
Yaklaşık 780.000 yıl önce, bir çift insan bir kamp ateşinin etrafında oturup balık tuttuktan sonra karanlıkta korkunç hikayeler anlattıklarında, İsrailli araştırmacıların ateşin en eski kanıtı olduğunu söyledikleri şeyin ortaya koyduğu gibi, balıklarını iyi hazırlanmış olarak yediklerini gösteriyorlar. yemek pişirmek için kullanılıyor.
Atalarımızın tam olarak ne zaman yemek yapmaya başladığı arkeologlar arasında bir tartışma konusu olmuştur çünkü eski bir şöminenin sadece ısınmak için değil, yemek hazırlamak için de kullanıldığını kanıtlamak zordur.
Nature Ecology and Evolution dergisinde yayınlanan yeni bir araştırmaya göre, yemek pişirmenin ilk “kesin kanıtı” 170.000 yıl önce Neandertaller ve erken Homo sapiens’e aitti.
Bu tarihi 600.000 yıldan fazla geriye götüren çalışma, ilk yazarı Tel Aviv Üniversitesi Steinhardt Doğa Tarihi Müzesi’nde arkeolog olan Irit Zohar’ın 16 yıllık çalışmasının sonucu.
Bu süre zarfında İsrail’in kuzeyindeki Gesher Benot Ya’aqov adlı bir bölgede bulunan binlerce balık kalıntısını katalogladı.
Ürdün Nehri’nin kıyısına yakın olan bölge, bir zamanlar bir göle ev sahipliği yapıyordu ve burada antik balık fosillerinden oluşan bir hazine, araştırma ekibinin tam olarak ilk aşçıların mutfakta yaratıcı olmaya başladığı zamanı araştırmasına yardımcı oldu.
Agence France-Presse’ye (AFP) konuşan Zohar, “İnsan evrimi hakkında bir hikaye hazırlayana kadar gittikçe daha fazla bilgiyle bir bilmeceyle yüzleşmek gibiydi.”
“Yemek yapma arzusu” mu?
İlk ipucunun, “neredeyse hiç balık kılçığı” içermeyen, ancak çok sayıda diş içeren bir alanda geldiğini söyledi.
Balık kemikleri 500 santigrat derecenin (930 Fahrenhayt) altındaki sıcaklıklarda yumuşayıp dağıldığı, ancak dişleri kaldığı için bu, pişirmeye işaret ediyor olabilir.
Aynı bölgede, Zohar’ın bir meslektaşı yanmış çakmak taşları ve daha önce şömine olarak kullanıldığına dair başka kanıtlar buldu.
Çalışma, dişlerin çoğunun özellikle iki büyük sazan türüne ait olduğunu ve bunların “etli” etleri için seçildiklerini öne sürdüğünü söyledi. Sazanların bir kısmı 2 metreden (6,5 fit) uzundu.
Zohar, “belirleyici” kanıtın diş minesini inceleyerek geldiğini söyledi.
Araştırmacılar, ısınmanın emayeyi oluşturan kristallerin yapısını nasıl değiştirdiğini öğrenmek için Londra’daki Doğal Tarih Müzesi’nde X-ışını toz kırınımı adı verilen bir teknik kullandılar.
Sonuçları diğer balık fosilleriyle karşılaştırdıklarında, gölün kilit bölgesindeki dişlerin 200 ila 500 santigrat derece (400 ila 930 Fahrenheit) sıcaklığa maruz kaldığını buldular.
Bu, iyi pişmiş balıklar için doğru aralıktır.
Atalarımızın balıklarını fırında mı, ızgarada mı, buğulamada mı yoksa sote mi yaptıkları bilinmiyor, ancak çalışma bir tür toprak fırın kullanmış olabileceklerini öne sürdü.
Ateşin ilk kez yaklaşık 1,7 milyon yıl önce Homo Erectus tarafından kontrol edildiği düşünülüyor.
Ancak Zohar, “Ateşi ısınmak için kontrol edebildiğiniz için, yemek pişirmek için kontrol edebileceğiniz anlamına gelmez – ateşin yanındaki balığı yemiş olabilirler” dedi.
Fransa Ulusal Doğa Tarihi Müzesi’nde çalışmaya dahil olmayan bir arkeozoolog olan Anais Marrast, daha sonra insan atalarının kemikleri ateşe atmış olabileceğini söyledi.
“Ateşe maruz kalmayla ilgili tüm soru, bunun kalıntılardan kurtulmakla mı yoksa yemek yapma arzusuyla mı ilgili olduğudur” dedi.
Daily Sabah Bülteni
Türkiye’de, bölgesinde ve dünyada olup bitenlerden haberdar olun.
BENİ KAYDET
İstediğiniz zaman abonelikten çıkabilirsiniz. Kaydolarak Kullanım Koşullarımızı ve Gizlilik Politikamızı kabul etmiş olursunuz. Bu site reCAPTCHA tarafından korunmaktadır ve Google Gizlilik Politikası ile Hizmet Şartları geçerlidir.
.
More Stories
Kayıp ısırık: ‘T. rex’in dudakları vardı, çıkıntılı tırtıklı dişleri yoktu’
Bu ay geliyor: Ara tatil, dilek dileme, en tatlı tatil
Türk sağlık uzmanı: Ramazan sigarayı bırakmak için ‘iyi bir fırsat’