Mart 31, 2023

Diyarbakır Haber

Diyarbakır Haberleri

Bu şekilde doğdu, dans etmek için: Çalışma, Lady Gaga şarkılarıyla dans eden fareler buldu

Tokyo Üniversitesi’ndeki araştırmacılar Mozart, Queen ve Lady Gaga’nın “Born” şarkısını çalarken, farelerin Lady Gaga gibi yıldızların şarkılarının ritmine göre hareket ettiğini keşfeden Japon bilim adamlarına göre akılda kalıcı müzikle baş sallamak sadece bir insan alışkanlığı değil. Bu Yol”, en küçük hareketleri bile algılamak için minyatür sensörler giyen farelere.

Kemirgenlerin, daha önce insanlara özgü bir beceri olduğuna inanılan hareketlerini ritme göre senkronize etme konusunda doğuştan gelen bir yeteneğe sahip olduklarını keşfettiler.

Araştırmayı yürüten ekipten doçent Hirokazu Takahashi, “Farelerin beyinleri, vücutları çok az hareket etse de müziğe iyi tepki verecek şekilde tasarlanmıştır” dedi.

Agence France-Presse’ye (AFP) Salı günü verdiği demeçte, “Hepimiz müziğin büyülü güçleri olduğuna inanıyoruz, ancak mekanizmaları hakkında hiçbir şey bilmiyoruz.”

Bu nedenle, “duygu veya hafızanın etkisi olmadan, ne tür ses bağlantılarının beyne hitap ettiğini bulmak istedik.”

Sıçanlar için, “bopping” etkisi en çok dakikada 120 ve 140 vuruş aralığındaki müzik için telaffuz edildi – insanlarla aynı.

Bu, bilim adamlarının bunun farklı türler arasında tutarlı bir reaksiyon olabileceği varsayımına yol açtı.

Takahashi, “Müzik bedeni hareket ettirir. İşitme sisteminin ötesine geçer ve motor sistemini etkiler… sesin gücü o kadar büyüktür,” dedi.

Araştırmada ağırlıklı olarak Mozart’ın dört farklı tempoda çaldığı K.448 Re Majör İki Piyano Sonatı üzerinde durulmuştur.

Ancak bilim adamları Takahashi’nin öğrencileri tarafından seçilen “Born This Way” şarkısını ve Queen’in “Another One Bites the Dust” şarkısındaki sürüş ritmini de denediler.

Müziği ve diğer sesleri esrarengiz bir şekilde taklit etmeleriyle ünlü papağanlar gibi diğer evcil hayvanların aksine, çalışmadaki fareler ilk kez müzik dinlemişlerdi.

Takahashi, müziğin fareler üzerindeki etkisinin şimdiye kadar göz ardı edilmiş olabileceğini, çünkü önceki araştırmaların hareket sensörleri yerine video görüntüleri kullanılarak yapıldığını ve bu da hayvanların küçük hareketlerinin tespit edilmesini zorlaştırdığını söyledi.

Çalışma geçen hafta hakemli Science Advances dergisinde yayınlandı.

Gelecekte Takahashi, ritmin ötesine geçmek ve melodi ve armoninin beyin üzerindeki etkilerini keşfetmek istediğini söyledi.

Müziğin duygusal bir etkisi varsa, onu hayvanlarda görebileceğimiz noktaya gelebilsek gerçekten ilginç olurdu” dedi.

Daily Sabah Bülteni

Türkiye’de, bölgesinde ve dünyada olup bitenlerden haberdar olun.

BENİ KAYDET

İstediğiniz zaman abonelikten çıkabilirsiniz. Kaydolarak Kullanım Koşullarımızı ve Gizlilik Politikamızı kabul etmiş olursunuz. Bu site reCAPTCHA tarafından korunmaktadır ve Google Gizlilik Politikası ile Hizmet Şartları geçerlidir.

.