
Başbakanlardan ve milyonerlerden emekçilere ve münzevilere kadar, Hindu sadık hayatlarında en az bir kez Hindistan’ın en kutsal nehri olan Ganj’ın sularının bir Himalaya buzulundan çıktığı Gaumukh’a yürüyüş yapmayı hayal eder. Bununla birlikte, zorlu yolculuğun sonundaki buz hızla geriliyor ve iklim değişikliğinden kaynaklanan varoluşsal zorluklarla karşı karşıya olan 1,4 milyar nüfuslu bir ülke için giderek daha kuru bir geleceğe işaret ediyor.
Almanya, Jena’daki Friedrich Schiller Üniversitesi’nden bir araştırmacı olan Sheethal Vepur Ramamurthy, “Oldukça şaşırtıcı, çok hızlı ve her gün ve her saniye oluyor” dedi.
Bölgede Agence France-Presse’ye (AFP) “Buzulun damladığını bile görebiliyoruz” dedi. “Yani, bu acı bir gerçek.”
Hintçe’de “inek ağzı” anlamına gelen Gaumukh, Gangotri buzulunda, Ganj Nehri’nin kaynağı olduğuna inanılıyor, Gangotri Ulusal Parkı, Hindistan, 19 Ekim 2022. (AFP Fotoğrafı)
“İklim değişikliğinin kesinlikle bir rolü var. İnsanlar bunun gözümüzün önünde olduğunu inkar etseler de, bizim buna tanık olmamız yeterli.”
Ganj, Hindistan boyunca yaklaşık 2.500 kilometre (1.550 mil) boyunca akar ve hem Hindu kimliğinin (inananlar onu “ana Ganga” olarak kabul eder) hem de günlük tarım, ev ve endüstriyel ihtiyaçları için suyuna bağlı olan 500 milyon insanın hayatta kalması için merkezi bir konumdadır. ihtiyaçlar.
Bağımsızlığından yetmiş beş yıl sonra Hindistan, eski sömürgeci Britanya’yı geride bırakarak dünyanın en büyük beşinci ekonomisi haline geldi.
Aynı zamanda dünyanın en büyük üçüncü karbon yayıcısı ve ikinci en büyük kömür kullanıcısıdır.
Şimdi, giderek daha sık kuraklık, sel ve su kıtlığı yaşıyor.
Hindistan, Gangotri Ulusal Parkı’nda Ganj Nehri’nin kaynağı olduğuna inanılan Gangotri buzulunun yakınında yürüyen bir yürüyüşçü, 19 Ekim 2022. (AFP Fotoğrafı)
‘Kimliğimiz’
Buzulun altındaki Gangotri kasabasında bir Hindu rahip olan 53 yaşındaki Sanjeev Semwal, “Ganj bizim kültürümüz, mirasımız, kimliğimiz ve yok olursa yaşamımız ve varlığımız da yok olacak” dedi.
AFP’ye verdiği demeçte, nehri etkileyen herhangi bir şeyin “herkes için endişe kaynağı olması gerektiğini” söyledi.
Ailesi nesiller boyunca kasabanın tapınağında, eriyen su akıntısının kıyısında nehri kişileştiren tanrıça Ganga’ya hizmet etti.
Artan refah ve altyapıya yapılan yatırımla, artık her yıl yüzbinlerce adanmış ziyaret ediyor – babasının zamanındaki birkaç yüzden çok uzak.
“İnsan varlığı ve bölgenin hava durumu kalıpları benim yaşamım boyunca değişti” dedi.
Bölge, Hindistan’ın daha geniş değişimlerinin bir mikro kozmosu: Gangotri kasabası son yıllarda inşaatlarla dönüştürüldü ve şimdi mağazalar, turistik tesisler ve trafikle dolu.
Aynı zamanda, Wadia Himalaya Jeoloji Enstitüsü’ne göre, aynı adı taşıyan buzul 90 yılda 1,7 kilometre küçüldü.
Ölümcül doğal afetler sıklaşıyor: Ekim ayında Gangotri yolunda çığ düşmesi sonucu en az 26 kişi öldü.
Bölgedeki bir buzul patlaması geçen yıl en az 72 kişiyi öldürdü ve 2013 yılında başka bir Hindu hac yeri yakınlarında şiddetli yağmurların yol açtığı sellerde yaklaşık 5.000 kişi öldü.
Hintçe’de “inek ağzı” anlamına gelen Gaumukh, Gangotri buzulunda, Ganj Nehri’nin kaynağı olduğuna inanılıyor, Gangotri Ulusal Parkı, Hindistan, 19 Ekim 2022. (AFP Fotoğrafı)
Su kıtlığı
Hindistan, dünyanın en çok su sıkıntısı çeken ülkelerinden biridir.
