 santigrat derece sınırına yaklaşacağı anlamına gelecek.

Modelleme çalışması, sera gazı emisyonlarının çoğunun üç ana kaynaktan geldiğini buldu: inek, koyun ve keçi gibi hayvanlardan elde edilen et; günlük; ve pirinç. Araştırmaya göre, bu üç kaynak, yiyeceklerin ısınan bir gezegene katkısının en az %19’unu oluşturuyor ve et %33 ile en fazla katkıda bulunuyor.

Hepsi, şu anda yetiştirildikleri şekilde, karbondioksitin ısıtma gücünün 80 katından fazla olan güçlü bir sera gazı olan büyük miktarlarda metan yayar. Araştırmacılar, metanın 2030 yılına kadar yiyeceklerin ısınma payının %75’ini, geri kalanının çoğunu ise karbondioksit ve nitröz oksidin oluşturacağını hesapladılar.

Kuraklıktan zayıf düşen mısır bitkileri yağmurla devrildikten sonra yerde yatıyor, Bennington, Nebraska, ABD, 19 Eylül 2012. (AP Dosyası Fotoğrafı)

Columbia Üniversitesi’nde iklim bilimcisi ve çalışmanın baş yazarı Catherine C. Ivanovich, “Sanırım (politika yapıcıların) sahip olmasını isteyeceğim en büyük çıkarım, metan emisyonlarının gıda sektörüyle bağlantılı gelecekteki ısınmaya hakim olduğu gerçeğidir” dedi. .

Florida Üniversitesi ve Çevresel Savunma Fonu’ndan Ivanovich ve meslektaşları, mevcut tüketim modellerine dayanarak her bir gıda türünün ömrü boyunca ürettiği üç önemli gazı hesapladılar. Ardından, beş farklı nüfus projeksiyonuna dayalı olarak yıllık gaz emisyonlarını zaman içinde ölçeklendirdiler.

Ardından, bu emisyonların yüzey hava sıcaklığı değişimi üzerindeki etkilerini modellemek için Birleşmiş Milletler iklim değişikliği paneli tarafından sıklıkla kullanılan bir iklim modelini kullandılar.

Çalışmaya dahil olmayan Stanford Üniversitesi iklim bilimcisi Chris Field, “yeni, ayıltıcı bir sonuç üretmek için” köklü yöntemler ve veri kümeleri kullandığını söyledi.

Vermont Üniversitesi’nde gıda sistemleri bilimcisi olan ve çalışmaya dahil olmayan Meredith Niles, “Çalışma, Paris Anlaşması iklim hedeflerimize ulaşmak için gıdanın kritik olduğunu vurguluyor – gıdayı dikkate almamak, küresel olarak iklim hedeflerimizi karşılayamamak anlamına geliyor” dedi. .

Çalışma, ısınmayı sınırlayabilecek küresel gıda üretimini ve tüketimini değiştirmenin yollarını önerdi.

Kasaplar, 18 Temmuz 2016, Londra, Birleşik Krallık'taki Smithfield Market'te et kesimlerini hazırlıyor. (AP Dosyası Fotoğrafı)

Bir kamyon, Woodland, California, ABD'deki Anaerobik Kompost Tesisi'nde kompostlama için kullanılacak organik atıkları boşaltıyor, 30 Kasım 2021. (AP Fotoğrafı)

Bu değişikliklerin çoğu zaten çağrılıyor veya kabul ediliyor. Örneğin, son araştırmalar ve raporlar, tüketim için yetiştirilen hayvanların sera gazı oluşumunu azaltmak için daha az et yemeyi tavsiye ediyor. Amerika Birleşik Devletleri’nde Kaliforniya, çürüyen gıdaların yarattığı emisyonları azaltmak için 2021’de zorunlu bir gıda atığı geri dönüşüm programı başlattı.

Bununla birlikte, metanı azaltmak, hepsinin en önemli hedefi olabilir. İvanoviç, metanın karbondan çok daha güçlü olmasına rağmen çok daha kısa ömürlü olduğunu, yani metan emisyonlarındaki azalmanın hemen fayda sağlayabileceğini söyledi.

“Yani bu, tehlikeli ısınma hedefinin altında kalmamıza yardımcı olacak,” dedi ve “bu arada dayanıklılık ve iklim değişikliğine uyum sağlamamız için bize biraz zaman tanıyacak.”

Gıda üreticilerinin ve tüketicilerin, çalışmada ortaya konan sera gazlarını azaltmak için davranışlarını değiştirip değiştiremeyecekleri konusunda önemli bir soru var. Yani bir yol haritası var ama izlenecek mi?

Columbia Üniversitesi bitki fizyoloğu Lew Ziska, Associated Press’e (AP) gönderdiği bir e-postada, “Davranışları değiştirmek, özellikle de koladan patates kızartmasına, pizzadan hamburgere kadar her şeyin faydalarını göklere çıkaran sürekli medya bombardımanına tutulduğumuzda, oldukça zordur.” . “Yani, değişmemiz gerekirken, değişip değişemeyeceğimiz … sorunlu.”

Daily Sabah Bülteni

Türkiye’de, bölgesinde ve dünyada olup bitenlerden haberdar olun.

BENİ KAYDET

İstediğiniz zaman abonelikten çıkabilirsiniz. Kaydolarak Kullanım Koşullarımızı ve Gizlilik Politikamızı kabul etmiş olursunuz. Bu site reCAPTCHA tarafından korunmaktadır ve Google Gizlilik Politikası ile Hizmet Şartları geçerlidir.

.