Mart 24, 2023

Diyarbakır Haber

Diyarbakır Haberleri

Deniz seviyesi yavaşça yükselir, kesinlikle Honduras balıkçı köyünü yutar

Terk edilmiş evler, terk edilmiş işyerleri, harabe halindeki kulüpler. Burası deprem değil, tsunami değil. Güney Honduras’ta bir balıkçı köyü olan Cedeno’nun kıyı şeridinde çok daha yavaş ama eşit derecede yıkıcı bir güç iş başında – Pasifik Körfezi’ndeki Fonseca’daki diğer köylerde olduğu gibi: deniz seviyesinin yükselmesi.

Sürünen okyanus, Cedeno kıyılarındaki koruyucu mangrov ormanını her zamankinden daha fazla talep etti ve giderek artan şiddetli deniz dalgalanmalarıyla karayı pençeledi.

Honduras, El Salvador ve Nikaragua’nın paylaştığı Fonseca Körfezi’ndeki Cedeno ve diğer balıkçı köylerinin sakinleri, iklim değişikliğinin daha görünür semptomlarından birinin ön saflarında yer alıyor: eriyen buzulların ve buz tabakalarının neden olduğu deniz seviyesinin yükselmesi.

Geçen yıl bir fırtına dalgasında evini kaybeden ve şimdi oğlu ve geliniyle köhne bir kulübede yaşayan Cedeno’lu 40 yaşındaki ev kadını Telma Yadira Flores, “Deniz ilerliyor,” dedi. Kumlu plaj mutfak zeminidir. Agence France-Presse’ye (AFP) konuşan Flores, “Deniz tekrar gelirse, hareket etmek zorunda kalacağız. Nereye olduğunu görmemiz gerekecek.”

STK Coddeffagolf’a (Fonseca Körfezi Flora ve Fauna Savunma ve Geliştirme Komitesi) göre deniz, 17 yılda yaklaşık 7.000 kişilik bir yerleşim yeri olan Cedeno’ya 105 metre (344 fit) ilerledi. Çok sayıda ev ve küçük işyerinin yanı sıra bir deniz laboratuvarı, polis merkezi ve bir park da dalgalara terk edildi.

Bir zamanlar yaklaşık 400 çocuğa hizmet veren Michel Hasbun ilkokulu şimdi boş duruyor. AFP’ye konuşan 75 yaşındaki balıkçı Sergio Espinal, “Bir futbol sahası vardı, kayboldu” dedi.

“İyi restoranlar, iyi oteller vardı…” Ama artık yok.

Honduras, Fonseca Körfezi'ndeki Marcovia belediyesi Cedeno'da yükselen deniz seviyesiyle yıkılan binaların enkazı, 20 Şubat 2023. (AFP Fotoğrafı)

‘Bütün ülkeler yok olabilir’

Topluluk ayrıca azalan balık sayılarıyla da mücadele etmek zorunda kaldı.

Kökleri kabuklular, kabuklu deniz hayvanları ve daha sonra daha büyük hayvanlar için yiyecek görevi gören diğer birçok tür için fidanlık ve avlanma alanı işlevi gören mangrovlar, uyum sağlayamayacak kadar hızlı yükselen deniz seviyelerinin saldırısı altındadır.

39 yaşındaki tekne operatörü Luis Fernando Ortiz, eski bir başkan yardımcısının pastoral manzaraya bakan yıkık ve terk edilmiş malikanesine işaret ederken, “Yunus sürüleri olmadan önce köpekbalıkları, kılıç balıkları vardı … ve şimdi her şey kayboldu.” dedi. turkuaz sular.

Topluluğun umutları, kıyı dalgalanma korumalarını iyileştirmek ve hırpalanmış mangrovları yeniden ağaçlandırmak için hala planlama aşamasında olan bir Coddeffagolf projesine dayanıyor.

Bu ayın başlarında, Birleşmiş Milletler başkanı Antonio Guterres, küresel ısınmanın neden olduğu deniz seviyesindeki artışın, insanlar alçak yerleşim yerlerinden kaçarken “İncil ölçeğinde” toplu bir göçe neden olabileceği konusunda uyardı.

Guterres, BM Güvenlik Konseyi’ne yaptığı açıklamada, “Tehlike özellikle kıyı bölgelerinde alçak rakımlarda yaşayan yaklaşık 900 milyon insan için ciddi – bu, Dünya’daki her 10 kişiden biri” dedi. Alçak seviyedeki topluluklar ve tüm ülkeler sonsuza dek ortadan kaybolabilir” dedi.

Fonseca Körfezi'ndeki Marcovia belediyesi Cedeno plajı, Honduras, 19 Şubat 2023. (AFP Fotoğrafı)

Honduras, Fonseca Körfezi'ndeki Marcovia belediyesi Cedeno'da yükselen deniz seviyesiyle yıkılan bir binanın kalıntılarının yanında genç erkekler sohbet ediyor, 19 Şubat 2023. (AFP Fotoğrafı)

Honduras halihazırda Amerika Birleşik Devletleri’ne bağlı belgesiz göçmenlerin önemli bir kaynağı. BM’nin Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC), deniz seviyelerinin 1900 ile 2018 arasında 15 ila 25 santimetre (6 ila 10 inç) yükseldiğini söylüyor.

Ve eğer dünya sanayi öncesi döneme kıyasla sadece 2 santigrat derece (3,6 Fahrenhayt derece) ısınırsa, bu seviyeler 2100 yılına kadar yeniden 43 santimetre yükselecek. IPCC’ye göre, önümüzdeki 100 yıl içinde tüm mangrov ormanları yok olabilir .

Mangrovlar sadece deniz yaşamını sürdürmekle kalmaz, aynı zamanda gezegeni ısıtan karbondioksiti hapseder ve kıyı şeritlerini fırtınalardan ve dalgalanmalardan korur.

IPCC’ye göre, Orta Amerika’nın Atlantik ve Pasifik kıyıları “mevcut türlerin yaklaşık% 40’ı yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğundan, gezegende mangrovlar açısından en çok tehlike altında olanlardan bazılarıdır”.

Bu hafta Perşembe ve Cuma günleri, hükümet liderleri, özel sektör, sivil toplum ve akademisyenler, baskı altındaki deniz kaynaklarının nasıl kurtarılacağını tartışmak üzere “Bizim Okyanus” konferansı için Panama’da bir araya gelecekler.

Daily Sabah Bülteni

Türkiye’de, bölgesinde ve dünyada olup bitenlerden haberdar olun.

BENİ KAYDET

İstediğiniz zaman abonelikten çıkabilirsiniz. Kaydolarak Kullanım Koşullarımızı ve Gizlilik Politikamızı kabul etmiş olursunuz. Bu site reCAPTCHA tarafından korunmaktadır ve Google Gizlilik Politikası ile Hizmet Şartları geçerlidir.

.