
Birleşmiş Milletler Afet Riskini Azaltma Ofisi’nin verilerine göre, son otuz yılda dünya çapında altı milyar insan deprem, sel ve fırtınalardan kasırgalara, toprak kaymalarına ve daha fazlasına kadar 10.700’den fazla afetten etkilendi. Dahası, küresel risk yönetiminin yeniden düşünülmesi çağrısında bulunan yeni bir raporda, dünyanın artan felaketlerle yüzleşmeye yeterince hazır olmadığı belirtildi.
2015 yılında uluslararası topluluk, “Sendai Çerçevesi” olarak bilinen bir bildiriyle risk değerlendirmesi ve azaltma ile afet hazırlığına yatırım yaparak 2030 yılına kadar kayıpları ve hasarı azaltmak için küresel hedefler benimsedi.
Bununla birlikte, düzinelerce bilimsel kuruluşu içeren Uluslararası Bilim Konseyi raporu, “mevcut eğilimler göz önüne alındığında, 2030 yılına kadar Sendai Çerçevesi hedeflerine ulaşacağımız şüpheli” dedi.
İklim değişikliğinin şiddetlendirdiği sel ve fırtınalar, afetler listesinin başında geliyor ve toplamın %42’sini oluşturuyor.
Raporda, art arda gelen felaketlerin “dünyanın birçok yerinde güçlükle kazanılan kalkınma kazanımlarını gerilettiği” belirtiliyor.
ISC başkanı Peter Gluckman, “Bina yönetmeliklerinin güçlendirilmesinden tehlike uyarı sistemlerinin benimsenmesine kadar uzun vadeli planlama ve önleme konularına çok az dikkat ve yatırım yapılıyor” dedi.
Bu hazırlıksızlığın, uluslararası toplumun Türkiye ve Suriye’deki son deprem gibi felaketlerden sonra hızla seferber olmasına rağmen geldiğini de sözlerine ekledi.
BM’nin afet risklerini azaltma özel temsilcisi Mami Mizutori, “Son üç yılda yaşanan çok sayıda zorluk, bir sonraki felakete daha fazla küresel hazırlık için temel ihtiyacı ortaya koydu” dedi.
“Altyapımızı, topluluklarımızı ve ekosistemlerimizi sonradan yeniden inşa etmek yerine şimdi güçlendirmemiz gerekiyor” diye ekledi.
Rapor ayrıca kaynak tahsisi konularına da dikkat çekti. Örneğin, 2011 ile 2022 yılları arasında afet müdahalesi için gelişmekte olan ülkelere yapılan yardımın yalnızca %5,2’si risk azaltmaya ayrıldı. Geri kalanı yardım ve afet sonrası yeniden yapılanma için ayrıldı.
ISC, bir fırtınanın 24 saat önceden haber verilmesinin hasarı %30 oranında azaltabileceğini belirterek, erken uyarı sistemlerinin yaygın olarak konuşlandırılması çağrısında bulunuyor.
BM Genel Kurulu tarafından Ocak ayı sonlarında yayınlanan bir raporda, ülkelerin Sendai çerçevesi kapsamındaki hedeflere ulaşma yolunda olmadıklarına da dikkat çekildi.
Afetlerden etkilenen insan sayısı her yıl artmakla kalmıyor, aynı zamanda 2015-2021 yılları arasında yılda ortalama 330 milyar dolara ulaşan doğrudan hasar da artıyor.
Daily Sabah Bülteni
Türkiye’de, bölgesinde ve dünyada olup bitenlerden haberdar olun.
BENİ KAYDET
İstediğiniz zaman abonelikten çıkabilirsiniz. Kaydolarak Kullanım Koşullarımızı ve Gizlilik Politikamızı kabul etmiş olursunuz. Bu site reCAPTCHA tarafından korunmaktadır ve Google Gizlilik Politikası ile Hizmet Şartları geçerlidir.
.
More Stories
Soğuk ramazan gecelerinde keyif için sıcak içecekler
DNA Sonatı: Beethoven’ın saçı, ölümüyle ilgili genetik fikir veriyor
Kalp kırıklıklarını iyileştirmek: NZ, gençlerin ayrılıklarına yardımcı olmak için 4 milyon dolarlık bir program başlattı