Dünya nüfusunun %17’sine, ancak su kaynaklarının yalnızca %4’üne sahip ve hükümetin NITI Aayog kamu politikası merkezi, yaklaşık 600 milyon insanın şimdiden “yüksek ila aşırı su stresi” ile karşı karşıya olduğunu söylüyor.
BM Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli Şubat ayında, gıda güvenliği ve Hindistan gibi tarıma bağımlı ekonomilerin küresel ısınmanın etkilerine karşı “en savunmasız” olduğunu söyledi.
Ülkenin pirinç üretiminin %10 ila %30 oranında düşebileceği ve artan sıcaklıklar, artan yeraltı suyu kıtlığı ve aşırı hava koşulları karşısında mısırın %25 ila %70 oranında düşebileceği öngörülüyor.
Hindistan, bir sıcak hava dalgasının yüz milyonlarca insan için hayatı çekilmez hale getirdiği ve başkent Yeni Delhi’nin bile bazı yoksul bölgelerine haftada yalnızca iki kez tanker teslimatı yapıldığı, bu yıl kaydedilen en sıcak Mart ayını gördü.
Hindistan’da yoksulluk yaygın olmaya devam ediyor ve hanelerin yaklaşık %45’inde borulu su bağlantısı yok.
Ülkenin modası geçmiş tarım sektörü, en büyük işvereni ve su tüketicisi olmaya devam ediyor, kuyular ve pompalar yoluyla yer altı su kaynaklarını tüketiyor ve çevresel zorluklar şimdiden bazı bölgelerdeki çiftçileri topraklarından çıkarmaya zorladı.
Himdhara kampanya grubundan Manshi Asher, iklim krizi “gelecekte karşılaşacağımız bir şey değil” dedi.
“Bu zaten olan bir şey. Açık olmamasının nedeni, krizin maliyetini üstlenenlerin en savunmasız olmaları ve medyada ya da planlamacılar tarafından duyulmamaları.”
Önlem alınmazsa, “bunu yapabilenler – ayrıcalıklı insanlar – güvenli alanlarında yaşamaya devam ederken, diğerlerinin çoğu su kıtlığının ve iklim krizinin diğer etkilerinin yükünü taşıyacak” diye ekledi.
Bir yürüyüşçü, Ganj Nehri’nin kaynağı olduğuna inanılan Gangotri buzulunda, Hintçe’de “inek ağzı” anlamına gelen Gaumukh’un yanında duruyor, Gangotri Ulusal Parkı, Hindistan, 19 Ekim 2022. (AFP Fotoğrafı)
‘Küçük güzeldir’
Kömüre bağımlı Hindistan, 2021’de yaklaşık bir milyar ton kirli yakıt tüketti. Uluslararası Enerji Ajansı’nın Temmuz ayındaki bir raporuna göre, bunun dörtte üçü ülke için tüm zamanların en yüksek seviyesinde elektrik üretimine gitti.
Yeni Delhi ayrıca önümüzdeki iki yıl içinde üretimi %50’den fazla artırmayı ve Mayıs ayında madenler için çevresel uyum kurallarını gevşetmeyi planlıyor.
Başbakan Narendra Modi, Hindistan’ın emisyonlarını yalnızca 2070’e kadar net sıfıra indireceğini söyledi – geçen yılki COP26 zirvesinde ülkelerin 2050’ye kadar bunu yapma taahhüdünde bulunmaları için önemli bir hedef eksik.
Hindistan ve Çin, o toplantıda kömürü “aşamalı olarak ortadan kaldırma” taahhüdünü engellemekle suçlandı.
Modi, Hindistan’ın zengin ülkelerden gelişmekte olan ülkelerin iklim değişikliğinin etkisiyle başa çıkmalarına ve ekonomilerini uyum sağlamalarına yardımcı olmak için daha fazla finansman talep ettiği Mısır’da devam eden COP27 zirvesine katılmıyor.
Hintli politika yapıcılar, fosil yakıtların ekonomisini güçlendirdiğini ve milyonları korkunç yoksulluktan kurtarmaya yardımcı olduğunu ve ülkenin kişi başına emisyonlarının ve tarihsel karbon katkılarının zengin ülkelerdekinden çok daha düşük olduğunu söylüyor.
Ancak Manoj Misra gibi çevreciler, politika yapıcıları “bir sonraki seçimin ötesine bakmamakla” suçluyor.
“Geleceğe bakmıyorlar ve sorun bu dar görüşlülük” dedi.
“Herkes ABD gibi tüketmek istiyor ama kaynaklar nerede?” O sordu. “Küçüğün güzel olduğu ve azın çok olduğu Gandhi kalbine geri dönmeliyiz.”
.
More Stories
Kayıp ısırık: ‘T. rex’in dudakları vardı, çıkıntılı tırtıklı dişleri yoktu’
Bu ay geliyor: Ara tatil, dilek dileme, en tatlı tatil
Türk sağlık uzmanı: Ramazan sigarayı bırakmak için ‘iyi bir fırsat’