Mart 31, 2023

Diyarbakır Haber

Diyarbakır Haberleri

Dikkat! Büyüleyici leyleklerle karşılaşabilirsiniz: Türkiye’nin Leylek Köyü

Geçen haftanın uzun Gölyazı rota rehberinin sadece küçük bir kısmını “Leylek Köyü”ne ayırdığımda haksızlık ettiğimi düşündüm. Sanırım Türkiye’nin tek ve Avrupa’nın 11. Leylek Köyü’nü çok daha detaylı tanıtmalıyım.

Gerçek adı Eskikaraağaç olan Leylek Köyü, 2011 yılında Avrupa Doğal Miras Vakfı tarafından Avrupa Leylek Köyü seçilmiştir. Türkiye’deki leylek köyü dışında, Avrupa’da toplam 13 leylek köyü bulunmaktadır. Avrupa’daki leylek köyleri arasında Slovakya, Slovenya, Polonya, Almanya, İspanya, Yunanistan, Bulgaristan, Hırvatistan, Macaristan, Sırbistan, Makedonya, İsviçre ve Avusturya’daki kasabalar yer alıyor.

leylekler köyü?

Öncelikle Eskikaraağaç’taki Leylek Köyü’nün bir Ramsar sitesi olduğunu belirtmeliyim. Alan, korunması gereken uluslararası öneme sahip sulak alanlar listesinde yer almaktadır. Ramsar Sözleşmesi’nde belirtilen koşulları sağlayan sulak alanlar Ramsar alanı olarak seçilir.

Peki nedir bu Ramsar Sözleşmesi? 1971 yılında İran’ın Ramsar kentinde kurulan Ramsar Sözleşmesi, sulak alanların korunmasını ve sürdürülebilir şekilde kullanılmasını amaçlayan uluslararası bir sözleşmedir. Türkiye sözleşmeye 1993 yılında taraf olmuş ve Uluabat Gölü’nün bir yarımadası olan Eskikaraağaç köyü, Avrupa-Afrika kuş göç yolu üzerinde olması ve üreme alanı içinde olması nedeniyle 15 Nisan 1998 tarihinde Ramsar alanı olarak kabul edilmiştir. kuşların.

Bunun üzerine leyleklerin göç yolu üzerinde bulunan Eskikaraağaç, 2011 yılında Avrupa Doğal Miras Vakfı tarafından ilçenin leylek dostu bir köy olduğu ve çevre koşullarının uygun olduğu belirlenince Avrupa Leylek Köyü seçilmiştir.

Nisan ve Mayıs aylarında leylekler köye uçar. Ağustos ayının sonundan önce daha sıcak ülkelere göç ederler. Yaklaşık altı aydır orada yaşıyorlar. Leylekleri gözlemlemek için Ağustos ayının sonundan önce Leylek Köyü’nü ziyaret etmelisiniz.

Bölgedeki yerliler aktif olarak leylekleri koruyor. Leyleklerin insan veya çevre kaynaklı ölümlerini azaltmak için her türlü önlem alınmıştır. Eskikaraağaç ve çevre köylerde elektrik hatları izole edilmiştir. Leyleklerin yiyecek sıkıntısı sorunlarını azaltmak için de çaba sarf edildi. Direklerin üzerine 130’a yakın leylek yuvası yapıldı. Her leylek ailesinin her yıl aynı yuvaya geldiği söylenir. Aslında buradaki her leylek ailesinin bir koruyucu ailesi var. Leyleklerin yuvalarının olduğu sütunun altında, yuvayı ziyaret eden leylek ailesini idare eden ailenin adının yazılı olduğu tabelalar bulunmaktadır.

Leylek gözlemevi

Tabii Leylek Köyü’nde leylekleri izleyebileceğiniz bir rasathane var. Rasathanede köye gelen leyleklerin sayısı ve onları sahiplenen aileler kayıt altına alınıyor. İçerisinde de bir müze var. Bu müzede Ramsar sahasında yaşayan diğer kuş türleri hakkında da bilgi alabilirsiniz. Ayrıca gözlemevinin yanında bir gözetleme kulesi bulunmaktadır. Kuleye tırmanarak dürbünle leylekleri yakından izleyebilirsiniz. Hatta rastlarsanız “Yaren” adlı ünlü leylek de görebilirsiniz.

leylek Yaren

Köyde bulunan 10 numaralı tabelanın bulunduğu yuvayı ziyaret etmeyi unutmayın. Leylek Yaren ve ailesi burada yaşıyor. Hikayeleri Avusturya ve Almanya’daki ders kitaplarının konusudur. Ayrıca Yunanistan’da bir festivalde sık sık sahnelenen Yaren’in hayatını konu alan bir belgesel ve gölge oyunu da var. Hatta bu inanılmaz benzersiz hikayeyi konu alan belgesel, Çek Cumhuriyeti’nde düzenlenen 2020 Prag Film Ödülleri’nde “En İyi Belgesel” ödülünü kazandı.

