Mart 24, 2023

Diyarbakır Haber

Diyarbakır Haberleri

Crush sendromu: Depremzedeler için yıkıcı olasılık

Güneydoğu Türkiye, bu ay 41.000’den fazla insanı öldüren birçok yıkıcı depreme maruz kaldı, bu nedenle ezilme sendromu her zamankinden daha önemli hale geldi.

Travmatik rabdomiyoliz veya Bywaters sendromu olarak da bilinen Crush sendromu, iskelet kasında ezilme yaralanmasının neden olduğu, organ işlev bozukluğu, çoklu sistem organ yaralanması veya ölümle sonuçlanabilecek önemli şok ve böbrek yetmezliği ile karakterize edilen sistemik bir tablodur.

Ezilme yaralanması, vücudun etkilenen bölgelerinde kas şişmesine ve nörolojik rahatsızlıklara neden olan kolların, bacakların veya vücudun diğer bölümlerinin sıkışmasıdır. Ezilme yaralanması sistemik belirtileri zorladığında ezilme sendromuna dönüşür. Sendrom genellikle deprem gibi felaketlerde ortaya çıkar ve tıptaki en önemli zorluklardan bazılarını sunar.

Ezilme yaralanmalarında amputasyon olmadan hastayı kurtarmak mümkün olabilir; ancak ciddi durumlar için alan amputasyonları gerekli olabilir.

Samsun Ondokuz Eylül Üniversitesi (OMÜ) Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. birçok faktör.

Coşkun, OMÜ tıp fakültesinin depremin olduğu bölgeye gönderdiği 40 kişilik sağlık ekibinin bir parçası. Depremzedeler için ellerinden geleni yaptıklarını söyledi. Başladığımız gibi ortopedik anlamda çok sayıda kırık ve çıkık vakasıyla karşılaştık” dedi.

“Afetlerde sıkça karşılaştığımız ‘crush sendromu’, ‘kompartman sendromu’ gibi tıbbi durumlar oldukça yaygındı.”

Kompartman sendromu, vücudun anatomik kompartımanlarından biri içindeki artan basıncın, o boşluktaki dokuya yetersiz kan temini ile sonuçlanmasıdır. Akut veya kronik olabilir. Bacak veya kol kompartmanları en sık tutulur.

Tarih, etkiler

Ezilme sendromu ilk kez 1923 yılında Seigo Minami adlı bir Japon doktor tarafından rapor edildi. Minami, Birinci Dünya Savaşı’nda böbrek yetmezliği nedeniyle ölen üç askerin patolojisini inceledi. İngiliz doktor Eric Bywaters daha sonra bunu, II.

Sendrom, ezme basıncının serbest bırakılmasından sonra ortaya çıkan bir reperfüzyon yaralanmasıdır. Mekanizmanın, iskemik koşullardan zarar görmüş iskelet kasının parçalanması olan rabdomiyolizin ürünleri olan kas yıkım ürünlerinin, özellikle miyoglobin, potasyum ve fosforun kan dolaşımına salınması olduğuna inanılmaktadır.

Böbrekler üzerindeki spesifik etki tam olarak anlaşılamamıştır ancak kısmen miyoglobin nefrotoksik metabolitlerine bağlı olabilir. En yıkıcı sistemik etkiler, hasta uygun şekilde hazırlanmadan ezme basıncı aniden serbest bırakıldığında reperfüzyon sendromuna neden olarak ortaya çıkabilir. Doğrudan ezilmeden etkilenen dokuya ek olarak, doku daha sonra uzuvlarda ve ekstremitelerde ani yeniden oksijenlenmeye maruz kalır. Uygun bakım olmadan, ağrı kesici uygulanan bir hasta iyileşme sırasında neşeli olabilir ve bundan kısa bir süre sonra ölebilir. Bu ani başarısızlık “gülen ölüm” olarak adlandırılır.

Semptomlar beş P’yi içerir: ağrı, solgunluk, paresteziler – iğneler ve iğneler, felç ve nabızsızlık.

önem derecesi

Coşkun, “ezilme sendromu”nun ezilme, çarpma, moloz altında kalma, darbe alma ve uzun süre hareketsiz kalma gibi durumlar sonucunda ortaya çıkan tıbbi bir durum olduğunu belirtti. Yıkılan yapı ve enkaz altından çıkan kişilerde de sıklıkla görüldüğüne dikkat çeken Dr.

“Özellikle belirli bir dönem enkaz altında kalan kişilerde sıklıkla gördüğümüz tıbbi bir durumdur. Pandemi sürecinde her doktorun COVID-19 ile ilgili bulaşıcı hastalıklar hakkında bir miktar bilgisi olduğu gibi, ‘crush sendromu’ da yaşanması gereken bir sendromdur. Coşkun, Demirören Haber Ajansı’na (DHA) verdiği demeçte, “Artık tüm doktorlar tarafından iyi biliniyor. Daha çok ortopedi ve nefroloji bölümleriyle ilgili olsa da hasta için hayati önemini herkesin bilmesi gerekiyor.”

“’Crush sendromu’ ekstremite kayıplarının yanı sıra ikincil kayıplara ve böbrek hasarı ile ölümlere yol açabiliyor. Şiddeti birçok faktöre bağlı. Tedavisi için, iyi bir nefrolog, gerekirse hasta birden fazla kez diyalize alınmalı ve agresif sıvılarla tedavi edilmelidir” dedi.

‘Deprem nöbetçileri’

20 bine yakın kişinin hayatını kaybettiği 1999 depremini İstanbul’da yaşadığını ifade eden Coşkun, deprem psikolojisini çok iyi bildiğini ifade etti. Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerde evlerinin yıkılması nedeniyle hastane çalışanlarının eşleri, çocukları ve aileleri ile birlikte hastanede kalmak zorunda kaldıklarını da söyledi.

“Biz depremzedelere müdahale ederken çocuklar bizi ‘deprem bekçisi’ olarak tanıttı. Resimleri odalarımızın kapılarına astık.Doktor(ve)hemşirelerin evleri depremde hasar gördü, ailelerini hastaneye getirdiler.Çocukların yaptığı resimler bizleri çok duygulandırdı.”

Daily Sabah Bülteni

Türkiye’de, bölgesinde ve dünyada olup bitenlerden haberdar olun.

BENİ KAYDET

İstediğiniz zaman abonelikten çıkabilirsiniz. Kaydolarak Kullanım Koşullarımızı ve Gizlilik Politikamızı kabul etmiş olursunuz. Bu site reCAPTCHA tarafından korunmaktadır ve Google Gizlilik Politikası ile Hizmet Şartları geçerlidir.

.