Mart 24, 2023

Diyarbakır Haber

Diyarbakır Haberleri

Arkeologlar Mısır’da gülen yüzlü, gamzeli sfenks ortaya çıkardı

Mısır’daki arkeologlar, ülkenin güneyindeki antik bir tapınakta, “gülen yüz ve iki gamze” ile süslenmiş sfenks benzeri bir heykelin yanında bir türbe kalıntısı ortaya çıkardılar.

Ülkenin en iyi korunmuş antik alanlarından biri olan Hathor Tapınağı yakınlarındaki buluntu, son birkaç aydır yapılan bir dizi keşfin sonuncusu.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, eski bir Roma imparatorunun stilize edilmiş bir temsili olduğuna inanılan kireçtaşı eserin, Mısır’ın güneyindeki tapınağın yakınında iki katlı bir mezarda bulunduğu belirtildi.

6 Mart 2023, Mısır’ın Qena kentindeki bir arkeolojik alandan bir Roma imparatoruna benzetildiğine inanılan bir sfenks heykeli ortaya çıkarıldı. (AP Fotoğrafı)

Bakanlığın yaptığı açıklamada, araştırmacıların “güzel ve doğru bir şekilde oyulmuş” sfenksin yanında “demotik ve hiyeroglif yazılarla yazılmış bir Roma steli” buldukları belirtildi.

Tamamen deşifre edildiğinde, stel, Mısır araştırma ekibinin İmparator Claudius olabileceğini söylediği yontulmuş hükümdarın kimliğine ışık tutabilir.

Mısır'ın Qena kentinde bir sfenks heykelinin keşfedildiği bir arkeolojik alandan çıkarılan, Hiyeroglif ve Demotik alfabesiyle yazılmış, Antik Roma dönemine tarihlenen bir tablet, 6 Mart 2023. (AP Fotoğrafı)

Mısır’ın Qena kentinde bir sfenks heykelinin keşfedildiği bir arkeolojik alandan çıkarılan, Hiyeroglif ve Demotik alfabesiyle yazılmış, Antik Roma dönemine tarihlenen bir tablet, 6 Mart 2023. (AP Fotoğrafı)

Başkent Kahire’nin yaklaşık 500 kilometre (310 mil) güneyinde bulunan Hathor Tapınağı, Fransız Sebastien Louis Saulnier’in onu patlatmasından bir asırdan fazla bir süre sonra, 1922’den beri Paris’teki Louvre’da sergilenen bir göksel harita olan Dendera Zodiac’a ev sahipliği yapıyordu. tapınak. Mısır onu geri istiyor.

Ülke, son aylarda, özellikle Kahire’nin güneyindeki Saqqara nekropolünde ve antik dünyanın yedi harikasından ayakta kalan tek yapıya ev sahipliği yapan Giza’da önemli arkeolojik keşifler ortaya çıkardı.

Perşembe günü, eski eserler bakanlığı, arkeolog Zahi Hawass’ın söylediğine göre Büyük Giza Piramidi içinde dokuz metrelik gizli bir geçidin keşfini duyurdu.

Yetkililer Ocak ayında, daha güneyde, Luksor’da, arkeologların 1.800 yıllık “Roma döneminden kalma eksiksiz bir yerleşim kenti” keşfettiklerini duyurdu.

Bazı uzmanlar bu tür duyuruları bilimsel olmaktan çok siyasi ve ekonomik ağırlık olarak görüyor. Ciddi bir mali krize rağmen Mısır, hayati turizm endüstrisini canlandırmak için turizme güveniyor.

Hükümet, pandemiden önce 13 milyondan 2028 yılına kadar yılda 30 milyon turist çekmeyi hedefliyor.

Daily Sabah Bülteni

Türkiye’de, bölgesinde ve dünyada olup bitenlerden haberdar olun.

BENİ KAYDET

İstediğiniz zaman abonelikten çıkabilirsiniz. Kaydolarak Kullanım Koşullarımızı ve Gizlilik Politikamızı kabul etmiş olursunuz. Bu site reCAPTCHA tarafından korunmaktadır ve Google Gizlilik Politikası ile Hizmet Şartları geçerlidir.

.