Mart 31, 2023

Diyarbakır Haber

Diyarbakır Haberleri

Dünyanın en eski çarşı köprüsü: Irgandı, Türkiye’nin Ponte Vecchio’su

Bursa, tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, yemyeşil doğasıyla insanları kendine çeken Uludağ’ın eteklerinde kurulmuş, özel Irgandı Köprüsü’nün de bulunduğu harika bir şehir. Şehrin eski adı Prussa idi ve zamanla Bursa’ya evrildi. Her şehrin adında olduğu gibi, Bursa’nın da lakabıyla ilgili birçok hikayesi vardır. Bithynia Kralı I. Prusias tarafından bir kale kenti olarak kurulan Bursa’ya, kraliyetten sonra Prusa adının verildiği söylenmektedir. Bazıları şehrin adının kale anlamına gelen “Pura” ve şehir anlamına gelen “Issa” kelimelerinden geldiğini ve bilinenin aksine kralın adının aslında şehirden alındığını, bunun tersinin olmadığını söylerler. Şehrin Osmanlı İmparatorluğu tarafından fethedilmesiyle şehrin adı önce Bursa, daha sonra Bursa olarak değişmiştir.

Irgandı Köprüsü, Bursa, Türkiye. (Fotoğraf: Özge Şengelen)

Yıllar boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış ve toplam 39 yıl Osmanlı İmparatorluğu’na başkentlik yapmış olan Bursa, bugün Türkiye’nin en gelişmiş şehirlerinden biridir. Aynı zamanda Marmara bölgesinin İstanbul’dan sonra ikinci büyük şehridir. Bursa, birçok doğal ve tarihi güzelliğiyle göz kamaştırırken, Osmanlı İmparatorluğu’nun kuruluş yıllarından kalma tarihi eserlere de ev sahipliği yapıyor. Bunlardan biri de tarihi Irgandı Köprüsü.

Irgandı Köprüsü'nün girişi, Bursa, Türkiye.  (Fotoğraf: Özge Şengelen)

Irgandı Köprüsü’nün girişi, Bursa, Türkiye. (Fotoğraf: Özge Şengelen)

Irgandı Köprüsü, Bursa’nın saklı hazinelerinden biridir. Bildiğiniz köprülerden oldukça farklı. Nedir bu köprüyü özel kılan, dünyanın ilk üstünde çarşı olan köprüsü olması ve bugün dünyada sadece dört köprüden biri olması, diğerleri Ponte Vecchio ve Rialto Köprüleri. İtalya ve Bulgaristan’daki Osma Köprüsü.

1345 yılında Floransa’da inşa edilen Ponte Vecchio’nun inşası Irgandı Köprüsü’nden önce yapılsa da Irgandı Köprüsü, Ponte Vecchio’dan farklı kullanıldığı için dünyanın ilk çarşılı köprüsü olarak kabul ediliyor. Ponte Vecchio köprüsü bir çarşı gibi tasarlanmış olsa da, o zamanlar halkla kaynaşmak istemeyen ünlü Medici ailesi için sadece bir geçitti. 1591 yılında köprü üzerinde bulunan dükkânlar kullanılmaya başlanmış ve bu tarihten sonra çarşısı olan bir köprü halini almıştır. Bu nedenle dünyanın ilk çarşılı köprüsünü görmek istiyorsanız Floransa’yı değil Bursa’ya gelip Irgandı Köprüsü’nü ziyaret etmelisiniz.

Tabii bu kadar özel ve tarihi bir köprü olduğu için Irgandı hakkında pek çok söylenti var.

Bursa, Türkiye'de Irgandı Köprüsü'ndeki hediyelik eşya dükkanları.  (Fotoğraf: Özge Şengelen)

Bursa, Türkiye’de Irgandı Köprüsü’ndeki hediyelik eşya dükkanları. (Fotoğraf: Özge Şengelen)

Bu hikâyelerden biri Osmanlı’nın ilk padişahlarından Orhan Bey döneminde yaşamış bir savaşçı hakkındadır. Asker, şimdi köprünün bulunduğu yerin altından gelen sesleri duyar ve kılıcını çekip kayalara vurur. Aniden yer sarsılır ve büyük bir hazine çıkar, savaşçı Orhan Bey’e götürür. Orhan Bey, savaşçıya hazinenin kendisine ait olduğunu söyler ama karşılığında Bursa için iyi bir şey yapmasını ister. Böylece savaşçı hazineyi keşfettiği yere Irgandı Köprüsü’nü yaptırır.

“Irgandı” Türkçe’de “sallanmak” veya “sallanmak” demektir. Belki de bu yüzden köprü bir dönem “Döner Köprü” olarak anılmıştır.

