Mart 31, 2023

Diyarbakır Haber

Diyarbakır Haberleri

Dünyanın en sevilen içeceği: Çay

Çay, tarih boyunca çoğu kültürde geleneksel bir içecek haline gelmiştir. Bununla birlikte, çayın demlenme, sunulma ve tüketilme şekli bölgeden bölgeye ve hatta dünya çapında şehirden şehire değişmektedir.

Kültürel farklılıklar göz önüne alındığında, yetiştirildiği iklime, toprak kalitesine ve yükseltiye göre çeşitleri ve tatları değişen çayın bu geniş yelpazede farklılıklar göstermesi doğaldır.

Bugün bazı milletlerin çay kültürlerinden bahsetmek istiyorum.

Yüzyıllar boyunca çay yapmak için çeşitli teknikler ve farklı çay türleri geliştirilmiştir. Bunların en bilinenleri, farklı yöntemlerle farklı tatlara dönüştürülmüş siyah çay, beyaz çay ve yeşil çaydır.

Yapraklarının toplanmasından kurutulmasına kadar geçen uzun ve zahmetli bir sürecin ardından sofralarımıza gelen çay, sıcaklığı gibi küçük detayların tadını daha iyi anlamak için yapılan çeşitli araştırmalar ve kısmen de teknolojinin ilerlemesi ile bugünkü halini almıştır. demleme sırasındaki su ve servis sırasında seçilen bardağın şekli.

Çay genellikle sosyal etkinliklerde tüketilir ve İngiliz ikindi çayı, Hint çay kültürü ve Japon çay töreni gibi bazı çay kültürleri yaygın olarak bilinir. Ancak bu lezzetli içeceğin hem çok basit hem de çok özen gerektiren bazı ritüelleri var, o yüzden gelin bunlardan birkaçına birlikte göz atalım.

Türkiye’de çay günlük hayatın bir parçasıdır. (Shutterstock Fotoğrafı)

türk çayı

Türk çayı, ülke mutfağının önemli bir parçasıdır ve ülkenin uzun kahve tüketimi geçmişine rağmen en çok tüketilen sıcak içecektir. Türkiye, dünyanın en büyük çay pazarlarından biridir. Yıllar boyunca Türkiye, 2,7 kilogram (6 pound) ile dünyada kişi başına en yüksek çay tüketimine sahip olduğu anlar yaşadı. Çay en çok Türkiye’nin Karadeniz kıyısındaki Rize’de yetiştirilmektedir.

Çay, Türkiye’de doğu toplumlarında olduğu gibi törensel olarak değil, günlük yaşamın basit bir süreci olarak içilir. Servis sırasında önce demlenir, ardından çay bardağı adı verilen küçük cam bardaklara su dökülür ve en son şeker eklenir. Servis esnasında kişinin isteğine göre demleme oranı ayarlanır. Türk çay servisinde damak tadınıza göre dilimlenmiş limon da çayın içine eklenir.

Çay servisi konusunda bölgesel farklılıklar vardır. Örneğin Tokat yöresinde çay bardağının üzerinde “dudak aralığı” denilen bir boşluk bırakılır. Erzurum civarında yapraklar süzülmeden demliğe doldurulur ve genellikle açık renkli ve kaşıksız olarak servis edilir ve küçük şeker parçalarını çaya değil de ağzınıza atarsınız ve çayı içtikçe şeker erir. . Bu yönteme “kıtlama” denir.

Türkiye’de aile veya arkadaş toplantıları genellikle kalabalık olur. Bu nedenle çok sayıda kişiye çay ikram edildiğinde tepsi kullanılır. Özel bir zaman ya da sıradan bir toplantı olmasına göre bu tepsiler tasarımları ve malzemeleri ile farklılık göstermektedir. Çok önemli toplantılarda, örneğin ailelerin bir düğün için bir araya geldiklerinde, özel gümüş tepsilerde ve ince belli küçük çay bardaklarında çay ikram edilir.

Arkadaş toplantılarında ahşap ya da plastik tepsiler kullanılabilir. Ayinin yapıldığı toplantının formalitesine göre hizmet verenin davranışı daha kibar olur. Düğün öncesi aile toplantısında çay ikramı yapan gelin adayına kahve ikram etmek kadar çay ikramı da önemlidir.

