Mart 31, 2023

Diyarbakır Haber

Diyarbakır Haberleri

Akıl sağlığı tezgahları: Zimbabwe’nin bahçe terapileri Dünya Kupası’na gidiyor

Akıl sağlığı önemlidir ve ihtiyacınız varsa yardım almayı ertelememelisiniz. Aslında nerede olursanız olun, parkta bir bankta bile olsa yardım alabilmeniz gerekir. Zimbabwe’nin başkenti Harare’de bir bahçedeki bankların arkasındaki fikir bu. Bahçedeki bankta depresyonu olan bir hastanın yanında oturan 70 yaşındaki Shery Ziwakayi nazikçe konuşuyor, sıcak ve güven verici bir gülümsemeyle ulaşılabilir bir terapi sunuyor.

“Mbuya’yı görmeye gelmekle doğru kararı verdin,” diyor müvekkiline, “büyükanne” için Shona kelimesini kullanarak ve el sıkışmayı önererek.

Zimbabwe’li bir doktor, halk arasında “büyükanneler” olarak anılan sıradan sağlık çalışanlarını kullanarak, yoksul yurttaşları için umutsuzca ihtiyaç duyulan ruh sağlığı tedavisini sağlamanın yeni bir yolunu buldu.

Psikiyatri profesörü Dixon Chibanda’nın konsepti basit: yaygın zihinsel bozukluklar yaşayan insanların oturup ücretsiz terapi aldıkları ahşap bir park bankı.

Chibanda’nın Arkadaşlık Tezgahı popülerliğini kanıtladı ve çok ihtiyaç duyulan, erişilebilir bir terapi sundu.

Onlarca yıldır devam eden ekonomik zorluklar ve derinleşen yoksulluk, birçok Zimbabveli’ye zihinsel bir zarar verdi ve yetersiz finanse edilen ve yetersiz personele sahip psikiyatrik sağlık hizmetlerine büyük bir yük getirdi.

Friendship Bench, 16 milyonluk bir nüfusa hizmet veren yalnızca 14 psikiyatrist, 150 klinik psikolog ve 500’den az psikiyatri hemşiresi bulunan Zimbabwe’deki profesyonel sağlık çalışanı eksikliğini gidermeye yardımcı oldu.

Dreadlocks ve yuvarlak çerçeveli gözlükler takan Chibanda, “Açığı daraltmak için bu alternatif yeniliklere ihtiyacımız var ve benim fikrim terapi sağlamak için büyükanneleri kullanmak,” dedi.

Banklar, “hikayeleri paylaşmak için alanlardır ve hikaye anlatımı yoluyla hepimiz iyileşebiliriz” dedi.

Dünya Kupası ve DSÖ övgüsü

Terapi modeli şu anda Katar’daki Dünya Futbol Kupası’na ihraç ediliyor ve burada her biri FIFA turnuvasında yarışan bir takımı temsil eden 32 sıra kurularak küresel ruh sağlığına ışık tutulacak.

Dünya Kupası projesi, başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus’un girişimi “ruh sağlığını geliştirmek için basit ama güçlü bir araç” olarak övdüğü Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ile ortaktır.

Tedros geçenlerde “Konuşmak için basit bir oturma eyleminin akıl sağlığında nasıl büyük bir fark yaratabileceğinin bir hatırlatıcısı” dedi.

Arkadaşlık tezgahı modelini benimseyen diğer ülkeler arasında Ürdün, Kenya, Malavi, Zanzibar ve Bronx ve Harlem bölgelerinde 60.000 kişinin terapiye eriştiği ABD yer alıyor.

Zimbabve’de nüfusun yaklaşık %70’i yoksulluk sınırının altında yaşıyor.

Chibanda’nın arkadaşlık sıraları fikri, bir devlet hastanesinde tedavi ettiği bir hastanın hayatını kaybetmesinden sonra filizlendi.

“Depresyon tedavisi görmek için hastaneye gelmek için 15 dolarlık otobüs ücreti yoktu” dedi.

“Bu, ruh sağlığının hastanelerden topluluklara taşınması gerektiğini anında anlamamı sağlayan ilk tetikleyiciydi.”

‘Bir ustalık’

Büyükanne Ziwakayi, son altı yıldır, günde ortalama üç müşteriyle görüşerek, kürsülerden terapi sunuyor.

Temel danışmanlık becerileri, akıl sağlığı okuryazarlığı ve problem çözme terapisi eğitimi alan Ziwakayi, “Bizimle konuşarak birçoğu iyileşti ve tekrar normal hayatlar sürüyor” dedi.

Büyükannelere hizmetleri için bir maaş veriliyor ve operasyon Chibanda’nın STK’sı the Friendship Bench tarafından finanse ediliyor.

Hastaları hayatın her kesiminden geliyor – genç, yaşlı, stresten muzdarip veya uyuşturucu bağımlılığı ile uğraşıyor. Bazıları işsiz veya mali sıkıntı içinde ve diğerleri cinsiyete dayalı şiddet mağduru.

Mavi bir tahtaya iliştirilmiş beyaz bir kağıt üzerinde, müşterilerine önemsiz şeylerden korkup korkmadıklarını soruyor; Bir dizi başka sorunun yanı sıra, tükenmiş hissetmek veya hayatlarını almak gibi hissetmek.

43 yaşındaki Choice Jiya, 2005 yılında ikizlerini doğurduktan kısa bir süre sonra kocası işini kaybedince intihar etmeyi düşündüğünü ve hayatını yedek kulübesinde sunulan hizmete borçlu olduğunu söyledi.

“Terapi için kürsüye çıkmadan önce kendimi öldürmenin bir çözüm olduğunu düşündüm” dedi.

Şimdi parfüm ve sabun üreten küçük bir işletme işletiyor.

2006’nın başında Zimbabwe’nin en eski ve en fakir ilçesi olan Mbare’de sadece 14 büyükanneden, şimdi farklı yerlerde yaklaşık 1.000 sıra ve 1.500’den fazla büyükanne var.

Sadece son iki yılda 160.000 kişiye yardım ettiler.

COVID-19 pandemisinden kaynaklanan serpinti, akıl sağlığı sorunlarında bir artış gördü ve DSÖ, dünya çapında 300 milyondan fazla insanın depresyondan muzdarip olduğunu tahmin ediyor.

Chibanda, dünyanın en yüksek intihar oranlarına sahip 10 ülkeden altısının Afrika’da olduğunu gösteren en son raporunun “çok kasvetli bir tablo çizdiğini” söyledi.

Harare’nin Sağlık Hizmetleri direktörü Prosper Chonzi için sıralar bir “ustalık”.

“Ekonomik durum nedeniyle ruh sağlığı hizmetlerine talep yüksek. Bu en iyi müdahalelerden biri.

“İntiharların önlenmesi açısından büyük bir fark yarattı” dedi.

Daily Sabah Bülteni

Türkiye’de, bölgesinde ve dünyada olup bitenlerden haberdar olun.

BENİ KAYDET

İstediğiniz zaman abonelikten çıkabilirsiniz. Kaydolarak Kullanım Koşullarımızı ve Gizlilik Politikamızı kabul etmiş olursunuz. Bu site reCAPTCHA tarafından korunmaktadır ve Google Gizlilik Politikası ile Hizmet Şartları geçerlidir.

.