
Çoğu ziyaretçi Türkiye mutfağının meşhur şerbetli baklava çeşitleri ve toz lokum çeşitlerine aşina olsa da, aslında daha çok kış aylarında tüketilen bir sürü lezzetli ve doyurucu tatlı çeşidi vardır. Bu tatlılar doğası gereği besleyici olsalar da daha ağır olma eğilimindedirler, bu nedenle bunaltıcı yaz mevsimi sona erdiğinde daha görünür bir giriş yaparlar.
Bu kış denemeniz gereken en popüler ve lezzetli Türk tatlılarının listesine göz atın.
İstanbul, Türkiye’de çeşitli baklava ve kadayıf tatlıları. (Getty Images Fotoğrafı)
üç kadayıf
“Kadayıf” terimi, baklavaya uygulanan imza şekerli şerbette kullanılan bir dizi Osmanlı tatlısına verilen addır. Ekmek kadayıf, kaymakla servis edilen ekmek muhallebi versiyonudur. Muhallebi bazen ortasında bir muhallebi içerir, bazen de dövülmüş antep fıstığı veya cevizle kaplanabilir. Yassı kadayıf, irmikle yapılan, pekmeze bulanan ve dövülmüş fındıkla süslenen, avuç içi büyüklüğünde, hilal şeklinde kızartılmış bir hamurdur. Tel kadayıf, baklava büyüklüğünde bir börek gibidir, ancak bu durumda, irmiğe verilen isim olan tel kadayıftan yapılır.
Sadece ‘peynir’ deyin!
Türk mutfağı aslında hem biraz tuzlu hem de tatlı olan, bazıları şurupla ıslatılmış ve diğerleri künefe ve hoşmerim gibi daha çok muhallebi formatında servis edilen peynir bazlı tatlılardan oluşan ilginç bir diziye sahiptir.
Künefe, tüm Orta Doğu’da sevilen ve ülke genelinde birçok et lokantasında ve pidecide bulunabilen bir tatlıdır. En önemlisi, Türkiye’nin mutfak başkenti Gaziantep’ten gelen yuvarlak, peynir dolgulu, ince örülmüş hamur katmanları (tel kadayıf) içinde tatlı bir şuruba batırılmış, fırında pişmiş ve altın rengi ve çıtır çıtır eritilmiş peynir sızıntısı ile servis edilen bir tatlıdır. merkezden.
Künefe, tüm Türkiye’de ve özellikle Gaziantep’te çok sevilen bir tatlıdır. (Getty Images Fotoğrafı)
höşmerim
Türkiye’nin Ege bölgesinde popüler olan peynirli tatlı höşmerim, “peynir helvası” olarak da anılır. Puding kıvamında servis edilen bu tatlı, sadece üç ana malzemeyle hazırlanıyor: tuzsuz peynir, irmik ve şeker. Üzerine dondurma, bal veya yer fıstığı da eklenebilir.
Helva: İrmik ve tahin
Adı geçen peynir helvasından irmik helvasına, tahin helvasına kadar çok çeşitli tatlılarda helva kelimesi kullanılmaktadır. Genel olarak Helva, kalın bir un, irmik, tohum veya fındık karışımını ifade eder. İrmik helvasında irmik, tereyağı ve süt ile şeker ve çam fıstığı ile kuru bir lapa haline gelinceye kadar eritilir ve üzerine tarçın serpilerek servis edilir. Tahin helvasında tahin, un ve şekerle harmanlanarak blok haline getirilir. Gerçek bir ziyafet, tahin helvasının eritilip neredeyse kristalleşerek, Türkiye’nin imzası olan taze pişmiş beyaz somon ekmeği parçalarıyla sızan mus benzeri bir kıvama ulaştığı bir tatlı olan “fırında tahin hevlası”dır. somun ekmek.
Katmer, şerbet ve kapladığı yer fıstığı ile sızan lezzetli bir tatlıdır. (Getty Images Fotoğraf)
Katmer
Kimi zaman üzerine katlanmış yufkadan krep görünümünde ince bir yufka ile hazırlanan, kimi zaman ise her iki şekilde de üst üste dizilmiş ince krepleri ifade edebilen Katmer, şerbet ve yer fıstığı ile sızan lezzetli bir tatlıdır. içinde kaplıdır.
Burma tatlısı, şuruba batırılmış ezilmiş fındıkla doldurulmuş tüplere doldurulmuş uzun, ince, lapa lapa yufkalardır. Tatlı büyüklüğünde porsiyonlarda servis edilen bir baklava türüdür ve ceviz, fındık veya fıstık ve hatta künefe peyniri ile doldurulabilir.