Türk ailelerinde çay servisi yapan kişiler genellikle kadınlardır. Çayı hazırlayan ve servis eden kişi farklı bir kişi olabilir. Çay genellikle atıştırmalıklarla birlikte gelir.

Çayevlerinde veya çay bahçelerinde çalışan çaycılar veya servis personelinin özel tepsileri vardır. Mekan dışında veya soğuk havalarda çay servisi yapılacaksa bu özel çay tepsisine kapak konulur.

İngiliz kültürü

Birleşik Krallık’ta ikindi çayı, öğleden sonra 3 ile 5 arasında tüketilen hafif bir yemek olarak gelenekseldir. Hafif çay, bir çaydanlıkta süt ve şekerle servis edilir. Buna çeşitli sandviçler ve kekler eşlik eder.

Ev sahibinin misafirlere çay ikram etmesi adettendir. Genellikle hem evde hem de ev dışında kafelerde veya çay salonlarında tüketilmektedir. İngiltere’deki insanların yaklaşık %63’ü her gün çay içiyor.

Hint çay kültürü

Hindistan’daki en popüler sıcak içecek çaydır. Hemen hemen tüm evlerde günlük olarak tüketilmekte ve misafirlere ikram edilmektedir. Kakule, zencefil gibi baharatların yanı sıra sütle servis edilir ve sıklıkla tatlandırılır. Tatlı bisküvi veya tuzlu yiyeceklerle servis edilebilir.

Geleneksel Arap çay seremonisi.  (Shutterstock Fotoğrafı)

Geleneksel Arap çay seremonisi. (Shutterstock Fotoğrafı)

İran’da çay

Dünyada kişi başına çay tüketiminin yüksek olduğu ülkelerden biri olan İran’da çay evleri her yerde bulunur ve iklimin uygun olması nedeniyle daha çok İran’ın kuzeyindeki Hazar Denizi kıyılarında yetiştirilir.

İtalyan kültürü

İtalya’da kahveye alternatif olarak çay genellikle kahvaltıda servis edilir veya bisküvi ve keklerin yanında akşam 5’te tüketilir. Ülkede bu ikindi yemeğine “Merenda” denir. İtalyanlar çayı genellikle sütsüz, limonlu ve şekerli içerler.

Geleneksel Çin çay seremonisi.  (Shutterstock Fotoğrafı)

Geleneksel Kore çay seremonisi.  (Shutterstock Fotoğrafı)

Çin çay kültürü

Çin’deki çay kültürü, antik ve orta çağlardan beri Japonya ve Kore gibi komşu doğu Asya ülkeleri üzerinde bir etki kaynağı olmuştur ve her ülke tarihsel olarak biraz farklı bir çay seremonisi geliştirmiştir. Popüler bir içecek olmasının yanı sıra çay, geleneksel Çin tıbbında ve Çin mutfağında ayrılmaz bir bileşen olarak kullanılır. Çinliler çay içerken insan ve doğa arasındaki uyumu vurgularlar.

Çay içmenin zaman ve ortamın müsait olması, meşgul olmama gibi kuralları vardır. “Çay içerken ne kadar az misafir olursa o kadar iyi. Misafir kalabalığı gürültülüdür, gürültü de etkinliğin zarafetini bozar. Tek başına çay içmek huzurdur, iki misafirle üstündür, üç veya dört misafirle ilgi çekicidir, beş veya beş misafirle” altı kapsamlıdır ve yedi veya sekiz ile bir dayatmadır.”

Dünyanın dört bir yanında, hemen hemen her ülkenin çay konusunda kendine özgü bir yorumu vardır. Amerika Birleşik Devletleri’nde çayın %80’i buzlu çay olarak tüketilmektedir. Tuzlu ve tereyağlı Tibet çayı Pakistan’ın kuzey bölgelerinde tüketilmektedir. Rusya’nın uzun ve zengin bir çay tarihi vardır; geleneksel olarak, semaverde çay demlenmeden toplantılar eksik kalırdı.

Daily Sabah Bülteni

Türkiye’de, bölgesinde ve dünyada olup bitenlerden haberdar olun.

BENİ KAYDET

İstediğiniz zaman abonelikten çıkabilirsiniz. Kaydolarak Kullanım Koşullarımızı ve Gizlilik Politikamızı kabul etmiş olursunuz. Bu site reCAPTCHA tarafından korunmaktadır ve Google Gizlilik Politikası ile Hizmet Şartları geçerlidir.

.