
Kuzey Kutbu’ndaki ıssız bir adadaki Ren geyiği çobanları, Doğu Sibirya’nın donmuş vahşi doğasında 3.500 yıldır neredeyse mükemmel şekilde korunmuş bir boz ayı keşfettiler ve bir bilim adamları ekibi şimdi üzerinde otopsi yaptı.
Doğu Sibirya’daki Yakutsk’taki Kuzey-Doğu Federal Üniversitesi’ndeki Lazarev Mamut Müzesi Laboratuvarı’nın laboratuvar şefi Maxim Cheprasov, “Bu bulgu kesinlikle benzersiz: eski bir boz ayının tam karkası” dedi.
Dişi ayı, ren geyiği çobanları tarafından 2020 yılında Moskova’nın yaklaşık 4.600 km doğusundaki Yeni Sibirya takımadalarının bir parçası olan Bolshoy Lyakhovsky Adası’ndaki permafrostun dışına çıkmış olarak bulundu.
Bolshoy Etherican Nehri’nin hemen doğusunda bulunduğu için Etherican boz ayısı olarak adlandırılmıştır.
Aşırı sıcaklıklar, ayının yumuşak dokusunun yanı sıra son yemeklerinden geriye kalan kuş tüyleri ve bitkiler gibi 3.460 yıl boyunca korunmasına yardımcı oldu. Ayı, 1,55 metre (5,09 fit) boyunda ve yaklaşık 78 kilogram (12 taş) ağırlığında olarak tanımlanıyor.
Cheprasov, “İlk kez yumuşak dokulu bir karkas bilim adamlarının eline geçti, bu da bize iç organları inceleme ve beyni inceleme fırsatı veriyor” dedi.
Sibirya’daki bilimsel ekip, ayının sert derisini keserek bilim adamlarının beynini, iç organlarını incelemesine ve bir dizi hücresel, mikrobiyolojik, virolojik ve genetik çalışma yürütmesine olanak sağladı.
Ekip antik canavarı incelerken ayının pembe dokusu ve sarı yağı açıkça görülüyordu.
Ayrıca beynini çıkarmadan önce kafatası kemiği tozunu emmek için elektrikli süpürge kullanarak kafatasını da kestiler.
Cheprasov, “Genetik analiz, ayının mitokondriyal DNA’sında Rusya’nın kuzeydoğusundaki modern ayıdan – Yakutistan ve Çukotka’dan farklı olmadığını gösterdi” dedi.
Ayının muhtemelen 2 ila 3 yaşlarında olduğunu söyledi. Omurgasına aldığı bir darbe sonucu öldü.
Ancak şu anda anakaradan 50 kilometrelik bir boğazla ayrılan adaya ayının nasıl geldiği belli değil. Buzun üzerinden geçmiş olabilir, yüzerek geçmiş olabilir veya ada hala anakaranın bir parçası olabilir.
Lyakhovsky adaları, hem bilim adamlarını hem de yünlü mamut avlayan fildişi tüccarlarını kendine çeken, dünyanın en zengin paleontolojik hazinelerinden bazılarına sahiptir.
Daily Sabah Bülteni
Türkiye’de, bölgesinde ve dünyada olup bitenlerden haberdar olun.
BENİ KAYDET
İstediğiniz zaman abonelikten çıkabilirsiniz. Kaydolarak Kullanım Koşullarımızı ve Gizlilik Politikamızı kabul etmiş olursunuz. Bu site reCAPTCHA tarafından korunmaktadır ve Google Gizlilik Politikası ile Hizmet Şartları geçerlidir.
.
More Stories
DNA Sonatı: Beethoven’ın saçı, ölümüyle ilgili genetik fikir veriyor
Kalp kırıklıklarını iyileştirmek: NZ, gençlerin ayrılıklarına yardımcı olmak için 4 milyon dolarlık bir program başlattı
Bilim adamları, okyanusun esrarengiz en küçük devi minke balinasını inceliyor