Mart 31, 2023

Diyarbakır Haber

Diyarbakır Haberleri

Gıda arzını artırmak için ekili ata bitkilerinin DNA’sı

İsrail’deki bilim adamları, uzak geçmişin DNA ürünlerini araştırarak dünyanın gelecek için gıda arzı sorununu çözmenin yollarını arıyorlar.

Bilim adamları, bazıları tarımın doğuşundan bu yana binlerce yıldır hayatta kalan yerel yabani mahsullerin tohumlarından bir gen bankası oluşturarak, bunun çiftçilerin önümüzdeki on yıllarda daha sert bir iklimle başa çıkmasına yardımcı olabileceğini düşünüyor.

Botanikçi Alon Singer, bir sanayi bölgesi ile yapım aşamasındaki yeni bir demiryolu arasında yer alan bir okaliptüs korusunda, yakın zamanda tespit edilen ve çeşitli su nanesi de dahil olmak üzere çeşitli bitkilerden dondurulacak ve Volcani Enstitüsü’ndeki İsrail Bitki Gen Bankası’nda saklanacak tohumlar topladı. , ulusal tarımsal Ar-Ge merkezi.

İsrail Bitki Gen Bankası müdürü Einav Mayzlish-Gati, İsrail, Rishon Lezion’daki Volcani Enstitüsü’nde bir avuç dolusu tohumu elinde tutuyor, 3 Kasım 2022. (Reuters Fotoğrafı)

Singer, buğday, arpa ve sayısız diğer yabani mahsul çeşitlerini aramak için ülkeyi diğer izciler ve toplayıcılarla birlikte tarıyor.

“Buradaki bitkiler çok özel. Bugün kullanılan kültür bitkilerinin birçoğunun ataları bunlar” dedi.

Esnek özellikler, kuraklığa veya hastalığa daha iyi dayanabilmeleri için çiftlik mahsullerini genetik olarak değiştirmek için kullanılabilir.

Bazen zamanında yetişemezler ve ilgi çekici bir bitki bir sonraki çiçek açmadan önce yeni bir yolun kurbanı olur.

Gen bankasında on binlerce çeşit tohum saklanmaktadır. Dünyanın başka yerlerindeki bazı koleksiyonlardan daha küçük olabilir, ancak buradaki gen havuzu benzersizdir, ekin yetiştiriciliğinin doğum yeri olarak bilinen Bereketli Hilal bölgesinin bir parçası olan bir bölgeden gelmektedir.

Volcani Enstitüsü'ndeki İsrail Bitki Gen Bankası'nda bir botanikçi olan Alon Singer, İsrail, Caesarea'daki ağaç tohumlarını topluyor, 6 Kasım 2022. (Reuters Fotoğrafı)

Volcani Enstitüsü’ndeki İsrail Bitki Gen Bankası’nda bir botanikçi olan Alon Singer, İsrail, Caesarea’daki ağaç tohumlarını topluyor, 6 Kasım 2022. (Reuters Fotoğrafı)

Gen bankası müdürü Einav Mayzlish-Gati, “Tarımın yaklaşık 10.000 yıl önce başladığı yer burası” dedi. “Burada evcilleştirilen türler, yıllar içinde çevredeki değişikliklere uyum sağlamak için hala vahşi.”

Araştırma zaten meyvesini veriyor. Örneğin, enstitü ultra kısa yaşam döngüsüne sahip çeşitli buğdaylar üretti. Bugün rekabet edemeyebilir, ancak büyüme mevsimlerinin azaldığı daha sıcak bir iklimde kurtarıcı bir lütuf olabilir.

Dünya Bankası, küresel tarımın iklim değişikliğine karşı son derece savunmasız olduğu konusunda uyarıyor. Negatif etkilerin, daha yüksek sıcaklıklar, daha sık görülen aşırı hava olayları ve istilacı mahsuller ve zararlılar ile zaten hissedildiğini söyledi.

DiyarbakırHaber Bülteni

Türkiye’de, bölgesinde ve dünyada neler olup bittiğini takip edin.

BENİ KAYDET

İstediğiniz zaman abonelikten çıkabilirsiniz. Kaydolarak Kullanım Koşullarımızı ve Gizlilik Politikamızı kabul etmiş olursunuz. Bu site reCAPTCHA tarafından korunmaktadır ve Google Gizlilik Politikası ve Hizmet Şartları geçerlidir.

.