Mart 31, 2023

Diyarbakır Haber

Diyarbakır Haberleri

Arkeologlar antik tarakta nadir bulunan Kaanit yazıtını keşfettiler

İsrailli arkeologlar, yaklaşık 3700 yıl önce Kenan dilinin kullanımına yeni bir ışık tutan ve muhtemelen Kenan alfabesindeki bilinen en eski tam cümleyi işaret eden bir fildişi tarağı üzerinde nadir bulunan bir yazıt keşfettiler.

Yazıt, insanları bitlerden kurtulmak için saçlarını ve sakallarını taramaya teşvik ediyor. Cümle 17 harf içeriyor: “Bu diş, saç ve sakal bitlerini kökünden söksün.”

Uzmanlar, keşfin, insanlığın MÖ 1800 civarında icat edilen Kenan alfabesinin en erken kullanımlarından bazılarına ve İbranice, Arapça, Yunanca, Latince ve Kiril gibi birbirini takip eden tüm alfabetik sistemlerin temelini oluşturduğuna yeni bir ışık tuttuğunu söylüyorlar.

Sıradan konu, insanların o zamanlar günlük yaşamda bitlerle sorun yaşadıklarını gösteriyor – ve arkeologlar tarakta saç bitine dair mikroskobik kanıtlar bile bulduklarını söylüyorlar.

Havadan çekilmiş bir resim, Kudüs’ün yaklaşık 40 kilometre (25 mil) güneybatısında önemli bir Kenan şehri olan Tel Lachish arkeolojik alanını gösteriyor, 8 Kasım 2022. (AFP Photo)

Tarak ilk olarak 2016 yılında İsrail’in güneyindeki bir arkeolojik alan olan Tel Lachish’te kazılmıştı, ancak İsrail İbrani Üniversitesi’nden bir profesör, üzerinde yazılı küçük kelimeleri fark ettiğinde ancak geçen yılın sonlarındaydı. Buluntunun detayları Çarşamba günü Jerusalem Journal of Archaeology’de yayınlanan bir makalede yayınlandı.

Baş araştırmacı, İbrani Üniversitesi arkeologu Yosef Garfinkel, Associated Press’e (AP) yıllardır Kenan alfabesini taşıyan birçok eser bulunmasına rağmen, bunun keşfedilen ilk tam cümle olduğunu söyledi.

Garfinkel, sadece birkaç harften, belki de şurada burada bir kelimeden oluşan önceki bulguların, Kenanlılar üzerindeki yaşamlar hakkında daha fazla araştırma için fazla yer bırakmadığını söyledi. “Yeterli malzememiz yoktu” dedi.

Garfinkel, bulgunun aynı zamanda antik çağ hakkında tartışmalara da yer açtığını da sözlerine ekledi. Cümlenin antik kentin saray ve tapınak bölgesinde fildişi bir tarak üzerinde bulunması, sakaldan söz edilmesiyle birleştiğinde, yalnızca varlıklı erkeklerin okuyup yazabildiğini gösterebilir.

Garfinkel, “Bu çok insani bir metin” dedi. “Bize insanların gerçekten değişmediğini ve bitlerin gerçekten değişmediğini gösteriyor.”

Kenanlılar – modern İbranice, Arapça ve Aramice ile ilişkili – eski bir Sami dili konuşuyorlardı ve doğu Akdeniz’e bitişik topraklarda yaşıyorlardı. Bilinen ilk alfabetik yazı sistemini geliştirdiklerine inanılıyor.

Kudüs, İsrail, 8 Kasım 2022'deki İbrani Üniversitesi'nin koruma laboratuvarında nadir bulunan bir yazıtlı fildişi tarak. (AFP Fotoğrafı)

Kudüs, İsrail, 8 Kasım 2022’deki İbrani Üniversitesi’nin koruma laboratuvarında nadir bulunan bir yazıtlı fildişi tarak. (AFP Fotoğrafı)

Tam bir cümle bulmak, Kenanlıların yazılı kelimeyi kullanmada erken uygarlıklar arasında öne çıktığını da gösterecektir. Garfinkel, “En eski evrede bile tam cümleler olduğunu gösteriyor,” diye ekledi.

Uzmanların, senaryoyu daha önce Mısır’ın Sina çölünde bulunan ve MÖ 1900 ile MÖ 1700 arasında uzanan arkaik Kenan alfabesiyle karşılaştırarak MÖ 1700’e tarihlediğini söyledi.

Ancak makale, Tel Lachish tarağının çok daha sonraki bir arkeolojik bağlamda bulunduğunu ve karbon tarihlemesinin tam yaşını belirleyemediğini belirtiyor.

Yayının bir parçası olmayan dönemin uzmanı Avusturyalı arkeolog Felix Hoflmayer, bu tarihleme yönteminin kesin olmadığını söyledi.

“Şu anda bilinen yeterince güvenli tarihli erken alfabetik yazıtlar yok” dedi. Bununla birlikte, keşfin son derece önemli olduğunu ve Tel Lachish’in erken alfabe geliştirme merkezi olarak sağlamlaşmasına yardımcı olacağını da sözlerine ekledi.

Hoflmayer, “Tek bir nesne üzerinde korunan on yedi harf kesinlikle dikkat çekicidir.” Dedi.

DiyarbakırHaber Bülteni

Türkiye’de, bölgesinde ve dünyada neler olup bittiğini takip edin.

BENİ KAYDET

İstediğiniz zaman abonelikten çıkabilirsiniz. Kaydolarak Kullanım Koşullarımızı ve Gizlilik Politikamızı kabul etmiş olursunuz. Bu site reCAPTCHA tarafından korunmaktadır ve Google Gizlilik Politikası ve Hizmet Şartları geçerlidir.

.