
Görünüşe göre NASA bir mola veremiyor. Uzay ajansının en son ve en büyük yeni ay roketinin uzun süredir ertelenen mürettebatsız fırlatılışı, Florida’daki Cape Canaveral yakınlarında bir kasırganın vurması beklendiği için yeniden planlandı ve en az iki gün ertelendi.
Kennedy Uzay Merkezi, Florida’nın Atlantik kıyısının 386 kilometrelik (240 millik) bir bölümünün ortasına yakın bir yerde bulunuyor ve tahminciler Tropical Storm Nicole’un Çarşamba gecesi veya Perşembe günü erken saatlerde Kategori 1 kasırgası olarak çarpma olasılığının yüksek olduğunu söylüyor.
Miami merkezli Ulusal Kasırga Merkezi’nin bildirdiğine göre, Salı gecesi itibariyle Nicole, maksimum 100 km/s (65 mil/sa) hızda sürekli rüzgarları paketliyor ve Florida’ya giderken kuzey Bahamalar’a doğru ilerlerken güç kazanıyordu.
Kategori 1 kasırga, 119 ila 153 kph arasında en yüksek sürekli rüzgarlara sahiptir.
NASA’nın 32 katlı yeni nesil roketi, geçen hafta fırlatma rampasına, aya ve geri dönüşüne ilk, mürettebatsız uçuşu için yerden kaldırmak için üçüncü bir girişim olacak şekilde fırlatıldı.
NASA’nın iddialı yeni Artemis ay keşif programının ilk görevini işaret eden uçuş, önümüzdeki Pazartesi günü kalkışa ayarlanmıştı.
Nicole’ün yaklaşımı NASA’nın bu fırlatma penceresini en az iki gün, yani 16 Kasım Çarşamba gününe ertelemesine neden oldu ve işçilere fırtınadan önce ailelerine ve evlerine bakmaları ve sonrasında roketi uçuşa hazırlamaları için fazladan zaman verdi.
NASA, uzay aracını hangarına geri döndürmeye çalışmak yerine, Uzay Fırlatma Sistemi (SLS) roketini ve Orion kapsülünü fırtına boyunca fırlatma rampasına demirli tutacağını söyledi – ek riskler içeren yaklaşık 12 saatlik bir taahhüt.
Cape’in ABD Uzay Kuvvetleri İstasyonu için bir fırlatma hava durumu görevlisi olan Mark Burger, roketi hangarına ve hangarından taşımak için kullanılan dev traktör paletlisinin parçalanması durumunda, uzay aracının daha savunmasız bırakılabileceğini söyledi.
Burger, Reuters’e verdiği demeçte, “Rüzgardan gelen güçlere maruz kalan Crawlerway’de saatlerce oturmak olabilir ve bu kesinlikle en kötü senaryo olur.”
NASA, roketin, Cape’deki üst sınır tahmininde, şiddetli yağmurlara ve saatte 136 km’ye kadar çıkan rüzgarlara maruz kalmaya dayanacak şekilde inşa edildiğini söyledi.
Fırtınaya hazırlık olarak ekipler, uzay aracının sistemlerini kapattı ve roketi ve diğer ekipmanı sahada güvence altına almak için önlemler aldı. Komplekste kalmak ve fırtına sırasında koşulları izlemek için bir “sürücü” ekibi görevlendirildi.
29 Ağustos ve 3 Eylül’de önceki iki Artemis I fırlatma denemesi teknik sorunlar nedeniyle iptal edildi ve roket, Ian Kasırgası nedeniyle hangarına geri taşındı.
NASA, Artemis I’in 16 Kasım’da, 01:00 EST’de (06:00 GMT) açılan iki saatlik bir fırlatma penceresi sırasında yerden kalkarsa, Orion kapsülünün 11 Aralık’ta suya inmek için Dünya’ya döneceğini söyledi. 19 Kasım için bir yedekleme başlatma tarihi belirlendi.
DiyarbakırHaber Bülteni
Türkiye’de, bölgesinde ve dünyada neler olup bittiğini takip edin.
BENİ KAYDET
İstediğiniz zaman abonelikten çıkabilirsiniz. Kaydolarak Kullanım Koşullarımızı ve Gizlilik Politikamızı kabul etmiş olursunuz. Bu site reCAPTCHA tarafından korunmaktadır ve Google Gizlilik Politikası ve Hizmet Şartları geçerlidir.
.
More Stories
Kayıp ısırık: ‘T. rex’in dudakları vardı, çıkıntılı tırtıklı dişleri yoktu’
Bu ay geliyor: Ara tatil, dilek dileme, en tatlı tatil
Türk sağlık uzmanı: Ramazan sigarayı bırakmak için ‘iyi bir fırsat’