Güllaç
Türkiye’nin en geleneksel tatlılarından biri olan güllaç, en çok ramazan ayında tüketilir. Nişasta ve undan yapılan, güllaç yaprağı adı verilen yufka benzeri ince tabakalar, süt ve gül suyuna batırılıp, nar ve dövülmüş cevizle kaplanır. Sonuç, muhallebi ve baklavanın kremsi bir kombinasyonudur.
Türkiye’nin en geleneksel tatlılarından biri olan güllaç, en çok ramazan ayında tüketilir. (Getty Images Fotoğrafı)
puding serisi
Ülke genelinde hanelere ve geleneksel restoranların, tatlıcıların ve pastanelerin çoğunda en sevilen Türk tatlıları muhallebi tatlılarıdır. Sütlaçtan merak uyandıran tavuk göğsüne, kazandibi ve supangleye, bunlar en klasik Türk tatlılarıdır. Soğuk kış akşamlarında babamla muhallebeciye gittiğimizi hatırlıyorum, babamla her gece farklı bir puding yerdim, ben ise çikolatalı pudingli supangleyi yerdim.
Deşifre edilen pudingler şöyle:
Sütlaç, tarçın, vanilya ve kuru üzümle tatlandırılmış sütlaçtır. Tavuk göğsüne dönüşen tavuk göğsü, muhallebi içine karıştırılmış ince tavuk göğsü ipliklerinden yapılırken, Kazandibi geleneksel olarak üstünde karamelizasyon tabakası olan tavuk göğsüdür. Supangle ise genellikle kasenin dibinde bir parça kek veya profiterol benzeri bir hamur işi olan bir çikolatalı pudingdir.
Mozaik makarna (Türkçe’de pasta anlamına gelen “makarna”), Türkiye’de bir çay saati geleneği haline gelen, yapımı ve çömlek partilerine taşınması kolay, klasik, kolay bir pastadır. Pişmeyen bu kekte tereyağ, kakao tozu ve süt ile karıştırılarak petit beurre bisküvi kırılır. Kalıba şekil verilip soğutulduğunda, parçalanmış bisküvilerin içine dilimlendiğinde mozaik sanatını andırıyor.
Aşure, İngilizce’de Noah’s Pudding olarak bilinen geleneksel bir tatlıdır ve besleyici tatlılar kategorisinde akla gelebilecek hemen hemen her malzemeyi içerir. (Getty Images Fotoğrafı)
aşure
İngilizce’de Noah’s Pudding olarak bilinen bu geleneksel tatlı, besleyici tatlılar kategorisinde akla gelebilecek hemen hemen her malzemeyi içerdiğinden, Aşure kesinlikle en basitinden en karmaşığına doğru skalayı değiştirir. Bolluk ve bereketin simgesi olan bu tatlının her yıl özel bir günü vardır – bu yıl 8 Ağustos, gelecek yıl 28 Temmuz – bu gün haneler tarafından hazırlanır ve komşulara, aileye, arkadaşlara ve topluma dağıtılır. Nohut ve beyaz fasulye, pirinç ve buğday tanelerinden yapılan muhallebinin ardından kuru kayısı, incir, kuru üzüm, kuş üzümü, badem, fındık ve ceviz karıştırılarak üzerine toz antep fıstığı ve nar taneleri konur.
lokma
Havadar bir çörek deliği olarak en iyi tarif edilebilecek olan lokma, tatlı bir şerbetle ıslatılmış, kızartılmış küçük hamur toplarıdır. Bu küçük toplar, özel törenler için yüzlerce kızartılır ve adak olarak ücretsiz olarak dağıtılır. Bu törenlere “hayır” denilebilir ki bu hayırseverlik olarak tercüme edilebilir. Bunlar bir yiyecek dağıtımıdır ve bu durumda lokma, bir şey veya biri için minnettarlığın şerefine veya bir sevgiliyi anmak için. Pratikte bu, birini sünnet töreninden sonra askere göndermek, nişanlanmak veya birini ölüm yıldönümünde anmak olabilir. Geleneğe göre, altın cennetin bu leziz küçük topları dağıtılır ve katılanlar bir “Hayır” duası ederler.
Daily Sabah Bülteni
Türkiye’de, bölgesinde ve dünyada olup bitenlerden haberdar olun.
BENİ KAYDET
İstediğiniz zaman abonelikten çıkabilirsiniz. Kaydolarak Kullanım Koşullarımızı ve Gizlilik Politikamızı kabul etmiş olursunuz. Bu site reCAPTCHA tarafından korunmaktadır ve Google Gizlilik Politikası ile Hizmet Şartları geçerlidir.
.
More Stories
Kayıp ısırık: ‘T. rex’in dudakları vardı, çıkıntılı tırtıklı dişleri yoktu’
Bu ay geliyor: Ara tatil, dilek dileme, en tatlı tatil
Türk sağlık uzmanı: Ramazan sigarayı bırakmak için ‘iyi bir fırsat’