
En son yaklaşık 50.000 yıl önce görülen nadir yeşil renkli bir kuyruklu yıldız, aylardır gece gökyüzünde pusuda bekliyor ve şimdi Dünya’nın yanından en yakın geçişini yaparak bu hafta yıldız gözlemcileri için en görünür hale gelecek.
Kozmik ziyaretçi, gezegenimizin yanından yaklaşık 42,5 milyon kilometre (26,4 milyon mil) uzaklıkta sallanacak.
Öyleyse, genel olarak kuyruklu yıldızlara ve özel olarak bu gök cismine bir göz atalım.
Gökbilimciler tarafından “kirli kartopu” olarak adlandırılan kuyruklu yıldızlar, tipik olarak güneş sistemimizin dış kenarındaki Oort bulutu adı verilen buzlu malzeme halkasından gelen buz, toz ve kaya toplarıdır. Bilinen bir kuyruklu yıldız aslında güneş sisteminin dışından geldi – 2I/Borisov.
Kuyruklu yıldızlar katı bir kaya, buz ve toz çekirdeğinden oluşur ve koma adı verilen daha fazla buz ve tozdan oluşan ince ve gazlı bir atmosferle örtülür. Güneşe yaklaştıkça erirler, güneş radyasyonu ve plazma tarafından yüzeylerinden üflenen bir gaz ve toz akışı salarlar ve bulutlu ve dışa bakan bir kuyruk oluştururlar.
Kuyruklu yıldızlar, çeşitli yerçekimi kuvvetleri onları Oort bulutundan çıkardığında iç güneş sistemine doğru dolanır ve güneşin yaydığı ısıya yaklaştıkça daha görünür hale gelir. Her yıl dünyanın dört bir yanındaki gözlemevleri tarafından bir düzineden az kuyruklu yıldız keşfedilmektedir.
Bu kuyruklu yıldız Dünya’yı en son, Neandertallerin hala Avrasya’da yaşadığı, türümüzün Afrika’nın ötesine uzandığı, mamutlar ve kılıç dişli kediler de dahil olmak üzere büyük Buz Devri memelilerinin arazide dolaştığı ve Kuzey Afrika’nın ıslak, verimli ve yağmurlu bir yer olduğu bir zamanda Dünya’dan geçti.
Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü fizik profesörü Thomas Prince’e göre kuyruklu yıldız, güneş sisteminin ilk aşamalarında oluştuğu için ilkel güneş sistemi hakkında ipuçları sağlayabilir.
Resmi adı C/2022 E3 (ZTF) olan yeşil kuyruklu yıldız, 2 Mart 2022’de astronomlar tarafından Caltech’in San Diego’daki Palomar Gözlemevi’ndeki Zwicky Transient Facility teleskopunu kullanarak keşfedildi. Yeşilimsi, zümrüt rengi kuyruklu yıldızın kimyasal bileşimini yansıtır; bu, kuyruklu yıldızın komasındaki karbon bazlı moleküller ile güneş ışığı arasındaki çarpışmanın sonucudur.
NASA, güneş sisteminin oluşumu hakkında ipuçları sağlayabilecek olan James Webb Uzay Teleskobu (JWST) ile kuyruklu yıldızı gözlemlemeyi planlıyor.
NASA’nın Maryland’deki Goddard Uzay Uçuş Merkezi’nden gezegen bilimci Stefanie Milam, “Yerden erişemeyeceğimiz belirli moleküllerin parmak izlerini arayacağız” dedi. “JWST çok hassas olduğu için yeni keşifler bekliyoruz.”
Açık bir gecede dürbün kullanılarak kuyruklu yıldız kuzey gökyüzünde görülebilir. Pazartesi günü, Büyük Kepçe ile Kuzey Yıldızı Polaris arasında göründü. Ve Çarşamba günü, Büyük Ayı, Büyük Kepçe ve Küçük Kepçe ile sınırlanan Camelopardalis takımyıldızının yakınında görünecek şekilde konumlandırıldı.
Nüfuslu bölgelerde ışık kirliliğinden kaçınmak için uzak bir yer bulmak, gezegenimizin yanından geçerek güneşten uzaklaşıp güneş sisteminin dış bölgelerine doğru geri dönerken kuyrukluyıldızın güzel bir görüntüsünü yakalamanın anahtarıdır.
Daily Sabah Bülteni
Türkiye’de, bölgesinde ve dünyada olup bitenlerden haberdar olun.
BENİ KAYDET
İstediğiniz zaman abonelikten çıkabilirsiniz. Kaydolarak Kullanım Koşullarımızı ve Gizlilik Politikamızı kabul etmiş olursunuz. Bu site reCAPTCHA tarafından korunmaktadır ve Google Gizlilik Politikası ile Hizmet Şartları geçerlidir.
.
More Stories
Soğuk ramazan gecelerinde keyif için sıcak içecekler
DNA Sonatı: Beethoven’ın saçı, ölümüyle ilgili genetik fikir veriyor
Kalp kırıklıklarını iyileştirmek: NZ, gençlerin ayrılıklarına yardımcı olmak için 4 milyon dolarlık bir program başlattı