Bu hikayeden farklı olarak köprünün 1440 yılında Irgandalı Muslihiddin Hoca tarafından yaptırılan temel bir köprü olduğunu ve bu yüzden köprüye bu adı verdiğini de birçok yerde okuyacaksınız.

Osmanlı döneminde de pek çok seyyah köprüyü ziyaret etmiş ve kendince yorumlarda bulunmuştur. Julia Pardoe, 1836’da ziyaret ettikten sonra seyahatnamesinde köprüyü bir Roma eseri olarak tanıtırken, bir Alman gezgine göre köprü bir Hıristiyan eseridir. Seyahatnamesine Bursa’dan başlayan ünlü bir Türk seyyahı, köprünün hikayesini Orhan Gazi döneminden yola çıkarak köprünün bir Osmanlı eseri olduğunu vurgulamıştır.

Bursa'da Irgandı Köprüsü'ndeki bir esnaf dükkânının kapısındaki kedi.  (Fotoğraf: Özge Şengelen)

Bursa’da Irgandı Köprüsü’ndeki bir esnaf dükkânının kapısındaki kedi. (Fotoğraf: Özge Şengelen)

Bu kadar köklü bir geçmişe sahip olan ve dünyada türünün ilk örneği olan köprü, geçmişte ağır hasar görmesine rağmen hala dimdik ayakta ve ziyaret edilmeyi bekliyor. 1854 Bursa depreminde ağır hasar gören köprü, Kurtuluş Savaşı sırasında da Yunan bombalarına maruz kalmıştır. Ancak köprü her yıkıldıktan sonra yeniden yapılmıştır. 2004 yılında çeşitli restorasyonlardan geçerek bugünkü halini almıştır.

Bugün geleneksel el sanatlarının sergilendiği ve satıldığı Irgandı Köprüsü, Bursa’nın mutlaka görülmesi gereken yerlerinden biridir. Bu eşsiz köprüyü ziyaret ederek geleneksel Türk el sanatlarını yakından görebilir veya birbirinden güzel hediyelik eşyalar satın alabilirsiniz. Aynı zamanda burada köprünün altından geçen Gökdere çayının huzur veren sesi eşliğinde bir şeyler içip dinlenebilirsiniz.

Ekim ayında Bursa’ya gidecek olanlar için her yıl ay boyunca burada Irgandı Sanat Günleri Festivali düzenlendiğini hatırlatmak isterim. Son olarak, Osmanlı İmparatorluğu döneminde yaralı leyleklerin tedavi edildiği, köprünün yanında yer alan Gurebahane-i Laklakan’ı ziyaret edebilirsiniz.

Gurebahane-i Laklakan, Bursa, Türkiye'de bir Osmanlı hayvan hastanesi.  (Fotoğraf: Özge Şengelen)

Gurebahane-i Laklakan, Bursa, Türkiye’de bir Osmanlı hayvan hastanesi. (Fotoğraf: Özge Şengelen)

Dünyanın ilk hayvan hastanesi olarak da bilinen Gurebahane-i Laklakan, Osmanlı döneminde Anadolu kültüründe bereketli ve uğurlu kabul edilen göç yolunda yaralanan leylek ve diğer göçmen kuşları iyileştirmek amacıyla kurulmuştur.

19. yüzyılda Osmanlılar tarafından kurulan Gurebahane-i Laklakan, Osmanlı’nın sadece ihtiyaç sahiplerine değil, ihtiyaç sahibi hayvanlara karşı da ne kadar merhametli olduğunu gözler önüne seriyor. Yapılan restorasyon çalışmaları ile günümüzde de sokak hayvanlarına hizmet vermeye devam etmektedir.

Bursa, bazıları saklı ama yine de keşfedilmeyi bekleyen hazinelerle dolu bir şehir. Kendi haklarında dünyada bir ilk olan bu iki gizli hazine, sadece su yüzüne çıkıyor. Zamana meydan okuyan Irgandı Köprüsü ve Gurebahane-i Laklakan Bursa gezilecek yerler listenizde mutlaka yer almalı.

Daily Sabah Bülteni

Türkiye’de, bölgesinde ve dünyada olup bitenlerden haberdar olun.

BENİ KAYDET

İstediğiniz zaman abonelikten çıkabilirsiniz. Kaydolarak Kullanım Koşullarımızı ve Gizlilik Politikamızı kabul etmiş olursunuz. Bu site reCAPTCHA tarafından korunmaktadır ve Google Gizlilik Politikası ile Hizmet Şartları geçerlidir.

.