Mart 24, 2023

Diyarbakır Haber

Diyarbakır Haberleri

Fantastik balık ziyafeti: Mükemmel mezeler, deniz keyfi için tatlılar

İnsanlar binlerce yıldır balık ziyafeti çekiyor ve balıkçılık, dünya çapında gelir ve iş fırsatları sağlayan önemli bir ekonomik faktör oldu.

Türkiye’de de özellikle Karadeniz ve Marmara’da önemli bir sektör ve bölge halkı için her zaman önemli bir gelir kaynağı olmuştur. Ülkenin metropolü İstanbul, balıklarıyla ünlüdür ve Batılı gezginler, şehirde tadını çıkarabilecekleri lezzetli yemekleri övmektedir.

17. yüzyılın ünlü Osmanlı kâşiflerinden Evliya Çelebi’ye göre İstanbul, diğer bölgelerden farklı olarak olağanüstü bir balık çeşitliliğine sahiptir. Balıklar belirli mevsimlerde büyük gruplar halinde İstanbul Boğazı’na akın eder.

Karadeniz aynı zamanda zengin bir su kütlesidir. Sinopluların başlıca uğraşlarından biri de balıkçılıktır. Tuzlama ve balık yağı ticareti ile uğraşıyorlar. Çoğunlukla uskumru ve palamudu tuzluyorlar ve bir zamanlar yunuslardan ve foklardan da yağ çıkarıyorlardı.

Karekin Deveciyan’ın 1915 yılında yazdığı “Türkiye’de Balık ve Balıkçılık” adlı kitabında, Kasım-Nisan ayları arasında Karadeniz kıyılarında Sürmene, Trabzon ve Sinop’ta hamsinin bol olduğu belirtilir.

Zeytinyağlı geleneksel fava. (Shutterstock Fotoğrafı)

Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde balıkçılık mesleği genellikle yerel Rumlar, Ermeniler ve Romalılar tarafından yürütülmüştür.

Bugün Türkiye sınırları içerisinde en çok tüketilen balık, meze ve tatlılardan kısaca bahsetmek istiyorum.

Üç cephesi sularla çevrili bir ülke olan Türkiye’de balıkçılık, Karadeniz, Ege Denizi ve Akdeniz’in sularında, Marmara Denizi’nde, İstanbul ve Çanakkale boğazlarında ve iç sularında popülerdir.

Araştırmalara göre Türkiye’de en çok hamsi tüketiliyor, ardından sardalya ve istavrit geliyor.

Lüfer, mezgit, palamut gibi yöresel türler de İstanbul’da tüketilmektedir. Buğday ve tirsi balığı İzmir yöresine özgüdür ve balık mutfağı menülerinde en çok tercih edilen ürünlerdir.

Balık genellikle ızgara, kızartma veya buharda pişirilerek pişirilir. Genellikle balığın yanında servis edilen mezelerden bazıları aşağıdaki gibidir.

fava

Fava, kuru baklanın en lezzetli hali ve çabuk hazırlanabilen bir mezedir. Fava, ara öğün olarak da tercih edilen çok lezzetli bir tarif.

Şakşuka

Shakshouka, her mevsim kolayca hazırlanabilen ve sebzelerin karıştırılmasıyla yapılan bir tavada kızartma yemeğidir.

Sarımsak, limon ve zeytinyağı ile ızgara patlıcan salatası.  (Shutterstock Fotoğrafı)

Sarımsak, limon ve zeytinyağı ile ızgara patlıcan salatası. (Shutterstock Fotoğrafı)

Ceviz Taratoru

Havuç, yoğurt ve cevizin inanılmaz lezzeti! Yaklaşık 10-15 dakikada hazırlanabilen tarator rendelenmiş havuç, yağda kavrulmuş, yoğurt ve bol cevizle karıştırılarak oluşuyor.

patlıcan salatası

Balık ile aynı cümlede salata denilince akla gelen ilk şeylerden biri de patlıcan salatasıdır. Patlıcanları közleyip çeşitli sebzelerle karıştırarak bu salatayı kısa sürede hazırlayıp servis edebilirsiniz.

roka salatası

Salata tariflerinde balığın yanında başı roka alıyor. Farklı yeşilliklerle karıştırılabilen roka, genellikle tek başına ve bol limonla tüketilir. Roka salatası mevsimine göre domates, peynir, nar veya cevizle servis edilebilir.

İyi bir balık yedikten sonra tatlı yemek olmazsa olmazdır. Sıcak tahin helvası ve kabak tatlısı Türklerin en çok tercih ettiği tatlılardan. Gelin bu iki lezzetli tatlının tariflerine bir göz atalım.

kabak tatlısı

İçindekiler

  • 2 kilo kabak
  • 3 su bardağı toz şeker (damak tadına göre daha fazla şeker)
  • 1 su bardağı dövülmüş ceviz
  • Tahin

Talimatlar

Kabak tatlısı için balkabağını ince ince dilimleyin, ardından kabuğunu soyun ve çekirdeklerini çıkarın. Yıkadıktan sonra istediğiniz uzunlukta iki veya üç parmak genişliğinde doğrayın. Geniş ve geniş bir tencereye kabakları dizin ve üzerlerine şeker serpin. Örtün ve en az iki ila üç saat veya gece boyunca bir kenara koyun. Kabak bu bekleme süresinde suyunu salacağı için pişerken su ilavesine gerek yoktur. Balkabağını orta ateşte kaynayana kadar, kaynadıktan sonra kısık ateşte yumuşayıncaya kadar pişirin. Ara ara çatalla pişip pişmediğini kontrol edebilirsiniz. Kabak tatlısı soğuduktan sonra servis tabağına alınır, üzerine tahin gezdirilir ve üzerine dövülmüş ceviz serpilir. Aynı şekilde kabak tatlınızı da fırında pişirerek çok hoş bir tat elde edebilirsiniz.

Helva yemek sonrası sevilen bir tatlıdır.  (Shutterstock Fotoğrafı)

Helva yemek sonrası sevilen bir tatlıdır. (Shutterstock Fotoğrafı)

Fırında tahin helvası

İçindekiler

  • 400 gram sade tahin helvası
  • Yarım limon suyu
  • 1 yarım limon kabuğu rendesi
  • 1 çay kaşığı süt
  • Üzeri için ceviz

Talimatlar

Helvayı derin bir kapta tanecik haline gelinceye kadar ezin, içine limon suyu, limon kabuğu rendesi ve sütü ekleyip karıştırın. Karışımı sufle kaplarına paylaştırın, üzerini cevizle süsleyin ve önceden 190 derecede ısıtılmış fırında üzerleri kızarana kadar pişirin. Sıcak servis yapın.

Daily Sabah Bülteni

Türkiye’de, bölgesinde ve dünyada olup bitenlerden haberdar olun.

BENİ KAYDET

İstediğiniz zaman abonelikten çıkabilirsiniz. Kaydolarak Kullanım Koşullarımızı ve Gizlilik Politikamızı kabul etmiş olursunuz. Bu site reCAPTCHA tarafından korunmaktadır ve Google Gizlilik Politikası ile Hizmet Şartları geçerlidir.

.