Bu yüzden, size bir leylek ile bu kadar çok dikkat çeken bir adam arasındaki dostluk hikayesini anlatayım.

Eskikaraağaç’ta yaşayan “Adem Amca” lakaplı Adem Yılmaz, 15 yılı aşkın süredir burada balık avlıyor. Her gün sabahın erken saatlerinde Uluabat Gölü’nde balık tutardı. On bir yıl önce, güzel bir sabahın erken saatlerinde tekrar balığa çıktı. Aniden, teknesine bir leylek kondu. Adem Amca, bir leylek için bir insana bu kadar yaklaşmanın alışılmadık olduğunu düşünerek, aç olabileceğini düşünerek yakaladığı balıklardan leylek besledi. Leylek, karnını doyurduktan sonra uzaklaştı, ancak ertesi gün Adem Amca’nın teknesine geri döndü. Hemen ertesi gün yine, ertesi gün yine leylek, göç edene kadar her gün Adem Amca’nın teknesine gelmeye devam etti.

Hikayenin bittiği yer burası değil. İlginç bir şekilde, ertesi yıl tekrar geldi. Günler yerini haftalara, haftalar aylara, yıllara bıraktı ve tam 11 yıldır Adem Amca o leylekleri her bahar besliyor. Böylece, on yılı aşkın bir süredir oluşan güçlü dostluk bağları artık kırılmaz.

Aralarındaki inanılmaz bağ nedeniyle bu yıl Adem Amca kötü hava nedeniyle teknesiyle yola çıkamadığı için onun yerine Yaren geldi. Adem Amca bu kez Yaren’i evinin bahçesinde misafir edip besledi.

Şimdi eminim ki Adem Amca her yıl olduğu gibi heyecanla ve baharı umarak Yaren’in gelecek yıl tekrar gelip gelmeyeceğini merak ediyor.

Adem Amca ve leylek Yaren’in yakın arkadaşlığını okuduktan sonra, bu inanılmaz leylek hakkında daha fazla merak edebileceğinizi düşünüyorum. Eğer öyleyse, size harika bir sürprizim var. Yaren’i görmek isteyip de Leylek Köyü’ne gidemeyenler için Karacabey Belediyesi harika bir şey düşünmüş. İnsanlar leylek Yaren’i ve ailesini her gün bütün gün izleyebilsin diye yuvanın etrafına kamera sistemi kurmuşlar – sadece “yarenleylek.com’u ziyaret edin. Tabii bunun için Yaren ve ailesinin geldiği zamanı bekleyin. aslında Eskikaraağaç’ta.

Yaren’i kameralarda değil de doğal ortamında görmek isterseniz mayıs veya haziran aylarında da köye uğrayabilirsiniz. Ayrıca bu aylarda düzenlenen Uluslararası Leylek Festivaline denk gelirseniz köy canlıdır. Festivale katılarak harika konserler izleyebilir, sergileri gezebilir ve etkinliklere katılabilirsiniz.

Ayrıca Leylek Köyü’ne sizi karşılayan tabelaları takip ederek Uluabat Gölü kıyısında oluşturulan Leylek Yürüyüş Parkurunu kolayca bulabilir ve yol boyunca keyifli bir yürüyüş yapabilirsiniz. Bu yolda harika kareler yakalayabilir, belki bir leylek ile de yakın bir dostluk kurabilirsiniz.

DiyarbakırHaber Bülteni

Türkiye’de, bölgesinde ve dünyada neler olup bittiğini takip edin.

BENİ KAYDET

İstediğiniz zaman abonelikten çıkabilirsiniz. Kaydolarak Kullanım Koşullarımızı ve Gizlilik Politikamızı kabul etmiş olursunuz. Bu site reCAPTCHA tarafından korunmaktadır ve Google Gizlilik Politikası ve Hizmet Şartları geçerlidir.

.